Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri realizate de PFA. Retinere la sursa a impozitului pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2011
Tags: pfa, impozit pe venit, codul fiscal

In ce moment, platitorul de venit, are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, conform art. 52 sau art. 52^1 din Codul fiscal? De ce PFA-urilor care fac experize judiciare li se retine la sursa impozit pe venit atunci cand incaseaza suma facturata? De fapt de aici a plecat marea mea nelamurire. Retinerile facute conform art. 52 sunt pentru persoane independente. PFA nu este o persoana independenta?


Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro 

Daca veniturile realizate de PFA se incadreaza in categoria veniturilor precizate la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal , respectiv:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil ;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
e^1) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica;
 


In acest caz, platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa doar a impozitului pe venit, fie pe baza cotei de 10% sub forma de plata anticipata in contul impozitului anual (art. 52 alin. (2) lit. a si alin. (3) din Codul fiscal ), fie in baza cotei de 16% sub forma de impozit final, pe baza optiunii persoanei fizice respective (art. 52^1 din Codul fiscal ).
 
Platitorul de venit raporteaza retinerea impozitului prin declaratia  100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat la pozitia 09. (615)- Impozit pe ven. din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, si  are obligatia de a achita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, impozitul retinut.
 
De asemenea, platitorul de venit, va mai avea obligatia depunerii Declaratiei 205 – pana la data de 28 februarie a anului urmator platii venitului – in cazul retinerii unui impozit de 10%, respectiv pana la data de 30 iunie in cazul retinerii impozitului final de 16%.
 
In cazul retinerii impozitului de 10% ca plati anticipate in contul impozitului pe venit, persoana fizica beneficiara de venit va avea obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat pana la data de 25 mai a anului urmator realizarii venitului si sa achite la bugetul de stat diferenta de impozit de 6%, in termen de 60 de zile de la data emiterii Deciziei de impunere finala de catre organul fiscal.

In  declaratia 200, persoana fizica va  completa la rd. 1.3.1  valoarea venitului net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa a impozitului (pentru care s-a retinut deja impozitul pe venit, ca urmare a desfasurarii activitatilor de expertiza fiscala).
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri realizate de PFA. Retinere la sursa a impozitului pe venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016