keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Marfa. Inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2011
Tags: marfa, tva, transport

Intrebare: Un producator din Turcia vinde unui dealar din Romania o marfa.Marfa intra in Romania si este vamuita. Dealerul o vinde unei societati A din Ungaria iar societatea din Ungaria o revinde ...

Intrebare:

Un producator din Turcia vinde unui dealar din Romania o marfa.

Marfa intra in Romania si este vamuita. Dealerul o vinde unei societati A din Ungaria iar societatea din Ungaria o revinde unei societati B, din cadrul grupului sau,  aflata pe teritoriul Romaniei. Marfa vamuita in Romania nu mai pleaca catre A, spre Ungaria, este direct preluata de societatea B. Toate societatile au cod valid TVA (exceptand societatea din Turcia) Cum va proceda societatea B? Va considera intrarea ca fiind o achizitie intracomunitara si va declara in 390? In intrastat, se va declara tara de provenienta Ungaria? Care este regimul TVA pentru B si unde va evidentia tranzactia in decontul 300?

Dealerul va factura societatii A cu taxare inversa iar A catre B cu taxare inversa? Va rog sa mentionati si cadrul legislativ.

Raspuns:

Tratamentul fiscal al tranzactiilor succesive care au loc intre cele  trei persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, este urmatorul:

  • pentru vanzarea bunurilor catre firma A din Ungaria dealerul din Romania trebuie sa colecteze TVA deoarece nu realizeazo o livrare intracomunitara de bunuri catre firma A.  Livrarea intracomunitara de bunuri este definita prin  art. 128 alin. (9) din Codul fiscal conform caruia  ,,Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.,,

Practic, pentru a incadra operatiunea de livrare intracomunitara reglementata prin art. 143 alin. 2 lit. a), dealerul trebuie sa sa motiveze aplicarea regimului de  scutire cu drept de deducere a TVA  si in baza unor documente justificative.  Prin  articolul 10 din O.M.F.P. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art.
143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin  O.M.F.P. nr. 3419 din 21 decembrie 2009 publicat in M.Of. nr.  915 din 28 decembrie  2009, sunt enumerate urmatoarele documente  impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:  
  • factura completata cu  informatiile reglementate prin   art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
  • documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;   
  • orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.

In lipsa documentului de transport a bunurilor din Romania in Ungaria, firma A  din Ungaria nu poate considera ca a  realizat o achizitie intracomunitara de bunuri din Romania.
      
Practic, dealerul din Romania efectueaza o livrare de bunuri pe teritoriul national al Romaniei.

  • pentru vanzarea bunurilor catre firma B din Romania, firma A din Ungaria nu poate pretinde ca a realizat o livrare intracomunitara de bunuri, din acelasi motiv: nu are un document de transport prin care sa faca dovada ca bunurile au fost expediate din Ungaria pe teritoriul Romaniei.

Deoarece intentioneaza sa vanda bunurile cumparate catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, firma A din Ungaria este obligata sa se  inregistreze in scopuri de TVA in Romania daca are un sediu fix in Romania. Obligatia rezulta din prevederile art. 153 alin. 2 lit c) din Codul fiscal ,,(2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel: ….c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica:,,

In baza prevederilor art. 125^1 alin. (2) lit. b)  se considera ca  o persoana impozabila cu  sediul activitatii economice in afara Romaniei  este stabilita in Romania printr-un sediu fix  in Romania  daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua periodic  livrari de bunuri si  prestari de servicii impozabile.

Astfel, consider ca firma din Ungaria trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor art. 153 alin.   (4) din Codul fiscal .  Prin aceasta inregistrare, isi poate exercita dreptul de deducere a TVA din factura emisa de catre dealer. In acelasi timp, pentru livrarea bunurilor cumparate de la dealer, firma A  este obligata sa emita o factura cu TVA colectata catre firma B deoarece realizeaza o operatiune pe teritoriul national al Romaniei.  

Practic, firma A  din Ungaria  efectueaza o livrare de bunuri pe teritoriul national al Romaniei.

  • pentru cumpararea bunurilor de la firma A,  firma B din Romania  nu poate pretinde ca a realizat o achizitie  intracomunitara de bunuri, din acelasi motiv: nu are un document de transport prin care sa faca dovada ca bunurile au fost expediate de pe teritoriul  Ungariei pe teritoriul Romaniei.

Asa cum sunt definite prin articolul   130^1, alineatul 1, achizitiile intracomunitare se refera la  ,,bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.,,.

In acest caz, operatiunea nu poate fi supusa regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, motiv pentru care nu poate fi  raportata prin decontul de TVA cod 300  la randul 5 ,,Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa),,, respectiv la  randul 5.1  ,,Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara,,.

Practic, firma B  din Romania efectueaza o achizitie  de bunuri pe teritoriul national al Romaniei, motiv pentru care nu poate sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 si declaratia statistica Intrastat.  In acest caz, operatiunea se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la unul din urmatoarele randuri:
  • la randul 21 denumit ,,Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%,,
      in situatia in care firma din Ungaria se inregistreaza in scopuri de TVA in
      Romania si emite factura cu TVA 24% pentru o livrare pe teritoriul national  
      al Romaniei;
  • la randul 24 denumit ,,Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile,, in situatia in care firma din Ungaria emite factura fara sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania;

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016