Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O societate trebuie sa stabileasca in ce conditii poate emite aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. In concret, o firma romana vinde in februarie 2014 un utilaj catre un client roman. Utilajul a fost achizitionat de catre societate de la o firma dintr-un alt stat membru UE si a fost livrata direct clientului final, fara a trece prin depozitul societatii romane. La doua saptamani distanta, se trimite un echipament complementar acestui utilaj si se intocmeste, cu aceasta ocazie, aviz de expeditie pe care se mentioneaza: "Nu se factureaza ? elemente ce fac parte din utilaj... facturat cu f nr.... febr". In pretul de vanzare al utilajului e inclus si acest echipament.
Vom stabili astfel daca este corecta intocmirea acestui aviz de expeditie pentru elementele trimise in completare sau daca trebuia intocmita o factura cu doua pozitii:
- aparatori .....5 lei
- reducere comericala 100% .... -5 lei
total de plata factura = 0 lei.
Conform Ordinului 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, Avizul de insotire a marfii este un formular cu regim special intern de tiparire si numerotare.
Avizul de insotire a marfii serveste ca:
- document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz (ex. in cazul expedierii produselor pentru comercializare prin magazinele proprii; in cazul valorilor materiale trimise pentru prelucrare la terti si returnarea acestora dupa procesare, caz in care este necesara pe aviz mentiunea "Pentru prelucrare la terti")

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

SAF-T pentru Contribuabili Mici
- document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz (in cazul bunurilor livrate in cadrul unei operatiuni de vanzare – cumparare, atunci cand furnizorul nu are posibilitatea de a emite factura, aceasta urmand sa fie intocmita ulterior);
- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati (in cazul in care bunurile sunt transferate intre doua gestiuni aflate in incinta unitatii, se intocmeste Bon de transfer, nu aviz)
- document de primire in gestiune, dupa caz;
- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre,bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere,premii acordate, distribuirea de materiale promotionale s.a.),caz in care avizul de insotire a marfii va purta mentiunea “Fara factura”), dupa caz.
In celelalte situatii decat prevazute mai sus se face mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit avizul de insotire a marfii si nu factura.
Consideram ca ati procedat corect cu emiterea avizului de insotire a marfii pentru aparatorile livrate clientului ulterior facturii, mentionand pe aviz " Nu se factureza- elemente ce fac parte din macaraua .... facturata cu f nr..... ferbr."
In acest caz avizul de insotire a marfii serveste ca document de descarcare din gestiune a aparatorilor cedate cu titlu gratuit.
Cititi mai departe articolul nostru despre procedura de emitere si intocmire a avizului de insotire a marfurilor

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Atentie la descarcarea de gestiune: metode, documente si tipuri de gestiuneStudiu de caz: Situatii problematice la inventariere si procesul-verbal de aprobareMetoda cantitativ valorica. Formulare. Corectare bon fiscalArticole similare
Cheltuieli pentru stimularea vanzarilor, regim fiscal TVA si impozit pe profitCursul de schimb utilizat la determinarea bazei de impozitare a TVAReceptie marfuri pe baza de avize. Cum gestionam fiscal?Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei impozabile a TVACumparare bun cu plata in rate. Cum aplicam sistemul TVA la incasare?Ultimele articole
Livrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalAVIZ DE INSOTIRE a marfii: cand se foloseste, ce informatii contine si cat timp se pastreazaSituatiile in care este obligatorie intocmirea NIR-uluiDocumente justificative in cazul achizitiilor online facute de firmeFactura de achizitie care acopera 100% contravaloarea bunurilor. Cum se inregistreaza in contabilitateArticole similare
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Zoom fiscal: Modificarea declaratiei 101 - Declaratia privind impozitul pe profitStudiu de caz: Regimul TVA pentru vanzarile prin Internet catre alte tariConditiile schimbarii sistemului de impunere pentru microintreprinderi care depasesc plafonul de venituriFirmele pot incepe sa depuna situatiile financiare pentru 2022. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent in 25 ianuarieUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATESponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleArticole similare
Export in comision. Decontarea in valuta a sumelor aferente tranzactiilorComunicat MFP privind returnarea catre transportatori a 4 eurocenti din acciza suplimentara la carburantiOperatiuni triunghiulare: Inregistrari contabile si reglarea tranzactiilorStatul incaseaza de doua ori TVA-ul pentru produsele aduse din afara UEFactura discount. Cum inregistram factura emisa de client?Ultimele articole
Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATENeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileIntrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"