Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli deductibile. Cum facem inregistrarea unor costuri de protocol si de amenajare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: cheltuieli deductibile, protocol, costuri de marketing, materiale promotionale

In analiza urmatoare, avem ca subiect situatia in care s-a construit o hala de depozitare si firma mama din Germania doreste promovarea noii investitii precum si a serviciilor oferite clientilor.I n acest sens se organizeaza un eveniment la care sunt invitati atat clienti, cat si furnizorii de marfa. Pe langa invitati, vor participa si salariatii firmei.



Costurile cu transportul, cazarea, cortul, cateringul se pot contabiliza ca fiind costuri de marketing, nu de protocol?

La acest eveniment se vor distribui materiale promotionale tocmai pentru promovarea acestei investitii.

Pentru pregatirea acestui eveniment au fost efectuate si lucrari de infrastructura, amenajari si peisagistica prin intermediul a doua firme. Aceste costuri se pot contabiliza in contul 211, marind valoarea terenului, avand in vedere ca aceste amenajari se doresc sa fie pe termen lung, nu doar punctual pentru acest eveniment?

Potrivit  prevederilor art. 21 alin 2) lit. i) sunt deductibile cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii.

Potrivit lit. d) a aceluiasi articol sunt deductibile de asemenea, cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare.

Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor;
 
            Cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

In cadrul cheltuielilor de protocol se cuprind, in functie de politica contabila a fiecarei societati:

    mesele acordate unor parteneri,
    cadouri oferite ,
    organizarea unor festivitati

-    achizitiile de bunuri  ce nu sunt destinate realizarii activitatii societatii, cum sunt: cafea sau produse alimentare pentru uz intern.
 
Consider ca activitatile enumerate de dumneavoastra se incadreaza mai degraba in categoria activitatilor de protocol.

Din punct de vedere fiscal  se aplica prevederile  art. 21 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
 
Amenajarea terenurilor se inregistreaza distinct in contabilitate in contul 2112 - Amenajari de ternuri

Investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor si pentru alte lucrari similare se recupereaza pe calea amortizarii, prin includerea in cheltuielile de exploatare potrivit politicilor contabile aprobate, pe baza duratelor de viata utila ale acestora.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli deductibile. Cum facem inregistrarea unor costuri de protocol si de amenajare?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016