Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Irina Dumitrescu, consultant fiscalProblema: O firma organizeaza o tombola pentru incurajarea comertului online. Produsele oferite sunt electronice (3 produse cu urmatoarele valori: 567 lei, 1949 ...
Irina Dumitrescu, consultant fiscal
Problema:
O firma organizeaza o tombola pentru incurajarea comertului online. Produsele oferite sunt electronice (3 produse cu urmatoarele valori: 567 lei, 1949 lei, 2848 lei). Stiu ca pentru castiguri din concursuri exista o limita care nu se impoziteaza.
Care este aceasta limita si cum se impoziteaza produsele care depasesc aceasta limita? Persoanele castigatoare isi declara si platesc singure impozitele aferente sau trebuie sa le calculamplatim noi? TVA acestei facturi este deductibila pentru noi? Produsele se considera protocol?
Daca nu, cum inregistram aceasta factura in contabilitate? Ce trebuie sa atasam la factura ca sa demonstram ca produsele au fost oferite la tombola?
Solutie:
Din punct de vedere fiscal veniturile din premii sunt reglementate in Capitolul VIII din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Potrivit prevederilor cuprinse in acest capitol, veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 42, precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii (art. 75. alin. (1)).
Venitul net este diferenta dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc si suma reprezentand venit neimpozabil (art. 76).
Astfel cum prevede art. 77 din legea mentionata, veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorilor de venituri.
Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru castigurile din jocuri de noroc, de la acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi.
Impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final.Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Asadar, impozitul pe veniturile sub forma de premii se impun prin retinere la sursa. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorului de venituri.
Impozitul datorat = Venitul net (diferenta dintre venitul din premii si suma de 600 lei neimpozabila) x 16%
Pentru situatia prezentata impozitul se determina astfel:
1. Venit realizat 567 lei
Impozit datorat = 0
2. Venit realizat 1.949 lei
Impozit datorat (1.949 – 600) x 16% = 216 lei
3. Venit realizat 2.848 lei
Impozit datorat: (2.848 – 600) x 16% = 360 lei
Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Societatea va raporta impozitul prin Formularele 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit".
Din punct de vedere contabil, bunurile ce vor fi acordate drept premii se vor inregistra cu ajutorul contului 3028 - „Alte materiale consumabile”.
Potrivit Normelor specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile cuprinse in Anexa nr. 2 la OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, AVIZUL DE INSOTIRE A MARFII (cod 14-3-6A) serveste ca:
- document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz;
- document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz;
- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati;
- document de primire in gestiune, dupa caz;
- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.
In cazul transferului de bunuri intre gestiunile aceleiasi unitati, dispersate teritorial, precum si al transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere, premii, materiale promotionale etc.) avizul de insotire a marfii va purta mentiunea "Fara factura", dupa caz.
Continutul minimal obligatoriu de informatii al avizului de insotire a marfii este urmatorul:
- seria si numarul intern de identificare a formularului;
- data emiterii formularului;
- datele de identificare ale furnizorului (denumire, adresa, cod de identificare fiscala);
- datele de identificare ale cumparatorului (denumire, adresa, cod de identificare fiscala);
- denumirea si cantitatea bunurilor livrate;
- pretul si valoarea, dupa caz;
- date privind expeditia: numele delegatului, buletin/carte identitate (serie, numar), numarul mijlocului de transport, ora livrarii, semnatura delegatului;
- semnatura expeditorului.
- data primirii in gestiune si semnatura gestionarului primitor.
Asadar, pentru transportul bunurilor oferite drept premii se va intocmi Aviz de insotire a marfii.
La momentul acordarii premiilor, produsele se vor scoate din gestiune prin formula contabila:
623 = 3028
„Cheltuieli de protocol, „Alte materiale consumabile”
reclama si publicitate”
Cheltuielile astfel inregistrate sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in baza art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, potrivit caruia sun cheltuieli efectuate in scopul realizatii de venituri impozabile si cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor.
In situatia in care societatea va suporta impozitul datorat de persoanele fizice castigatoare aceasta cheltuiala va fi nedeductibila la determinarea profitului impozabil.
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (8) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri acordarea in mod gratuit de bunuri ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri acordate in scopul stimularii vanzarilor in conditiile stabilite prin norme.
In acest sens, punctul 6 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor:
a) pe langa bunurile oferite in mod gratuit ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare, si orice alte bunuri care sunt destinate pentru reclama si publicitate;
b) in alte cazuri decat cele prevazute la lit. a), bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate clientului.
Ca atare, doar in aceste conditii, acordarea in mod gratuit de bunuri in scopul stimularii vanzarilor nu sunt considerate livrari de bunuri si nu sunt impozabile din punct de vedere a TVA iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA la acordarea acestora.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reducerea TVA ajuta piata online si cea a locurilor de munca. Exista insa si reversul: controalele ANAF ii fac pe comercianti sa majoreze preturileOrdinul care modifica normele de conduita ale functionarilor publici. Ce s-a schimbatCreste numarul de firme. Ce sectoare prospera?Codul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul II - Alte produse accizabileAchizitii Intracomunitare de bunuri. Emiterea AutofacturiiUltimele articole
Nou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportArticole similare
Contract de leaseback. Cum intocmim monografia si cum inregistram factura de vanzare?Deducere cheltuieli protocol cu partenerii de afaceri. Cum tratam facturile?Imputarea unor bunuri salariatilorTratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?Studiu de caz: Ajustarea TVA in cazul vanzarii unui mijloc fix sub valoarea ramasa neamortizataUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"