Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calcul numar efectiv de salariati. Cum procedam in ce priveste Declaratia 112?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: ncalcul numar efectiv salariati, declaratia 112, d 112, codul fiscal

Oferim prin randurile de mai jos cateva clarificari in ce priveste reglementarea privind "numarul efectiv de salariati existenti la 31 decembrie", stabilind si tratamentul pentru statul de plata si declaratia 112.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Institului National de Statistica, se aduc urmatoarele precizari cu privire la modul de calcul al indicatorului:  numarul efectiv de salariati existenti la sfarsitul perioadei:
 
Efectivul salariatilor la sfarsitul perioadei de referinta (ex. 31.12.2016) reprezinta numarul de salariati angajati cu contract de munca/raport de serviciu, pe durata determinata sau nedeterminata, in program complet sau partial (inclusiv cei cu contract de munca/raport de serviciu suspendat) existenti in evidentele intreprinderii la sfarsitul perioadei de referinta. Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare. Sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat (M.A.N, M.A.I., S.R.I., etc.).
 
Pentru a evita dubla/multipla inregistrare se respecta definitia din Codul fiscal (cu modificarile si completarile ulterioare) referitoare la activitatea dependenta la functia de baza, respectiv ''orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza''.
 
Urmatoarele categorii nu se includ:
- patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii;
- lucratorii familiali - reprezinta persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional si in bani, fara a figura pe statul de salarii;
- membrii consiliilor judetene si locale. 
Asadar, in ceea ce priveste intrebarile dvs:
-persoanele aflate in concediu de boala in ultima zi din an, precum si cele din concediu crestere copil, intra in calculul efectivului de  salariati la 31.12.2016;
 
-pentru salariatul angajat cu timp partial se va lua in considerere 1 salariat.
 
In Statul de plata de salarii, se cuprind toti angajati (activi sau suspendati).
 
Conform prevederilor de la art. 147 alin. (6) din Codul fiscal, numarul mediu de salariati  pentru anul 2017, de exemplu, se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din Declaratiile privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (D112), depuse pentru fiecare luna din anul 2016.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calcul numar efectiv de salariati. Cum procedam in ce priveste Declaratia 112?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016