Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala au o serie de obligatii fiscale care vor trebui indeplinite in conditiile de mai jos:
Contribuabilii persoane fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venit stabilit ca norma anuala de venit.Normele de venit anual pentru inchirierea de camere in scop turistic situate in locuintele proprietate personala pentru categoriile de localitati din judetul Valcea sunt diferentiate astfel:
a) statiuni turistice de interes national: Baile-Govora, Baile-Olanesti si Calimanesti-Caciulata, norma de venit este de 7.200 lei/an/camera;
b) pentru celelalte localitati din judet, norma de venit este de 5.000 lei/an/camera.
Documentatie
Contribuabilii care desfasoara activitati de inchiriere de camere in scop turistic, vor depune la organul fiscal competent formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" si vor completa anexa la declaratie "Fisa capacitatii de cazare" cu informatiile necesare in vederea stabilirii impozitului anual datorat, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate si in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Important! Contribuabilii care au depus declaratii de venit estimat in lunile noiembrie si decembrie au obligatia sa depuna formularul 200 pana la 25 mai a anului urmator, celui de realizare a venitului.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Termene de plata
Impozitul anual datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se vireaza la bugetul de stat in doua transe egale: 50% pana la 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.
Ajustarea normelor
Normele de venit anuale pentru categoriile de localitati mentionate, se ajusteaza prin diminuare, astfel:
- pentru locuintele situate in mediul rural cu 10%;
- pentru camerele de locuit situate in constructii din lemn, cu 5%;
- camerele care nu sunt dotate cu instalatie de apa, canalizare si de incalzire proprii sau comune, cu 10%;
- pentru camerele care nu sunt dotate cu instalatii sanitare proprii, cu 20%;
- pentru camere care au suprafata mai mica de 10 mp, cu 5%;
- pentru camere care au mai mult de doua locuri de cazare, cu 5%.
Coeficientii de corectie stabiliti corespunzator criteriilor si situatiilor concrete ale fiecarui contribuabil nu pot sa diminueze cu mai mult de 30% normele de venit anuale stabilite.
Norma anuala de venit se reduce proportional astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata, tinand cont de data la care au intervenit urmatoarele situatii:
- inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;
- incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;
- intreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizarii si altor cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative.
In cazul in care in cursul anului, contribuabilii care desfasoara activitati de inchiriere de camere in scop turistic situate in locuinte proprietate personala depasesc capacitatea de cazare de 5 camere, au obligatia ca in termen de 15 zile de la producerea evenimentului sa depuna formularul 220 pentru determinarea venitului in sistem real.
*
Baza legala: Ordinul comun nr. 22/06.01.2012 al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 28/10.01.2012; art. 62 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Formularul 107: Cheltuieli sponsorizare persoane neinregistrate in Registrul unitatilor/entitatilor de cultOPANAF nr. 892 modifica formularul 208Botis: Modificarile la OUG 58/2010 au fost discutate informal, Guvernul nu a luat o decizieCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul I - Impozitul pe VENITURIle obtinute din Romania de nerezidentiNu aduce anul ce a adus TVA-ul de 24%Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVENITURI din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
Atentie! La 25 noiembrie 2016 e termenul-limita pentru impozitul pe venit din inchirierea camerelor in scop turisticComunicat Finante: Impunerea veniturilor din inchirierea de camere in scop turisticMod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticPana in 27 noiembrie 2017 trebuie platit impozitul pentru inchirierea camerelor in scop turisticAu fost stabilite regulile privind normele de venit pentru inchirierea de camere in scop turisticArticole similare
Transport extracomunitar de marfa pentru un client din Romania. Justificarea scutirii de TVACe declaratii privind TVA depunem pana la 10 augustBuletin informativ: Masuri de simplificare la aplicarea TVARegistrul Operatorilor Intracomunitari - documentar fiscalDeclaratii fiscale octombrie 2014. Ce termenele-limita sunt stabilite de Fisc?Ultimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSocietate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiA fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculePrin OUG 93/2022 vor fi restituite contribuabililor sumele achitate privind anumite taxe pentru autoturisme si autovehiculeColectare TVA in cazul despagubirilor incasateArticole similare
Impozitarea veniturilor din conventii civile. Care sunt impozitele calculate pentru mai multe situatii?Cand se plateste corect impozitul pe arenda si pe dividendePremii comercialeDe la 1 ianuarie persoanele care au o pensie mai mare de 4.000 lei vor plati CASS (OUG 130/2021)Achizitie floarea soarelui de la persoane fiziceUltimele articole
Cum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiRegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Calculul impozitului pe dividende: ghid completDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"