Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CE: Raportul anual privind alinierea la normele UE. Cum se prezinta Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, fiscalitate, piata interna, servicii, transpunerea directivelor ue

Saptamana aceasta, la 22 octombrie 2013, Comisia Europeana a dat publicitatii al 30-lea Raport anual privind monitorizarea aplicarii dreptului UE, in care evidentiaza rezultatele obtinute de statele membre in privinta punerii in aplicare a dreptului Uniunii Europene, in cursul anului 2012.



Referitor la transpunerea tardiva a directivelor, rezultatele slabe inregistrate in anii trecuti, la nivel european, s-au imbunatatit in mod semnificativ.

La sfarsitul anului 2012, numarul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor aflate in curs s-a redus, cu 25 % in comparatie cu anul precedent. Acest fapt se datoreaza, partial, utilizarii mai frecvente a modalitatilor de dialog sistematic cu Comisia Europeana precum si a altor mecanisme de solutionare a problemelor din domeniul pietei interne (precum SOLVIT), care au scopul de a rezolva problemele si de a promova conformitatea.

Potrivit cifrelor Comisiei, cele mai multe cazuri de neindeplinire a obligatiilor au fost constatate in urmatoarele domenii:

- mediu
- transporturi
- fiscalitate
- piata interna si servicii,
acestea reprezentand impreuna peste 60 % din numarul total al actiunilor declansate.

Conform raportului, la sfarsitul anului 2012, Romania se situa la jumatatea clasamentului statelor membre in ceea ce priveste transpunerea tardiva a directivelor, cu un numar de 13 directive pentru care nu au fost notificate masurile nationale de transpunere.

In raport cu media actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie impotriva statelor UE, Romania s-a situat si in acest caz, aproximativ la jumatatea clasamentului (al 16-lea stat din 27), regasindu-se printre statele membre care depun eforturi pentru solutionarea cat mai rapida posibil a incalcarilor.

In anul 2012, Comisia a declansat impotriva Romaniei 30 de noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Astfel, la sfarsitul anului 2012, erau in curs un numar de 44 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor (mai putine decat in 2011, cand erau 47 de actiuni), dintre care 31 priveau fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta, si 13 priveau necomunicarea masurilor de transpunere a directivelor UE.

Conform raportului, statele membre au in continuare de adoptat masuri pentru a se conforma dreptului UE, insa acestea s-au aratat dispuse sa solutioneze problemele inainte de adoptarea de catre Comisie a unor masuri oficiale. in paralel cu scaderea numarului actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor, a scazut si numarul de sesizari ale CJUE de catre Comisie.

Acest lucru se datoreaza si unei bune cooperari intre statele membre si Comisie, primele depunand eforturi suplimentare pentru a se conforma dreptului UE, astfel incat "gardiana tratatelor" sa fie convinsa ca toate reglementarile pe care le monitorizeaza se aplica in mod corect.

Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CE: Raportul anual privind alinierea la normele UE. Cum se prezinta Romania?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016