Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate comerciala platitoare de TVA face o operatiune de achizitie si inregistreaza in contabilitate o factura emisa de un furnizor platitor si el de TVA. Ulterior, un control fiscal considera TVA-ul aferent ca fiind nedeductibil intrucat nu avea inscrisa complet adresa sediului social al cumparatorului.
Se incheie apoi Raportul de Inspectie Fiscala, iar societatea achita diferenta de TVA la bugetul de stat. Dupa o perioada de timp de la finalizarea controlului, cumparatorul si furnizorul completeaza informatiile lipsa din adresa sediului social al cumparatorului pe factura respectiva. Are cumparatorul dreptul de a deduce din nou TVA-ul de pe factura corectata? In caz afirmativ, va trece suma la regularizari in decontul de TVA?
Raspunsul specialistului:
In situatia in care aceasta suma a fost stabilita prin decizie de impunere, fiind o perioada verificata, apreciez ca nu se mai poate beneficia de dreptul de deducere. Modificarea datelor de pe factura, apreciez ca se putea efectua in timpul inspectiei fiscale, avand in vedere ca nu se modifica baza impozabila din punct de vedere al TVA. De asemenea se putea beneficia de dreptul de deducere daca organele fiscale va emitea o dispozitie de masuri in acest sens.
Potrivit prevederilor art. 118 alin. 3 din Codul de procedura fiscala, inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare tip de creanta fiscala si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.
La a rt. 128 alin.(1) se rata ca prin exceptie de la prevederile art. 118 alin. (3), conducatorul organului de inspectie fiscala poate decide reverificarea unor tipuri de obligatii fiscale pentru o anumita perioada impozabila, la propunerea organului de inspectie fiscala desemnat cu efectuarea inspectiei sau la cererea contribuabilului, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii cumulative:
a)dupa incheierea inspectiei fiscale apar date suplimentare care erau necunoscute organului de inspectie fiscala sau, dupa caz, contribuabilului, la data efectuarii inspectiei fiscale;
b)datele suplimentare influenteaza rezultatele inspectiei fiscale incheiate.
Se pot corecta facturi, dupa inspectia fiscala in situatia mentionata la a rt. 330 alin. 3 din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-302.
La pct. 108 alin. (4) din NM se arata ca furnizorii/prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, in conformitate cu prevederile art. 330 alin. (3) din Codul fiscal, inscriu aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea se preiau de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii trebuie sa mentioneze ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal.
Deci deducerea este valabila pentru beneficiarii care primesc facturi corectate de la persoanele care au fost supuse unei inspectii fiscale.
Situatia dvs. este mentionata la pct. 108 alin. (3) din NM, dispozitii care prevad ca organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 330 din Codul fiscal. Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura se ataseaza facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscala":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
STUDIU DE CAZ: Rambursare TVA pentru investitie finantata din fonduri nerambursabileSTUDIU DE CAZ: Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei societati din alta taraSTUDIU DE CAZ: Regimul TVA pentru achizitia unui imobil din GermaniaSTUDIU DE CAZ: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea I)STUDIU DE CAZ: Procedura de recuperare TVA in cazul unui PFAUltimele articole
Taxe si Impozite: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaSomaj tehnic VS. Reducerea timpului de lucru. STUDIU DE CAZDeclaratia beneficiarului real. Mod corect de intocmire. STUDIU DE CAZAchizitii pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru telesalariati. STUDIU DE CAZ. OUG 132/2020Acordarea certificatelor de concediu medical conform actelor normative in vigoare. STUDIU DE CAZ
Mai multe articole despre studiu de caz
Articole similare
CORECTARE FACTURI emise pentru inchirieri de bunuri imobile. Ce pasi urmam?Factura TVA emisa eronat. Cum se face corectareaCorectarea facturilor emise pentru aplicare masuri de simplificare. Cum procedam?Deducere TVA in baza facturii emise de furnizor in urma inspectiei fiscale
Mai multe articole despre corectare facturi
Articole similare
Noi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporaraCorectarea documentelor fiscaleStudiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA si veniturile din drepturi de autorLivrari intracomunitare - operatiuni scutite cu drept de deducere a TVAProcedura de solutionare a deconturilor negative de TVA. Explicatii ANAFUltimele articole
Recuperarea pierderilor fiscale. Depunerea formularului 101ANAF modifica modelul si continutul formularului 300. Instructiuni de completareControale ANAF la contribuabilii persoane fizice si juridice. Reducerea evaziunii fiscaleDocumente necesare scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare in 2021Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?
Mai multe articole despre inspectie fiscala

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"