Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Regasiti, prin cele ce urmeaza, proiectul publicat de Ministerul Finantelor Publice pentru modificarea si completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1154/2014.
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. I.
– Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.154/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual". in acest caz nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal."
2. La articolul 8 dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins:

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
"(6) In situatia in care persoana fizica nu este de acord cu Termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual" cererea prevazuta la alin. (2) se respinge."
3. La articolul 11, alineatul (3), dupa litera c) se introduce o noua litera, lit. d), cu urmatorul cuprins:
"d) acceptul privind Termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual"."
4. Alineatul (4) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Informatiile optional a fi furnizate sunt: acordul pentru primirea de atentionari prin SMS, prin posta electronica sau prin aplicatia Notif."
5. La articolul 12 dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu urmatorul cuprins:
"(8) in situatia in care persoana fizica nu este de acord cu Termenii si conditiile de utilazare a serviciului "Spatiul privat virtual" cererea prevazuta la art. 11 se respinge."
6. La articolul 15 alineatul (1) litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala, cerere de eliberare a unei adeverinte de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale si altele asemenea;".
7. Dupa alineatul (2) al articolul 15 se introduc sase noi alineate, alin. (3) - (8) cu urmatorul cuprins:
"(3) Toate documentele puse la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" sunt inscrisuri in forma electronica carora li s-a incorporat, atasat sau li s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa in sensul Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
(4) In cazul documentelor prevazute la alin. (1) lit. b) persoana fizica selecteaza tipul de cerere si completeaza toate informatiile obligatorii solicitate de aplicatia informatica.
(5) In situatia in care persoana fizica solicita completarea sectiunii D din certificatul de atestare fiscala "Alte mentiuni" cu sumele certe, lichide si exigibile pe care le are de incasat de la autoritatile contractante, prin exceptie de la art. 1 alin. (21) din Ordinul ministrului finantelor publice nr.752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice şi fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta depune documentul eliberat de autoritatile contractante prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care persoana fizica le are de incasat de la acestea, in original, la institutia care solicita certificatul de atestare fiscala. Informatiile astfel inscrise la acesta sectiune sunt valabile numai daca coincid cu datele inscrise in documentele eliberate de autoritatile contractante.
(6) Pe baza informatiilor prevazute la alin. (4) se genereaza cererea si se pune la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual".
(7) Institutia publica, autoritatea publica, sau oricare alta persoana careia persoana fizica ii prezinta documentele comunicate prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", poate verifica autenticitatea si integritatea acestora folosind un dispozitiv de verificare a semnaturii electronice conform Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata. Informatii ajutatoare sunt publicate in acest scop pe site-ul Internet al ANAF in sectiunea Servicii Online urmarind instructiunile pentru validarea semnaturii.
(8) Institutia publica, autoritatea publica, sau oricare alta persoana la care persoana fizica doreste sa depuna certificatul de atestare fiscala sau adeverinta de venit comunicate prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", poate verifica si descarca continutul documentului accesand aplicatia informatica pusa la dispozitia publicului in acest scop pe site-ul Internet al ANAF in sectiunea Servicii Online, folosind numarul de inregistrare al documentului si codul numeric personal al persoanei fizice."
8. Dupa articolul 15 se introduce un nou articol, art. 151, cu urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 15 ^1
Conditii de depunere a declaratiilor fiscale prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (1) Depunerea declaratiilor fiscale prevazute la art. 15 alin. (1) lit. a) de catre o persoana fizica consta in completarea datelor corespunzator campurilor din macheta prezentata de aplicatia informatica existenta in "Spatiul privat virtual". Odata cu completarea datelor persoana fizica poate transmite un fisier care contine imaginea documentelor justificative ale datelor completate.
(2) Pe baza datelor completate si a fisierului prevazute la alin. (1) se genereaza automat declaratia fiscala conform modelului aprobat in acest sens. Declaratia se semneaza cu certificatul digital calificat al Ministerului Finantelor Publice, se pune la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" si se incarca automat pe canalul de depunere a declaratiilor.
