Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Din cauza cresterii alarmante a imprumuturilor restante contractate de populatie si firme, agentiile din anumite judete au devenit unitati-problema pentru bancheri. Zonele cu cele mai mari ...
Din cauza cresterii alarmante a imprumuturilor restante contractate de populatie si firme, agentiile din anumite judete au devenit „unitati-problema“ pentru bancheri.
Zonele cu cele mai mari probleme sunt cele in care somajul a crescut puternic, dar si regiuni dezvoltate economic, in care entuziasmul imobiliar din ultimii ani a creat asteptari spulberate dupa izbucnirea crizei. Daca in urma cu un an ponderea creditelor restante in total portofoliu credite era de numai 1,1%, conform datelor BNR, anul acesta s-au inregistrat, la finele lunii septembrie, credite restante in valoare de 6,51 miliarde de lei, adica 3,25% din totalul de 200,2 miliarde de lei al imprumuturilor. Cele mai afectate au fost imprumuturile in lei, la care s-au adunat mai mult de jumatate din restante.
Judetele Bistrita-Nasaud, Suceava, Salaj, Arad si Olt au avut cele mai mari rate ale imprumuturilor restante - peste 5%, in Bistrita-Nasaud ajungand chiar pana la 8,74%. Somajul ridicat a fost una din principalele cauze in special in Salaj, Alba, Hunedoara si Teleorman.
Ierarhia judetelor cu probleme se schimba insa daca analizam viteza cu care avanseaza restantele. Fata de aceeasi luna din 2008, restantele in Galati au crescut, in septembrie, de peste cinci ori, economia judetului si locurile de munca depinzand in mare masura de activitatea combinatului Sidex, care si-a redus exporturile si a fost nevoit sa faca disponibilizari. La polul opus, cele mai mici probleme cu restantele le au judetele in care s-au si acordat, de altfel, mai putine imprumuturi: Tulcea (2,13% in total credite), Gorj (2,12%), Satu-Mare (2,09%).
„Evolutia creditelor restante pe anumite judete este in directa si stransa corelatie cu volumul de credite acordate. Atat in cazul Raiffeisen, cat si in datele generale din Biroul de Credit, Bucuresti, Constanta, Iasi, Timis conduc in topul volumului de credite acordate, dar si in al celor restante“, spune Mihai Rauta, director consumer risk la Raiffeisen. El precizeaza ca exista si zone in care cresterea de acum a restantelor se explica prin cresterea gradului de indatorare permisa in trecut de nivelul mai mare al salariilor, disponibilitatea garantiilor si cresterea valorii lor sau accesul usor la unitati bancare.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
De asemenea, in alte zone industrializarea a crescut puternic pe segmente precum industria auto in zona Timis, Arad. S-au deschis fabrici in zone rurale, relativ izolate de alte zone industriale, unde costurile au fost reduse, atragand forta de munca, salarii de un nivel superior zonei; ulterior, din cauza scaderii cererii, aceste fabrici au fost nevoite sa isi reduca personalul. „Pentru acestia, posibilitatea de a gasi un alt loc de munca in zona este limitata; totusi, este interesant ca nu intotdeauna nivelul restantelor dintr-un judet e corelat direct cu rata somajului“, spune Rauta.
Sursa: Capital
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat de presa - ANPC: Ref. Contractele de creditPremierul a anuntat ca va fi aprobata o noua rectificare bugetara pozitivaProfesorii de economie din Romania cer retragerea de urgenta a Ordonantei 114/2018Pentru ce plati se ofera 425 milioane leiIMM-urile din Romania vor primi garantii directe cu valoare totala de 1 miliard de euroUltimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaSituatii financiare. Cine are dreptul sa semneze situatiile financiareSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileRegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaArticole similare
Noutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialProvizioane – cu sau fara TVA?Esalonarea la plata NU se acorda pentru obligatiile fiscale sub 500 lei in cazul persoanelor fizice si 5.000 lei in cazul persoanelor juridiceTrei sferturi dintre firmele din Romania apeleaza la creditul furnizorNeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"