Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce declaratii se depun de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 393, declaratia 392b, persoane inregistrate tva, livrari de bunuri, pro-rata

Va reamintim, in primul rand, care sunt categoriile de contribuabili obligati sa depuna declaratiile care privesc pro-rata si livrarile de bunuri.




Companiile care in anul 2011 au inregistrat vanzari scutite fara drept de deducere trebuie sa comunice organului fiscal competent, conform prevederilor art. 147 alin. (9) din Codul fiscal, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, prorata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv, precum si modul de determinare a acesteia.

Pro-rata aplicabila provizoriu pentru un an este:

- pro-rata definitiva, determinata pentru anul precedent, sau
- pro-rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent.

De asemenea, conform prevederilor alin. (8) coroborat cu alin. (12) al art. 147 din Codul fiscal, persoanele impozabile cu regim mixt au obligatia de ajustare a taxei deduse provizoriu in timpul anului, in functie de pro-rata definitiva, iar la Decontul de taxa in care s-a efectuat ajustarea au obligatia sa anexeze un document care prezinta metoda de calcul al pro-ratei definitive.

Pro-rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile detaliate in paragraful urmator, pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv.

Astfel, pro-rata definitiva se determina ca raport intre:

- suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
- suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la numarator si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.

Pro-rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la finele anului calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii, vor depune o declaratie distincta privind livrari de bunuri si prestari de servicii in anul 2011. Se depune pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare, adica 25 februarie 2012 pentru 2011.

392A Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (O.P.A.N.A.F. nr. 1.081/2011)

Formularul se depune in format electronic la registratura organului fiscal competent, sau la posta, prin scrisoare recomandata. Formatul electronic va fi insotit de formularul editat cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat.

Formularul se editeaza in doua exemplare: 1 exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic; 1 exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila. Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Programul este pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului calendaristic, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii, vor depune o declaratie distincta privind livrari de bunuri si prestari de servicii in anul 2011. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare.

392B Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (O.P.A.N.A.F. nr. 1.081/2011)

Se depune in format electronic la registratura organului fiscal competent; la posta, prin scrisoare recomandata. Formatul electronic depus pe suport electronic va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.

Formularul se editeaza in doua exemplare: un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic; un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila. Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care in cursul anului precedent au prestat servicii de transport international de persoane vor depune o declaratie distincta privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul 2011, pana la data de 25 februarie 2012.

393 Declaratie informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul ... (O.P.A.N.A.F. nr. 1.081/2011)

Se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal competent; la posta, prin scrisoare recomandata. Formatul electronic depus pe suport electronic va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii. Formularul se editeaza in doua exemplare: un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu
suportul electronic; un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila. Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce declaratii se depun de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016