Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asa cum informeaza ITM pe site-ul oficial, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea concediului au fost modificate de OUG 164/2022, iar schimbarile se aplica de la 1 ianaurie 2023.
Guvernul a adus o serie de modificari legislatiei privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, care vizeaza repartizarea echitabila a responsabilitatilor de ingrijire a copilului intre barbati si femei, asigurarea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata a acestora si cresterea posibilitatii ca parintele care nu a solicitat initial concediu pentru cresterea copilului sa isi exercite acest drept.
Ordonanta de urgenta nr. 164/2022, care modifica si completeaza OUG nr. 111/2010, transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor.
Primul element de noutate, din sfera relatiilor de munca, se refera la extinderea perioadei de concediu pentru cresterea copilului in cazul parintelui care nu a solicitat initial acest drept, de la cel putin 1 luna la cel putin 2 luni din perioada totala a concediului, daca ambii parinti indeplinesc conditiile legale.
De retinut este faptul ca in situatia in care parintele nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului pentru cel putin 2 luni, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acestuia.
Un alt element de noutate consta in obligatia persoanelor de a anunta angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate ( cele 126 de zile de concediu prenatal si postnatal) sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita acest drept, prin depunerea unei cereri pe suport de hartie sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului. in situatia in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului pana la 2 respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
De asemenea, in cazul in care salariatul se intoarce la activitatea profesionala, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
Angajatorul are obligatia de a mentine, pana la sfarsitul concediului de crestere a copilului, a conditiilor de incadrare si a drepturilor salariale avute de persoana indreptatita la inceputul concediului sau in curs de dobandire.
Noile reglementari se aplica de la 1 ianuarie 2023.
Institutia reaminteste angajatorilor ca au obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului si nu pot dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatilor care beneficiaza de acest drept.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: ITM
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Ministrul Muncii anunta prelungirea AUTOMATA a platii indemnizatiei pentru cresterea copiluluiAnulare din oficiu a codului de TVA dupa suspendarea activitatii. Cum remediem situatia?Din 1 ianuarie 2023 se aplica modificarile privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorEste OFICIAL! Parintii care revin mai devreme la munca primesc un stimulent de 1500 leiIndemnizatie incapacitate temporara de munca.Mod de calculUltimele articole
PFA-urile care au inregistrat pierderi pot beneficia de indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului?Indemnizatie pentru cresterea copilului. Baza de calculTemei legal pentru un imprumut acordat salariatilorCalcul numar efectiv de salariati. Cum procedam in ce priveste Declaratia 112?Facturare avantaj in natura salariat. Cum se pot compensa aceste sume?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"