Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Saptamana aceasta, la 22 octombrie 2013, Comisia Europeana a dat publicitatii al 30-lea Raport anual privind monitorizarea aplicarii dreptului UE, in care evidentiaza rezultatele obtinute de statele membre in privinta punerii in aplicare a dreptului Uniunii Europene, in cursul anului 2012.
Referitor la transpunerea tardiva a directivelor, rezultatele slabe inregistrate in anii trecuti, la nivel european, s-au imbunatatit in mod semnificativ.
La sfarsitul anului 2012, numarul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor aflate in curs s-a redus, cu 25 % in comparatie cu anul precedent. Acest fapt se datoreaza, partial, utilizarii mai frecvente a modalitatilor de dialog sistematic cu Comisia Europeana precum si a altor mecanisme de solutionare a problemelor din domeniul pietei interne (precum SOLVIT), care au scopul de a rezolva problemele si de a promova conformitatea.
Potrivit cifrelor Comisiei, cele mai multe cazuri de neindeplinire a obligatiilor au fost constatate in urmatoarele domenii:
- mediu
- transporturi
- fiscalitate
- piata interna si servicii,
acestea reprezentand impreuna peste 60 % din numarul total al actiunilor declansate.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Conform raportului, la sfarsitul anului 2012, Romania se situa la jumatatea clasamentului statelor membre in ceea ce priveste transpunerea tardiva a directivelor, cu un numar de 13 directive pentru care nu au fost notificate masurile nationale de transpunere.
In raport cu media actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie impotriva statelor UE, Romania s-a situat si in acest caz, aproximativ la jumatatea clasamentului (al 16-lea stat din 27), regasindu-se printre statele membre care depun eforturi pentru solutionarea cat mai rapida posibil a incalcarilor.
In anul 2012, Comisia a declansat impotriva Romaniei 30 de noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Astfel, la sfarsitul anului 2012, erau in curs un numar de 44 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor (mai putine decat in 2011, cand erau 47 de actiuni), dintre care 31 priveau fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta, si 13 priveau necomunicarea masurilor de transpunere a directivelor UE.
Conform raportului, statele membre au in continuare de adoptat masuri pentru a se conforma dreptului UE, insa acestea s-au aratat dispuse sa solutioneze problemele inainte de adoptarea de catre Comisie a unor masuri oficiale. in paralel cu scaderea numarului actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor, a scazut si numarul de sesizari ale CJUE de catre Comisie.
Acest lucru se datoreaza si unei bune cooperari intre statele membre si Comisie, primele depunand eforturi suplimentare pentru a se conforma dreptului UE, astfel incat "gardiana tratatelor" sa fie convinsa ca toate reglementarile pe care le monitorizeaza se aplica in mod corect.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sanctiuni noi pentru firme. Vezi ce facturi se depun obligatoriu!Cum arata analiza impozitului pe profit si a TVA-ului pe Trim. IICresteri retroactive ale nivelului contributiilor socialePrimavara numaram banii... pana in 2020Vesti bune pentru companii. Insolventele s-au redusUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Ce va insemna schimbul automat de informatii pentru domeniul fiscal din 2015?OFICIAL! Incepand cu 1 februarie 2023, certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut online prin platformele ghiseul.ro si hub.mai.gov.roANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)Siluit, Codul Fiscal se predaRegulile de aur ale inregistrarii fiscal-contabile in 2016Ultimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Reminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAArticole similare
Ce recomandari face Comisia Europeana pentru ameliorarea situatiei economice si sociale?Reglementari privind drepturile si obligatiile consumatorilor si prestatorilor de servicii de plataStudiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarii de servicii intracomunitareDe ce nu reusesc firmele romanesti sa se extinda? 5 bariereTVA - Baza de impozitare la importul de bunuriUltimele articole
Material ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiCombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraPFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEPreturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Articole similare
Ce variante aveti pentru obligatia de plata rezultata din neangajarea persoanelor cu handicap?Declararea TVA de plata la bugetul de stat prin formularul 311Supriza pentru unele companii: primavara le aduce impozitul forfetarAFIR deschide sesiuni de depunere a proiectelor pentru noi submasuri din PNDR 2020Declaratia privind beneficiarul real. De la ce data se calculeaza termenul de 15 zile si cand se considera depasit?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"