Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sume incasate in contul altei persoane. Care va fi tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: viza, taxe consulare, vize de calatorie, tva, codul fiscal

In randurile de mai jos, avem ca subiect o societate din Romania care efectueaza servicii de incasare in numele clientului a taxelor consulare pentru o misiune diplomatica a unui stat care nu este membru al Uniunii Europene. Care este regimul de taxare din punct de vedere TVA al taxelor consulare incasate?


Care este regimul de taxare d.p.d.v. al TVA pentru serviciile de preluare, prelucrare si pregatire a documentelor in scopul obtinerii vizei de calatorie prestate solicitantilor (persoane fizice sau persoane juridice) prestate de societatea inregistrata in Romania?


Raspuns: In prima situatie, conform prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate de la o persoana fizica in numele si in contul consulatului  nu intra in baza de impozitare a TVA "(3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:  e) ....... precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane. ". Astfel, pentru suma respectiva nu se colecteaza TVA prin factura emisa, document  pe care trebuie sa inscrieti aceasta baza legala a operatiunii efectuate.

Daca este cazul, intra in baza de impozitare comisionul incasat de la client pentru aceasta operatiune.   
       
Pentru cea de a doua situatie, serviciile enumerate de dvs., facturate catre diversi clienti persoane fizice si  juridice din Romania,  sunt taxabile din punctul de vedere al TVA deoarece beneficiarii acestora sunt persoane stabilite pe teritoriul Romaniei. Acest tip de servicii nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere asa cum sunt reglementate prin art. 141  " Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii" alin. (1) din Codul fiscal. Societatea care presteaza astfel de servicii isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiei de bunuri si servicii necesare desfasurarii acestor operatiuni deoarece se respecta conditia de la art. 145 alin. (2) lit. a) conform careia  " (2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile; "

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sume incasate in contul altei persoane. Care va fi tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]