Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Intocmire aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. Cum alegem corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: aviz expeditie, factura doua pozitii, bon de transfer, aviz de insotire, documente, marfa, ordin 3512

O societate trebuie sa stabileasca in ce conditii poate emite aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. In concret, o firma romana vinde in februarie 2014 un utilaj catre un client roman. Utilajul a fost achizitionat de catre societate de la o firma dintr-un alt stat membru UE si a fost livrata direct clientului final, fara a trece prin depozitul societatii romane. La doua saptamani distanta, se trimite un echipament complementar acestui utilaj si se intocmeste, cu aceasta ocazie, aviz de expeditie pe care se mentioneaza: "Nu se factureaza ? elemente ce fac parte din utilaj... facturat cu f nr.... febr". In pretul de vanzare al utilajului e inclus si acest echipament.



Vom stabili astfel daca este corecta intocmirea acestui aviz de expeditie pentru elementele trimise in completare sau daca trebuia intocmita o factura cu doua pozitii:

- aparatori .....5 lei
- reducere comericala 100% .... -5 lei
total de plata factura = 0 lei.

Conform Ordinului 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, Avizul de insotire a marfii este un formular cu regim special intern de tiparire si numerotare.

Avizul de insotire a marfii serveste ca:

- document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz (ex. in cazul expedierii produselor pentru comercializare prin magazinele proprii; in cazul valorilor materiale trimise pentru prelucrare la terti si returnarea acestora dupa procesare, caz in care este necesara pe aviz mentiunea "Pentru prelucrare la terti")

- document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz (in cazul bunurilor livrate in cadrul unei operatiuni de vanzare – cumparare, atunci cand furnizorul nu are posibilitatea de a emite factura, aceasta urmand sa fie intocmita ulterior);

- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati (in cazul in care bunurile sunt transferate intre doua gestiuni aflate in incinta unitatii, se intocmeste Bon de transfer, nu aviz)

- document de primire in gestiune, dupa caz;

- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre,bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere,premii acordate, distribuirea de materiale promotionale s.a.),caz in care avizul de insotire a marfii va purta mentiunea “Fara factura”), dupa caz.
 
In celelalte situatii decat prevazute mai sus se face mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit avizul de insotire a marfii si nu factura.
 
Consideram ca ati procedat corect cu emiterea avizului de insotire a marfii pentru aparatorile livrate clientului ulterior facturii, mentionand pe aviz  " Nu se factureza- elemente ce fac parte din macaraua .... facturata cu f nr..... ferbr."
 
In acest caz  avizul de insotire a marfii serveste ca document de descarcare din gestiune a aparatorilor cedate cu titlu gratuit.



Cititi mai departe articolul nostru despre procedura de emitere si intocmire a avizului de insotire a marfurilor




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Intocmire aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. Cum alegem corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016