Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Diurna si masa in delegatie. Tratament fiscal

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 27 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: diurna, factura cazare, regim de impozitare

Care este regimul de impozitare pentru o factura de cazare (delegatie salariat) in valoare 320 lei fara TVA - de exemplu -, cu mic dejun inclus, in relatie si cu diurna achitata aferenta zilei respective?

 

Raspunsul specialistului


Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit in urmatoarele limite:
(a) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
 
Pentru a nu fi impozabila, diurna trebuie sa fie acordata in conditiile prevazute de legislatia care reglementeaza diurna la institutiile publice.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 lit. g) din Codul fiscal, prevede ca nu intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care nu depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Partea care depaseste aceste plafoane intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
 
Avand in vedere ca, atat prevederile art. 76 alin. (4) lit. h), cat si cele ale art. 142 lit. g) din Codul fiscal fac referire la sumele primite de angajati ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, cu exceptia sumele acordate pentru decontarea cheltuielilor cu transportul si cazare rezulta ca diurna, precum si cheltuielile cu masa salariatilor pe durata detasarii si a delegarii nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca impreuna nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
 
Astfel, diurna impreuna cu masa (micul dejun defalcat pe factura) nu trebuie sa depaseasca 50 lei/ zi. Daca se depaseste aceasta suma, ceea ce depaseste reprezinta venit salarial taxabil cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Spre exemplu, acordati salariatilor diurna de 20 lei iar contravaloarea mesei este de 40 lei, suma de 10 lei reprezinta venit salarial impozitat cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Diurna si masa in delegatie. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 10 voturi

Articole similare

Tratamentul facturii de cazare pentru China
Mai multe articole despre factura cazare
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016