Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitionare produse de la o firma in urma executarii silite. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Sep. 2010
Tags: inregistrari contabile, codul fiscal, tva

Silviu Stoica, valabil la 28-Sep-2010Intrebare: Firma noastra a achizitionat prin licitatie publica de la o alta firma, in urma executarii silite a acesteia din urma mai multe bunuri in valoare de ...


Silviu Stoica, valabil la 28-Sep-2010


Intrebare: Firma noastra a achizitionat prin licitatie publica de la o alta firma, in urma executarii silite a acesteia din urma mai multe bunuri in valoare de 12000 ron. Eu am primit procesul verbal de distribuire si dovada de atribuire a bunurilor, precum si factura de excutare silita.

Va rugam sa ne spuneti ce inregistrari contabile trebuie sa facem si regimul TVA, avand in vedere ca pe factura se mentioneaza ca firma noastra in calitate de creditor adjudecator a achitat 1200 ron din 10% cota participare la licitatie. Mentionam ca valoare totala a facturii fara TVA este de 9677 si TVA 2323, si diferenta de 1123 ar trebuie sa o depunem in contul de trezorerie.

Raspuns:
Factura de executare silita, emisa de organul de executare in conformitate cu prevederile pct. 75 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului VI din Codul fiscal se inregistreaza la cumparator (creditorul adjudecatar) ca orice factura de achizitie, iar TVA este deductibila, in masura in care bunurile adjudecate vor fi utilizate in folosul operatiunilor taxabile potrivit art. 145 alin. 2 lit. a din Codul fiscal. Daca bunurile nu vor fi utilizate in folosul operatiunilor taxabile, TVA facturata va fi considerata taxa nerecuperabila si se va intra in costul de achizitie al bunurilor.
 
De asemenea, taxa de participare la licitatie va fi retinuta in contul pretului, iar creanta avuta la firma respectiva (din intrebare se intelege ca adjudecatarul este si creditor, deci are de incasat o creanta de la firma care a fost supusa executarii silite) poate fi depusa in contul pretului, diferenta urmand a fi depusa in mod efectiv in contul indicat de executor.
 
Prin urmare, inregistrarile contabile sunt cele uzuale:
 
           %             = 401 “Furnizori”/x    12.000 lei    
Clasa 2 “Imobilizari”                            9.677 lei
(sau clasa 3 “Stocuri”)
4426 “TVA deductibila”                           2.323 lei
 
401 “Furnizori”/x        = 2678 “Alte creante imobilizate” 1.200 lei
 
401 “Furnizori”/x        = 4111 “Clienti”/x  9.677 lei
 
401 “Furnizori”/x        = 5121 “Conturi la banci in lei” 1.123 lei

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitionare produse de la o firma in urma executarii silite. Inregistrari contabile ":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016