Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce trebuie sa declare contribuabilii prin SAF-T si care este termenul limita de transmitere (Ordinul 1783/2021)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 10 Nov. 2021 Exclusiv
Ce trebuie sa declare contribuabilii prin SAF-T si care este termenul limita de transmitere (Ordinul 1783/2021)
Tags: ordinul 1783/2021, saft, declararea in saft

Ordinul nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. Acest standard a fost conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in anul 2005, ulterior fiind extins cu informatii suplimentare, versiunea actualizata la data aprobarii prezentului ordin fiind versiunea OECD SAF-T 2.0, care a stat la baza definirii fisierului standard de control pentru Romania.

SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor/platitorilor, stocate si prelucrate in mediu electronic, intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura eficacitate si productivitate crescuta in controlul fiscal asistat de computer.

SAF-T este un fisier in format electronic, de tip XML, continand date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/platitorilor, exportate si stocate intr-un format standardizat.

Extras din Ordinul 1783/2021:

Articolul 1
Natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este prevazuta in anexa nr. 1.
Articolul 2
Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se transmite de catre contribuabili/platitori prin intermediul Declaratiei informative privind fisierul standard de control fiscal, denumita in continuare Declaratia informativa D406, al carei model este prevazut in anexa nr. 2.
Articolul 3
Procedura si conditiile de transmitere a fisierului standard de control fiscal, prin intermediul Declaratiei informative D406, sunt prevazute in anexa nr. 3.
Articolul 4
Termenele de transmitere de catre contribuabili/ platitori a fisierului standard de control fiscal, respectiv a Declaratiei informative D406 sunt prevazute in anexa nr. 4.
Articolul 5
Data/Datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la transmiterea fisierului standard de control sunt prevazute in anexa nr. 5.
Articolul 6
Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Articolul 7
Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2022.
Articolul 8
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce trebuie sa declare contribuabilii prin SAF-T si care este termenul limita de transmitere (Ordinul 1783/2021)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016