Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este tratamentul fiscal care se aplica pentru acordarea de imprumuturi unui salariat? Concret, o societate doreste sa acorde un imprumut unui salariat, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate. Imprumutul se acorda fara dobanda pe o perioada de 10 luni, cu rambursare lunara. Fiind un imprumut acordat fara dobanda, poate fi incadrata aceasta neplata de dobanda ca avantaj si impozitata de stat? Care este temeiul legal?
Legea societatilor comerciale 31/1990 nu interzice acordarea de imprumuturi de catre o societatea comerciala in favoarea angajatilor. Este recomandabil insa ca acest lucru sa fie reglementat de statutul societatii sau sa faca obiectul unei decizii a AGA.
Este necesar de asemenea ca in contractul de imprumut sa fie prevazut un procent de dobanda, deoarece lipsa dobanzii este considerata o subventie, un avantaj acordat salariatului putand fi reinterpretata fiscal ca un venit impozabil.
Asadar, o astfel de operatiune nu poate fi incadrata ca activitate de creditare efectuata cu titlu profesional avand doar un caracter ocazional, limitat si neavand ca scop obtinerea de venituri din dobanzi care sa sustina existenta societatii ci doar fidelizarea si motivarea angajatilor.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T Ghid de raportare corecta
(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
Asadar, ca parte a politicii de fidelizare a angajatilor, in masura in care asociatii prevad in documentele aplicabile la nivel de unitate, dar si individual in contractul de munca, se pot acorda imprumuturi ocazionale angajatilor, cu perceperea unei dobanzi, minim dobanda BNR si cu o rambursare la o data certa.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Atentie! MFP anunta noi modificari in Codul fiscalTratamentul fiscal al cadourilor de Craciun acordate salariatilorAchizitie si vanzare bunuri pe teritoriul unui stat tert. Care va fi tratamentul TVA?Sistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibilaTratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe facebook, instagram, tiktok, etc.Ultimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Articole similare
Inregistrare cheltuieli 2018 pentru sponsorizare activitati desfasurate in 2019Studiu de caz: Regimul TVA in cazul contractului de imprumut intre entitati afiliate d.p.d.v. al TVA-uluiArticole similare
Sucursala societate comerciala straina. Angajarea de personalLegea 223/2020 modifica LEGEA SOCIETATILOR 31/1990: Simplificarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului socialCesiunea de parti sociale. Creditare societate. Cum se evidentiaza schimbarea asociatilor si creditorilor?Noi reglementari cu privire la angajarea strainilorLegea prevenirii: Lista contraventiilor care intra sub incidenta legiiUltimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitCalculul impozitului pe dividende: ghid completDin 23 iulie 2023 se aplica modificarile aduse Legii Societatilor nr. 31/1990 prin Legea 222/2023Legea 222/2023 a adus mai multe modificari Legii societatilor 31/1990, dar si Legii 265/2022 privind ONRCAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"