Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Telemunca si suma de 400 lei din partea angajatorului. Banii trebuie acordati tuturor angajatilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: telemunca, acordarea sumei de 400 lei

Compania doreste sa acorde cei 400 lei - telemunca legea 296/2020, doar pentru 3 salariati din cei 10 aflati in telemunca, cu act aditional la contractul de munca. Este posibil? Avem obligatia legala de a da tuturor? Ce implicatii ar fi in situatia in care ar fi acordati doar catre 3 persoane din 10 aflate in telemunca? Multumesc. Se declara undeva aceste sume? Inteleg ca trebuie sa fie in concordanta cu zilele in telemunca de pe Revisal.

Raspunsul specialistului:
 

Suma de 400 lei se acorda salariatilor pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou.
 
Pe de o parte, art. 7 lit. a) din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prevede expres obligatia angajatorului de a asigura angajatului mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel.
 
Pe de alta parte, art. 5 si 6 din Codul muncii interzic discriminarea salariatilor, inclusiv in mod indirect.

 
 
 
In acest context, compania poate acorda suma de 400 lei doar la o parte din salariati, fara riscul de a acuzata de discriminare si de a fi actionata in judecata, daca exista circumstante obiective care sa justifice o asemenea abordare. Spre exemplu, ceilalti 7 salariati au primit deja de la societate calculatoare si telefoane cu abonament de date primite de la societate, spre deosebire de ceilalti 3 salariati, care nu au primit astfel de echipamente, astfel ca diferenta de tratament este justificata.
 
De asemenea, se pot acorda salariatilor sume diferite cu aceasta destinatie, suma de 400 lei fiind doar o limita din punct de vedere al aplicarii facilitatii fiscale respective. Revenind la cei 7 salariati, se poate acorda o suma mai mica (spre exemplu, 100 lei), care sa acopere doar cheltuielile cu utilitatile, avand in vedere ca echipamentele au fost puse la dispozitie de societate.
 
Daca sumele se acorda pe baza de act aditional la contractul de munca, atunci actul aditional trebuie inregistrat in Revisal. Pentru a evita incheierea si declararea actelor aditionale, acordarea sumei de 400 lei poate fi prevazuta doar in regulamentul intern. 
 
Plafonul lunar de 400 lei se acorda corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, deci contravaloarea sumei acordate trebuie sa fie in concordanta cu zilele realizate in regim de telemunca.et. 


 
 

 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Telemunca si suma de 400 lei din partea angajatorului. Banii trebuie acordati tuturor angajatilor?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016