Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transport intracomunitar si lipsa codului de TVA. Cum facturam corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: transport intracomunitar, tva, factura, taxare inversa, declaratii

In cazul de mai jos, se primeste de la o persoana fizica din alt stat UE (cu CIF, dar fara cod valid de TVA verificat pe VIES) o factura intracomunitara - transport marfa Romania - stat strain. Factura are adresa din statul strain. Vom vedea cum se inregistreaza aceasta factura in declaratiile 390 si 300 si cum se inregistreaza in contabilitate avand in vedere ca factura are baza in valoare de 1.100 euro, iar cota TVA este zero si totalul facturii este de 1.100 euro. De asemenea, vom stabili daca se considera o achizitie intracomunitara de servicii.

Faptul ca persoana fizica respectiva nu a comunicat/inscris pe factura un cod valid de TVA verificabil prin VIES nu inseamna ca nu are statut de persoana impozabila si ca achizitia serviciului de transport marfa nu are caracter intracomunitar.

In conformitate cu prevederile pct. 14 alin. 1 si pct. 15 alin. 8 lit. b din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal, statutul de persoana impozabila al este dovedit, chiar si in situatia in care nu exista inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa clientul il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii. Aceste rationamente se aplica si viceversa, adica atunci cand prestatorul stabilit in alt stat membru nu comunica beneficiarului din Romania codul de inregistrare in scopuri de TVA, dupa cum reiese din prevederile pct. 15 alin. 13 din Normele metodologice.

Din cele prezentate reiese ca persoana fizica prestatoare are, totusi, statut de persoana impozabila, de vreme ce presteaza servicii de transport marfa si emite facturi. Beneficiarul din Romania va solicita suplimentar persoanei fizice din Spania o informare/comunicare in care aceasta sa precizeze motivele pentru care nu a obtinut inca un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

In aceasta situatie societatea beneficiara din Romania va considera achizitia serviciului ca o achizitie intracomunitara de servicii si o va declara ca atare in declaratia recapitulativa 390 VIES si decontul de TVA (randurile efective din formular nu le putem preciza intrucat n-au aparut inca noile modele de formulare, aplicabile incepand cu anul 2016).

De mentionat este si faptul ca in instructiunile de completare ale actualului formular 390 se precizeaza ca, la rubrica "cod operator intracomunitar" se completeaza, in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S), codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila (cu alte cuvinte se va trece doar codul ES pentru Spania, fara cod valid de TVA).

Daca societatea beneficiara nu detine acele indicii suficiente ca persoana fizica din Spania este o persoana impozabila din punct de vedere al TVA, atunci este vorba de o simpla achizitie de servicii, nedeclarata in declaratia recapitulativa 390 VIES si in decontul de TVA.

In privinta inregistrarii in contabilitate, factura se inregistreaza prin formula contabila 624 "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal" = 401 "Furnizori" pentru 1.100 euro, cat reprezinta contravaloarea partidei solicitata de prestator in schimbul serviciilor furnizate si 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" pentru 1.100 euro x 20% = 220 euro, pentru TVA aferenta achizitiei intracomunitare de servicii datorata prin taxare inversa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transport intracomunitar si lipsa codului de TVA. Cum facturam corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016