Tags: facturare marfa, documente financiar contabile
Facturarea marfii catre client se face de la sediul central al societatii. Marfa se trimite catre punctul de lucru pentru a fi eliberata. In afara de factura fiscala ce alte documente trebuie sa insoteasca marfa tinand cont ca aceasta nu intra in gestiunea punctului de lucru ?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
In situatia prezentata, poate fi intocmit documentul "Aviz de insotire a marfurilor", cod 14-3-6A, tratat drept document financiar-contabil reglementat prin O.M.F.P. nr. 2634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile.
Conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2634/2015
- document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz;
- document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz;
- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi entitati;
- document de primire in gestiune, dupa caz;
- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.
Avizul de insotire a marfii se intocmeste de catre entitatile care nu au posibilitatea intocmirii facturii in momentul livrarii produselor, marfurilor sau altor valori materiale, precum si in alte situatii stabilite prin procedurile proprii ale entitatii.
In conditiile in care datele valorice (pretul unitar si valoarea) nu se inscriu in Avizul de insotire a marfii, aceste date trebuie sa se regaseasca intr-un alt document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a valorii bunurilor.
In cazul transferului de bunuri intre gestiunile aceleiasi entitati, dispersate teritorial, precum si al transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere, premii, materiale promotionale etc.), Avizul de insotire a marfii va purta mentiunea "Fara
factura", dupa caz.
Pe Avizul de insotire a marfii emis pentru valori materiale trimise pentru prelucrare la terti se face mentiunea "Pentru prelucrare la terti".
In alte situatii decat cele prevazute mai sus se face mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit Avizul de insotire a marfii si nu factura."
Deci, in prima etapa, bunurile pot fi expediate si fara factura, doar in baza avizului de insotire care poate fi emis chiar inainte de emiterea facturii, cu mentiunea "urmeaza factura".
In situatia in care avizul de insotire al marfurilor se emite inainte de facturarea acelorasi bunrui catre client, in a doua etapa, de facturare, vanzatorul trebuie sa aiba in vedere ca, in factura emisa se inscrie si numarul avizului de insotire pentru identificarea operatiunii si descarcarea de gestiune a marfurilor. In acest context, am in vedere prevederile art. 319 "Facturarea" art. 20 lit. c) conform carora
" (20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;"
In functie de modul de organizare a gestiunilor, dar si de procedura interna de lucru pentru stabilirea fluxului de marfuri si a circuitului documentelor justificative de la compartimentele operative (aprovizionare, receptie, gestiune, etc.) la serviciul financiar pentru facturarea catre clienti, poate fi utilizat si documentul "Dispozitie de livrare" cod 14-3-5A
Conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2634/2015
"Dispozitia de livrare serveste ca:
- document pentru eliberarea din magazie a produselor, marfurilor sau a altor valori materiale destinate vanzarii, a bunurilor cedate cu titlu gratuit sau acordate pentru stimularea vanzarii, dupa caz;
- document justificativ de scadere din gestiunea magaziei predatoare;
- document de baza pentru intocmirea avizului de insotire a marfii sau a facturii, dupa caz;

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustarea valorii stocului de marfuri cu modificarea cotelor de TVA
Intrebare:
Societatea noastra detine sase magazine cu stoc global-valoric, fiecare gestiune avand sold aproximativ de 350.000 lei. De la 1 august 2025 TVA de 19% va deveni 21%. La unitatile noastre trebuie sa facem inventar pe fiecare bucata marfa si conform filelor de inventar sa incarcam gestiunile cu diferenta tva de la 19% la 21%? Sau doar prin nota contabila aferenta fiecarui sold sa incarcam gestiunea cu diferenta de la 19% la 21%, fara inventar pe bucata? Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie mijloc fix cu montaj. Furnizor din Austria
Intrebare:
In luna mai societatea noastra a primit o factura de avans de la un partener din Austria "X" pentru achizitia unui mijloc fix. Conform contractului, livrarea se va realiza la luna iunie, si va fi livrare cu instalare. Societatea din Austria ne va factura mijlocul fix impreuna cu costurile de livrare si montaj, dar serviciile de montaj vor fi efectuate propriu-zis de un subcontractor al societatii "X", subcontractor cu sediul in Romania.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal donatie serviciu prestat catre o institutie pulblica
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa executie o lucrare de reparatie a unei instalatii electrice la o Institutie publica in regim de donatie. Este vorba despre Directia de asistenta sociala, suma la care ajunge pentru reparatii/refacere instalatie electrica este in valoare de aprox 7000 lei (suma cu tot cu TVA). Institutia nu are posibilitatea din fonduri proprii sa faca aceasta lucrare. Va rog sa imi spuneti ce obligatii avem noi ca si societate ce executa acesta lucrare. Putem sa facem un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reportare sponsorizare. Impozit profit
Intrebare:
Suntem societate platitoare de impozit profit la iunie 2025 inregistram pierdere fiscala, dar datoram impozit pe profit datorita cheltuielilor nedeductibile in acest caz avem cheltuieli cu sponsorizarea nerecuperate din anii 2017, 2018, 2019 si 2024, la calculul de la data de 30.06.2025. Se mai pot recupera cheltuieli cu sponsorizarea mai vechi de 5 ani? Din anul 2024 se recupereaza doar la limita a 70%, cheluiala cu sponsorizarea din 2024 se mai poate scadea din impozitul pe profit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<