Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 28 Dec. 2018
Mostenitorii unui salariat care a decedat pot solicita angajatorului privat sau public banii pentru concediul anual neefectuat de defunct, potrivit unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Judecătorii CJUE au decis, luni, ca banii pentru zilele de concediu de odihna anual neefectuate de un salariat care a murit vor fi dati mostenitorilor defunctului.
In cauzele C-569/16 È™i C-570/16 s-au judecat urmatoarele procese: Sotul Mariei Elisabeth Bauer si sotul Martinei Broßonn erau angajati de orasul Wuppertal (Germania) si, respectiv, de domnul Volker Willmeroth. Intrucat cei doi soti au decesat inainde de a-si fi efectuat toate zilele de concediu de odihna, doamnele Bauer si Broßonn au solicitat, in calitate de unice mostenitoare, fostilor angajatori ai nctilor o indemnizatie financiara pentru aceste zile. Indemnizatiile au fost, insa, refuzate de cei doi angajatori, ceea ce a determinat decizia vaduvelor de a se adresa instantelor de dreptul muncii germane.
In acest caz, Bundesarbeitsgericht (Curtea Federala pentru Litigii de Munca, Germania), sesizata cu aceste litigii, a solicitat Curtii de Justitie sa interpreteze dreptul Uniunii potrivit caruia orice lucrator beneficiaza de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani, drept care poate fi inlocuit printr-o indemnizatie financiara doar in cazul incetarii raportului de munca.
In 2014, CJUE a decis deja ca decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului acestuia la concediu anual platit.
Totusi, Curtea Federala pentru Litigii de Munca din Germania ridica problema daca decizia se aplica in cazul in care dreptul national, precum dreptul german, exclude ca o astfel de indemnizatie financiara sa poata face parte din masa succesorala.
Prin hotararea pronuntata luni, Curtea confirma ca, potrivit dreptului Uniunii, decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului sau la concediu anual platit. In plus, aceasta precizeaza ca mostenitorii unui lucrator decedat pot solicita o indemnizatie financiara pentru concediul anual platit neefectuat de acesta, scrie e-juridic.ro.
Totusi, in situatiile in care dreptul national exclude aceasta posibilitate, fiind, asadar, incompatibil cu dreptul Uniunii, mostenitorii pot invoca in mod direct dreptul Uniunii, atat fata de un angajator public, cat si fata de un angajator privat.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Citeste articolul integral pe e-juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "CJUE: Daca un angajat moare, mostenitorii sai pot cere angajatorului banii pe concediul neefectuat":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de creditUE dezbate colectarea TVA de la dezvoltatorii imobiliariModificari legislative privind TVA - Raspunsuri si explicatii, direct de la specialistAtelier TVA 2019: Fii la curent cu modificarile legislatiei interne si europene privind TVATVA pe tranzactii imobiliare: piata asteapta raspunsul UEUltimele articole
Protejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraOficial AFP: Sume platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de tip abonament. Tratament TVASeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITARegimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societateMFP modifica legislatia RCA (proiect de lege)
Mai multe articole despre CJUE
Articole similare
Codul Muncii. Modificari privind acordarea concediului de odihna
Mai multe articole despre concediu neefectuat

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"