(3) Orice modificare a declaratiilor fiscale depuse potrivit alin. (1) se realizeaza prin depunerea unei declaratii rectificative potrivit art. 84 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile alin. (1) si (2) aplicandu-se in mod corespunzator."
9. In anexa nr. 1 la procedura, la lit. a) a literei A, dupa punctul 3 se introduce un nou punct, pct. 4, cu urmatorul cuprins:
"4.Decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii"
10. in anexa nr. 1 la procedura, la lit. b) a literei A, dupa punctul 4 se introduc doua noi puncte, pct. 5 si 6, cu urmatorul cuprins:
"5. "Certificatul de atestare fiscala"
6. "Adeverinta de venit""
11. in anexa nr. 1 la procedura, la litera B dupa punctul 4 se introduc cinci noi puncte,
pct. 5 - 9, cu urmatorul cuprins:
"5. Cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala
6. Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit
7. Declaratie privind veniturile realizate in Romania (formular 200) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2014
8. Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor (formular 230) aferenta impozitului anual datorat incepand cu anul 2014
9. Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2015."
Art. II.
- Prevederile art. I pct. 9 privind deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii precum si prevederile art. I pct.10 si 11 privind certificatul de atestare fiscala se aplica incepand cu data de 1 iulie 2015.
Art. III.
- Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
MINISTRUL FINANTELOR PUBLICE,
EUGEN ORLANDO TEODOROVICI
Bucuresti ...............................
Nr. .....................

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lista seminariilor web pentru luna iulie, publicata pe portalul ANAFCertificat de Atestare Fiscala Online: Obtinere, Model si Acte NecesareDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021ANAF incepe controalele tematice la persoanele fizice. Categorii vizateNoua tentativa de inselaciune in numele ANAF! Ce contin emailurile primite de contribuabiliUltimele articole
Declaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCAPersoanele care NU au depus D212 pentru 2023 vor primi Notificari de la ANAF. Cat timp au pentru a indrepta situatiaAmnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazClarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorArticole similare
Loteria bonurilor fiscale - Prima extragere din 2019: Bonurile castigatoare sunt cele din 13 decembrie 2018, cu valoare de 905 leiAnulare inregistrare in scopuri de TVA de catre organul fiscalRaportarile contabile la 30 iunie 2024 se depun doar de entitatile cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euroA fost publicata lista oficiala si actualizata cu toate unitatile ANAF din tara (Ordinul 1940/2021)Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente la 20 iunie 2023Ultimele articole
E-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriTVA la cafea si ceai in HoReCa. Justitia RESPINGE interpretarea ANAFArticole similare
Lichidare voluntara, distribuire de active catre asociatul unic, regim fiscal si inregistrari contabile TVANou PROIECT de OUG privind unele masuri fiscale si angajamente externeTratament fiscal TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabilaPROIECT de Ordin ANAF: Legea zilierilor MODIFICA Declaratia Unica!A fost dat avizul pentru Legea insolventei persoanelor fizice. Declaratii PontaUltimele articole
Impozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozituluiCCF propune modificari asupra PROIECTului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectatePROIECT: Plafonul de la care devii platitor de TVA ar putea CRESTE la 395.000 leiNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Articole similare
Declaratia 394 pentru luna ianuarie 2012Factura electronica 2013 | Ce s-a schimbat prin OG nr. 15 din 2012Dezbatere MMPS: Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca. Au fost propuse 7 modificari ale Legii 53/2003Decont 301 special de TVA actualizat. Cine are obligatia sa depuna formularul?ANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)Ultimele articole
Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVASambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Se schimba regulile pentru dovada platii impozitelorAmnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazCererea de esalonare la plata si documentele justificative, modificate! (OPANAF 1960/2019)Facilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesoriiCum va puteti inscrie in Spatiul Privat Virtual si care sunt beneficiile utilizatorului!Ultimele articole
Posta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Proiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareProiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicAdeverinta de venit, cazierul fiscal si CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALA pot fi obtinute fara deplasare la ANAFDocumente ce se pot obtine prin intermediul SPV
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"