Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna si masa in delegatie. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: diurna, factura cazare, regim de impozitare

Care este regimul de impozitare pentru o factura de cazare (delegatie salariat) in valoare 320 lei fara TVA - de exemplu -, cu mic dejun inclus, in relatie si cu diurna achitata aferenta zilei respective?

 

Raspunsul specialistului


Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit in urmatoarele limite:
(a) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
 
Pentru a nu fi impozabila, diurna trebuie sa fie acordata in conditiile prevazute de legislatia care reglementeaza diurna la institutiile publice.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 lit. g) din Codul fiscal, prevede ca nu intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care nu depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Partea care depaseste aceste plafoane intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
 
Avand in vedere ca, atat prevederile art. 76 alin. (4) lit. h), cat si cele ale art. 142 lit. g) din Codul fiscal fac referire la sumele primite de angajati ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, cu exceptia sumele acordate pentru decontarea cheltuielilor cu transportul si cazare rezulta ca diurna, precum si cheltuielile cu masa salariatilor pe durata detasarii si a delegarii nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca impreuna nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
 
Astfel, diurna impreuna cu masa (micul dejun defalcat pe factura) nu trebuie sa depaseasca 50 lei/ zi. Daca se depaseste aceasta suma, ceea ce depaseste reprezinta venit salarial taxabil cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Spre exemplu, acordati salariatilor diurna de 20 lei iar contravaloarea mesei este de 40 lei, suma de 10 lei reprezinta venit salarial impozitat cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna si masa in delegatie. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Tratamentul facturii de cazare pentru China
Mai multe articole despre factura cazare
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016