Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit unui nou comunicat emis recent de Ministerul Finantelor, persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu privire la propria situatie fiscala, prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", oferit de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice/Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Serviciile de comunicare electronica puse la dispozitie de ANAF vor fi disponibile in mod gratuit, 24 din 24 de ore.
Prevederile referitoare la utilizarea serviciului se regasesc in proiectul de Ordin al ministrului finantelor publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice, postat astazi, spre dezbatere publica, pe site-ul MFP. Dupa aprobare, Ordinul va face parte din legislatia secundara necesara pentru punerea in aplicare a unora dintre prevederile OUG 40/2014, care stabilesc premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.
"Mi-am propus sa promovam o noua abordare in relatia contribuabilului cu administratia fiscala, bazata pe flexibilitate si deschidere institutionala. Masurile incluse in proiectul de ordin contribuie la cresterea gradului de informatizare a activitatilor desfasurate de organele fiscale si incurajeaza contribuabilii sa depuna la ANAF documente prin mijloace electronice", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Intr-o prima etapa, serviciul "Spatiul privat virtual" va fi disponibil in sistem pilot incepand cu luna septembrie 2014 pana la sfarsitul anului, pentru un anumite documente si informatii destinate contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov. Potrivit proiectului de act normativ, pentru a accesa "Spatiul privat virtual", persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr.455/2001) sau prin credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.
Comunicarea electronica in Spatiul privat virtual se va face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil.
Documente ce pot fi comunicate prin serviciul "Spatiul privat virtual" pentru perioada septembrie-decembrie, in care se va aplica proiectul pilot:
A) documente emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului
Automat
Decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014;
La cererea contribuabilului
1. "Situatia obligatiilor fiscale de plata",
2. "Foaie de varsamant";
3. "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori";
B) documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal
1. cerere privind "Situatia obligatiilor fiscale de plata";
2. cerere privind ,,Foaie de varsamant";
3. cerere privind ,Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori";
Incepand de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel national si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.
Potrivit proiectului de Ordin, categoriile de documente care privesc situatia fiscala proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicarii prin "Spatiul privat virtual" sunt:
- declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii;
- cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale;
- acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificari, somatii;
- documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit;
- registrul documentelor electronice comunicate in ultimii 2 ani.
Proiectul de act normativ stabileste o serie de reguli privind utilizarea "Spatiului privat virtual", in conditiile in care este asigurata securitatea datelor de identificare ale contribuabililor.
De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul caruia va oferi informatii publice cu caracter fiscal, in scopul indrumarii acestora in indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv: calendarul obligatiilor fiscale, noutati legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate, comunicate de presa.
Informatii de context:
Proiectul Ordinului ministrului finantelor publice supus consultarii publice face parte dintr-un set de masuri promovate de catre Ministerul Finantelor Publice si de catre ANAF, in scopul imbunatatirii relatiei contribuabilului cu fiscul si simplificarii modalitatilor de plata.
In acest context, a fost promovata de MFP, OUG 40/2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 23 iunie 2014, care stabileste premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.
De asemenea, incepand cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuala pentru venituri realizate de persoane fizice si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de acestea, contin o serie de informatii care sa faciliteze plata obligatiilor fiscale. Astfel, fiecare decizie de impunere contine informatii privind: codul de identificare fiscala a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzatoare obligatiei de plata, codul IBAN in care trebuie efectuata plata, suma pe care contribuabilul o are de platit si o rubrica de explicatii. De asemenea, pe decizia de impunere sunt incluse informatii privind modalitatile de plata.
Sursa: MFP
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Acces la situatia fiscala a persoanelor fizice. Un nou serviciu ANAF":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noile case de marcat, loteria bonurilor fiscale si alte masuri fiscale in noul proiectEste OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)Persoanele fizice, in vizorul ANAF! Urmeaza controaleleDocumentar fiscal: Noutati privind declaratia de patrimoniu si verificarea fiscala a persoanelor fiziceCodul fiscal 2008 - Capitolul V. Schimbul de informatii in domeniul impozitelor directe - art. 124^28-124^41Ultimele articole
Reminder ANAF! Contribuabilii au la dispozitie 6 servicii electronice moderne pe care le pot folosi in aceasta perioadaPrecizari ANAF referitoare la depunerea Declaratiei unice in vederea acordarii bonificatiilor. Ce trebuie sa stie contribuabiliiANAF: Documente necesare pentru autentificarea in mediul electronic, la inregistrarea in SPVCoronavirus trimite contribuabilii acasa. ANAF recomanda interactiunea la distantaSistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVA
Mai multe articole despre situatia fiscala
Articole similare
Spatiu inchiriat pentru asociati, administratori si parteneri de afaceri. Cand se deduc cheltuielile si TVA-ul?MFP propune peste 20 de noi dispozitii pentru a modifica schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea REGIONALAOrdinul CNAS nr. 98/2015 - aprobarea procedurii de eliberare, a modalitatii de suportare a cheltuielilor aferente producerii si distributiei cardului duplicatProprietatile persoanelor verificate fiscal vor putea fi vizitate de FiscComunicare ANAF: Ghid fiscal - Impunerea veniturilor din activitati independente pe baza normelor de venitUltimele articole
OUG 8/2021. Guvernul NU mai acorda vouchere de vacanta si nici transport gratuit pentru eleviRevista de Taxe si Impozite vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Neconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeMunca prin agent de munca temporara VS. Contract „clasic” de munca pe perioada determinataModificarea OUG 132/2020. Angajatorii pot ajusta programul de lucru de cate ori este nevoie
Mai multe articole despre acces
Articole similare
Fiscul acorda bonificatii contribuabililor care-si platesc impozitul pe profit pana la 25 aprilieMFP: REDUCERE de 5-10 procente pentru obligatiile fiscale achitate pana la 15 decembrieCum va puteti inscrie in SPATIUL PRIVAT VIRTUAL si care sunt beneficiile utilizatorului!Persoanele identificate prin CUI/CIF pot solicita Fisa pe platitor simplificata prin platforma SPVFormularul Declaratiei unice a fost aprobatUltimele articole
Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si completarea Declaratiei Unice in 2021Doua acte normative de interes pentru contribuabili au fost publicate in Monitorul Oficial. Modificarea Declaratiei Unice si D230Reminder ANAF! Contribuabilii au la dispozitie 6 servicii electronice moderne pe care le pot folosi in aceasta perioadaREMINDER ANAF! Au fost puse in functiune doua noi servicii pentru contribuabili
Mai multe articole despre spatiul privat virtual
Articole similare
Platim taxele mai usor. ANAF modifica unele formulareImpozitele vor putea fi platite cu cardul de catre persoanele fiziceMFP modifica deciziile de impunere. Ce informatii noi contin?Obligatii fiscale si transmiterea in format electronic. Ultimele noutati
Mai multe articole despre OUG 40/2014
Articole similare
Ce beneficii au persoanele fizice prin Spatiul privat virtual si BULETINUL INFORMATIV FISCAL?Ce documente si informatii de natura fiscala obtineti prin Spatiul Privat VirtualSPV: Noul canal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabilii persoane fizice cu termen 25 mai 2016
Mai multe articole despre buletinul informativ fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"