Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Saptamana aceasta, la 22 octombrie 2013, Comisia Europeana a dat publicitatii al 30-lea Raport anual privind monitorizarea aplicarii dreptului UE, in care evidentiaza rezultatele obtinute de statele membre in privinta punerii in aplicare a dreptului Uniunii Europene, in cursul anului 2012.
Referitor la transpunerea tardiva a directivelor, rezultatele slabe inregistrate in anii trecuti, la nivel european, s-au imbunatatit in mod semnificativ.
La sfarsitul anului 2012, numarul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor aflate in curs s-a redus, cu 25 % in comparatie cu anul precedent. Acest fapt se datoreaza, partial, utilizarii mai frecvente a modalitatilor de dialog sistematic cu Comisia Europeana precum si a altor mecanisme de solutionare a problemelor din domeniul pietei interne (precum SOLVIT), care au scopul de a rezolva problemele si de a promova conformitatea.
Potrivit cifrelor Comisiei, cele mai multe cazuri de neindeplinire a obligatiilor au fost constatate in urmatoarele domenii:
- mediu
- transporturi
- fiscalitate
- piata interna si servicii,
acestea reprezentand impreuna peste 60 % din numarul total al actiunilor declansate.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Conform raportului, la sfarsitul anului 2012, Romania se situa la jumatatea clasamentului statelor membre in ceea ce priveste transpunerea tardiva a directivelor, cu un numar de 13 directive pentru care nu au fost notificate masurile nationale de transpunere.
In raport cu media actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie impotriva statelor UE, Romania s-a situat si in acest caz, aproximativ la jumatatea clasamentului (al 16-lea stat din 27), regasindu-se printre statele membre care depun eforturi pentru solutionarea cat mai rapida posibil a incalcarilor.
In anul 2012, Comisia a declansat impotriva Romaniei 30 de noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Astfel, la sfarsitul anului 2012, erau in curs un numar de 44 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor (mai putine decat in 2011, cand erau 47 de actiuni), dintre care 31 priveau fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta, si 13 priveau necomunicarea masurilor de transpunere a directivelor UE.
Conform raportului, statele membre au in continuare de adoptat masuri pentru a se conforma dreptului UE, insa acestea s-au aratat dispuse sa solutioneze problemele inainte de adoptarea de catre Comisie a unor masuri oficiale. in paralel cu scaderea numarului actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor, a scazut si numarul de sesizari ale CJUE de catre Comisie.
Acest lucru se datoreaza si unei bune cooperari intre statele membre si Comisie, primele depunand eforturi suplimentare pentru a se conforma dreptului UE, astfel incat "gardiana tratatelor" sa fie convinsa ca toate reglementarile pe care le monitorizeaza se aplica in mod corect.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum a scapat Romania de la plata unor daune de 185 milioane dolariReferitor la cota redusa de TVA pentru paine si produse de brutarieImplicatii fiscale privind plata taxei de examen107 solutii pentru noile TAXE SI IMPOZITEPrimavara numaram banii... pana in 2020Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
MFP propune modificarea normelor de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vizat regimul TVAREMINDER! Pana pe 31 mai 2023 trebuie depusa Declaratia Speciala de TVAANAF: Acte noi cu incidenta fiscala, noi deduceri si Declaratia 088Simplifica-ti viata: Lucrari esentiale de FISCALITATE - contabilitate!Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateUltimele articole
Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAPosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAArticole similare
Material ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiMai mare cu 14 miliarde de lei intr-o luna: datoria publica a Romaniei e in crestereRegimul accizelor pentru aurul valorificat de un IFN. Ce procedura urmam?Combaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Codul fiscal 2011 - Titlul VUltimele articole
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraPFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEPreturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015A fost publicata schema de ajutor de stat din cadrul Programului RURAL INVESTCriterii pe baza carora firmele se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlociiArticole similare
Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Ce obligatii TVA apar la vanzarea terenurilor?Legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor SE MODIFICA! (proiect de OUG)Bonul fiscal e singurul document care atesta contravaloarea bunurilorMFP stabileste valoarea tichetelor culturale pentru sem I 2021 (Proiect de Ordin)SERVICII prestate in anul 2007. Decontul de TVA.Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"