Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie UE intreprindere mica. Incadrare corecta si declarare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, achizitie ue, intreprindere mica, tva, operatiuni intracomunitare

Vom analiza mai jos cazul unei societati din Romania, neplatitoare de TVA, care achizitioneaza marfa de la o persoana juridica dintr-un alt stat membru UE. Factura nu contine TVA, insa pe factura nu e nicio mentiune din care sa rezulte motivul pentru care nu s-a aplicat TVA (furnizorul extern este neplatitor de TVA sau s-a facturat eronat fara TVA). Marfa s-a primit prin colet postal si are valoarea de 300 EUR. Vom vedea in ce masura este aceasta operatiune o achizitie intracomunitara si daca va trebui declarata in consecinta.


Solutia consultantului:

Intelegem ca societatea dvs. este o intreprindere mica, care realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere intrucat nu a depasit plafonul de inregistrare in scop de TVA de 220.000 lei, conform art 152 din Codul fiscal

Conform art 153^1 alin 1 lit a - societatea dvs. are voie sa faca achizitii de bunuri din UE fara a se inregistra in scop de TVA pana la atingerea plafonului de 10000 eur in anul calendaristic in care a efectuat operatiunea.

In conditiile in care societatea dvs. nu a depasit acest plafon, aceasta neavand un cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare, societatea din Germania, daca nu avea la randul ei motive pentru care sa nu aplice TVA (si ea ar putea fi o intreprindere mica neplatitoare de TVA), ar fi trebuit sa va emita o factura cu TVA.

In cazul dvs. consideram ca nu aveti obligatii de raportare, intrucat sunteti intreprindere mica neplatitoare de TVA, neavand cod de TVA special pentru operatiuni intracomunitare, indiferent de cauza din care societatea din Germania a facturat fara TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie UE intreprindere mica. Incadrare corecta si declarare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016