Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CJUE: Daca un angajat moare, mostenitorii sai pot cere angajatorului banii pe concediul neefectuat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 28 Dec. 2018
Tags: cjue, bani mostenitori, concediu neefectuat, angajat mort

Mostenitorii unui salariat care a decedat pot solicita angajatorului privat sau public banii pentru concediul anual neefectuat de defunct, potrivit unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Judecătorii CJUE au decis, luni, ca banii pentru zilele de concediu de odihna anual neefectuate de un salariat care a murit vor fi dati mostenitorilor defunctului.

In cauzele C-569/16 È™i C-570/16 s-au judecat urmatoarele procese: Sotul Mariei Elisabeth Bauer si sotul Martinei Broßonn erau angajati de orasul Wuppertal (Germania) si, respectiv, de domnul Volker Willmeroth. Intrucat cei doi soti au decesat inainde de a-si fi efectuat toate zilele de concediu de odihna, doamnele Bauer si Broßonn au solicitat, in calitate de unice mostenitoare, fostilor angajatori ai nctilor o indemnizatie financiara pentru aceste zile. Indemnizatiile au fost, insa, refuzate de cei doi angajatori, ceea ce a determinat decizia vaduvelor de a se adresa instantelor de dreptul muncii germane.

In acest caz, Bundesarbeitsgericht (Curtea Federala pentru Litigii de Munca, Germania), sesizata cu aceste litigii, a solicitat Curtii de Justitie sa interpreteze dreptul Uniunii potrivit caruia orice lucrator beneficiaza de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani, drept care poate fi inlocuit printr-o indemnizatie financiara doar in cazul incetarii raportului de munca.

In 2014, CJUE a decis deja ca decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului acestuia la concediu anual platit.
Totusi, Curtea Federala pentru Litigii de Munca din Germania ridica problema daca decizia se aplica in cazul in care dreptul national, precum dreptul german, exclude ca o astfel de indemnizatie financiara sa poata face parte din masa succesorala. 

Prin hotararea pronuntata luni, Curtea confirma ca, potrivit dreptului Uniunii, decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului sau la concediu anual platit. In plus, aceasta precizeaza ca mostenitorii unui lucrator decedat pot solicita o indemnizatie financiara pentru concediul anual platit neefectuat de acesta, scrie e-juridic.ro.

Totusi, in situatiile in care dreptul national exclude aceasta posibilitate, fiind, asadar, incompatibil cu dreptul Uniunii, mostenitorii pot invoca in mod direct dreptul Uniunii, atat fata de un angajator public, cat si fata de un angajator privat.

Citeste articolul integral pe e-juridic.ro.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CJUE: Daca un angajat moare, mostenitorii sai pot cere angajatorului banii pe concediul neefectuat":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016