Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA pentru vanzare bunuri online

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: legea 227, vanzare amazon, tratament fiscal, vanzare bunuri

In studiul de caz propus astazi, unul dintre expertii nostri va analiza cazul expus de o societate neplatitoare de TVA care vinde bunuri in Statele Unite ale Americii, pe platforma AMAZON.

Amazonul percepe mai multe comisioane, cum ar fi:
 
- comision vanzari
 
- comision tranzactii intermediate
 
- servicii de inventariere si depozitare
 
- servicii de publicitate.
 
Societatea a obtinut si cod special de TVA.
 
Pentru care dintre serviciile de mai sus este obligata societatea romaneasca sa plateasca TVA in Romania si sa depuna decont special?
 
Amazon emite factura doar pentru serviciile de publicitate daca i se comunica codul special de TVA, pentru restul tranzactiilor emitand doar un raport. Este suficient acest raport pentru evidentierea sumelor in contabilitate?

Raspunsul specialistului

Conform art. 320 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, "persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 308 , trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.".
 
Potrivit art. 307 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privin Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
 
Corect este sa emiteti o autofactura cu sumele respective la care sa anexati rapoartele de la Amazon. Autofactura se intocmeste intr-un singur exemplar, doar in scopul colectarii taxei pe valoarea adaugata.

Potrivit punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile, care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, in cazul serviciilor furnizate de Amazon, locul prestarii acestor servicii se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ca fiind locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Astfel, serviciile primite de la Amazon sunt operatiuni impozabile in Romania, iar societatea dumneavoastra are obligatia platii taxe pe valoarea adaugata prin intermediul decontului special de TVA (formular D301) conform art. 326 alin. (1) coroborat cu art. 324 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Tratament TVA pentru vanzare bunuri online":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016