Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea societatilor: Conditii pentru acordarea de imprumuturi salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, imprumut fara dobanda, legea societatilor

Care este tratamentul fiscal care se aplica pentru acordarea de imprumuturi unui salariat? Concret, o societate doreste sa acorde un imprumut unui salariat, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate. Imprumutul se acorda fara dobanda pe o perioada de 10 luni, cu rambursare lunara. Fiind un imprumut acordat fara dobanda, poate fi incadrata aceasta neplata de dobanda ca avantaj si impozitata de stat? Care este temeiul legal?


Iata ce spune legislatia in vigoare:

Legea societatilor comerciale 31/1990 nu interzice acordarea de imprumuturi de catre o societatea comerciala in favoarea angajatilor. Este recomandabil insa ca acest lucru sa fie reglementat de statutul societatii sau sa faca obiectul unei decizii a AGA.
Totodata, acordarea unor astfel de imprumuturi trebuie sa aibe caracter ocazional ca parte a politicii de fidelizarea a salariatilor.

Este necesar de asemenea ca in contractul de imprumut sa fie prevazut un procent de dobanda, deoarece lipsa dobanzii este considerata o subventie, un avantaj acordat salariatului putand fi reinterpretata fiscal ca un venit impozabil.
 
Prevederea unei astfel de facilitati in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in Contractul individual de munca, in sensul mentionarii sumei imprumutate, a procentului de dobanda practicat, precum si a perioadei de rambursare, este o masura care se impune a fi pusa in practica.

Asadar, o astfel de operatiune nu poate fi incadrata ca activitate de creditare efectuata cu titlu profesional avand doar un caracter ocazional, limitat si neavand ca scop obtinerea de venituri din dobanzi care sa sustina existenta societatii ci doar fidelizarea si motivarea angajatilor.
 
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
…….
s) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.

Asadar, ca parte a politicii de fidelizare a angajatilor, in masura in care asociatii prevad in documentele aplicabile la nivel de unitate, dar si individual in contractul de munca, se pot acorda imprumuturi ocazionale angajatilor, cu perceperea unei dobanzi, minim dobanda BNR si cu o rambursare la o data certa.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea societatilor: Conditii pentru acordarea de imprumuturi salariatilor":
Rating:

Nota: 3.35 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016