Tags: telemunca, acordarea sumei de 400 lei
Compania doreste sa acorde cei 400 lei - telemunca legea 296/2020, doar pentru 3 salariati din cei 10 aflati in telemunca, cu act aditional la contractul de munca. Este posibil? Avem obligatia legala de a da tuturor? Ce implicatii ar fi in situatia in care ar fi acordati doar catre 3 persoane din 10 aflate in telemunca? Multumesc. Se declara undeva aceste sume? Inteleg ca trebuie sa fie in concordanta cu zilele in telemunca de pe Revisal.
Raspunsul specialistului:
Suma de 400 lei se acorda salariatilor pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou.
Pe de o parte, art. 7 lit. a) din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prevede expres obligatia angajatorului de a asigura angajatului mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel.
Pe de alta parte, art. 5 si 6 din Codul muncii interzic discriminarea salariatilor, inclusiv in mod indirect.
In acest context, compania poate acorda suma de 400 lei doar la o parte din salariati, fara riscul de a acuzata de discriminare si de a fi actionata in judecata, daca exista circumstante obiective care sa justifice o asemenea abordare. Spre exemplu, ceilalti 7 salariati au primit deja de la societate calculatoare si telefoane cu abonament de date primite de la societate, spre deosebire de ceilalti 3 salariati, care nu au primit astfel de echipamente, astfel ca diferenta de tratament este justificata.
De asemenea, se pot acorda salariatilor sume diferite cu aceasta destinatie, suma de 400 lei fiind doar o limita din punct de vedere al aplicarii facilitatii fiscale respective. Revenind la cei 7 salariati, se poate acorda o suma mai mica (spre exemplu, 100 lei), care sa acopere doar cheltuielile cu utilitatile, avand in vedere ca echipamentele au fost puse la dispozitie de societate.
Daca sumele se acorda pe baza de act aditional la contractul de munca, atunci actul aditional trebuie inregistrat in Revisal. Pentru a evita incheierea si declararea actelor aditionale, acordarea sumei de 400 lei poate fi prevazuta doar in regulamentul intern.
Plafonul lunar de 400 lei se acorda corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, deci contravaloarea sumei acordate trebuie sa fie in concordanta cu zilele realizate in regim de telemunca.
et.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Astfel, exista situatia in care societatea X detine un pachet de imobile cu antecontract sau rezervare.
Si vrea sa poata cesiona antecontractele, incasand initial o garantie de la client PF (care nu sa nu presupuna costuri de taxe, pentru cazul in care se razgandeste sa ii putem inapoi facil banii/sau pentru cazul in care si noi avem tot rezervare pe ele), apoi sa poata cesiona apartamentul_ce a incasat societatea X prin garantie sa nu mai trebuiasca sa inapoiem banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea a amenajat spatiile libere din curtea fabricii cu rulouri de gazon si instalatia aferenta, valoarea investitiei fiind de 30.000 RON. Va rugam sa ne indicati monografia contabila si incadrarea investitiei in catalogul mijloacelor fixe.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Unui salariat i se poate introduce ca persoana coasigurata mama, daca traiesc in judete diferite?
Un alt salariat vrea sa i se introduca ca persoana coasigurata concubina, care traieste la aceeasi adresa. Se poate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Agentie turism - declarare avansuri.
Suntem agentie de turism si aplicam din punct de vedere fiscal art. 311 din Codul fiscal - regimul marjei.
In luna august 2024 se incaseaza de la o persoana fizica/persoana juridica un avans care se factureaza fara TVA.
4111=419 1200 lei
5311/5121=4111 1200 lei
In luna septembrie se primesc facturile de la furnizori si se emite factura finala
462=401 5000
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem in situatia in care ne-am dorit sa achizitionam un autoturism din Germania, a fost facuta factura, contract si achitata prin banca catre furnizor extern, intr-un cont mentionat pe factura, dar care s-a dovedit ulterior a fi fals, iar toata afacerea o teapa a unor heckeri.... exista un dosar deschis la politia din Germania, care s-a si finalizat intre timp, concluzia fiind ca suma este pierduta, heckerii actionau de pe teritoriul Rusiei, iar legislatia nu le permite sa faca...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Asociatiile de proprietari sunt obligate sa transmita facturile catre locatari/persoana juridica prin E-Factura (pe factura sunt trecute doar utilitatile)? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<