Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Oficial de la ANAF: Despre MODIFICARILE aduse de OUG 26/2019 Legii 227/2015 privind Codul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2019
Tags: oug 26/2019, legea 227, codul fiscal

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov (DGAFP) a realizat un tabel comparativ pe care il pune la dispozitia contribuabililor, in care explica exact care sunt modificarile pe care le aduce OUG 26/2019 Legii 227 privind Codul Fiscal.

Mai multe detalii despre OUG 26/2019 puteti citi AICI >>
 
In cele ce urmeaza vom reda modificarile aduse legii 227 privind Codul Fiscal, introduse prin OUG 26/2019, asa cum au fost ele explicate de DGRFP Brasov

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG 26/2019 

ART. 139 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor (1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:...................................................… ;

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG 26/2019 prin ART. II 

La articolul 139 alineatul (1), dupa litera r) se introduce o noua litera, litera s), cu urmatorul cuprins: "s) remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii." in vigoare incepand cu veniturile lunii mai 2019;

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG 26/2019 

ART. 142 Venituri din salarii si venituri asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:.........................................................................
t) remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii;

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG 26/2019 prin ART. II

La articolul 142, litera t) se abroga. in vigoare incepand cu veniturile lunii mai 2019;

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG 26/2019 

SECTIUNEA a 10-a Declararea, stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care estimeaza venituri anuale cumulate sub plafonul prevazut la art. 170 alin. (2), precum si in cazul celor care nu realizeaza venituri;

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG 26/2019 prin ART. II

Titlul sectiunii a 10-a a capitolului III al titlului V - Contributii sociale obligatorii se modifica: "SECTIUNEA a 10-a Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care estimeaza venituri anuale cumulate sub plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) sau care nu realizeaza venituri, precum si de alte persoane fizice care opteaza pentru plata contributiei" in vigoare incepand cu data de 1 mai 2019.

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG 26/2019 

1. ART. 180 Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care estimeaza venituri anuale cumulate sub plafonul prevazut la art. 170 alin. (2), precum si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri

2. (1) Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei: a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2); b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).

3. (2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. a) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza: a) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) pana la implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia; sau b) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni.

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG 26/2019 prin ART. II

1. La articolul 180, denumirea marginala se modifica: "Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei" in vigoare incepand cu data de 1 mai 2019.

2. La articolul 180 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c): "c) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate." in vigoare incepand cu data de 1 mai 2019.

3. La articolul 180, alineatele (2) si (3) se modifica:

"(2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. a) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza: 
a) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) pana la implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul legal prevazut pentru depunerea declaratiei prevazute la art. 120; sau 

b) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, inmultita cu 2 ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 122, inclusiv luna in care se depune declaratia.

(3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3). numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 122, inclusiv luna in care se depune declaratia. (3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) si c) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3), indiferent de data depunerii acesteia." in vigoare incepand cu data de 1 mai 2019.

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG 26/2019 

ART. 182 Plata contributiei Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie*) inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. *) Conform articolului unic alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/2019 in anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv. .

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG 26/2019 prin ART. II

Articolul 182 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "ART. 182 Plata contributiei (1) Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. a) este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. (2) Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) si c) este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui in care au depus declaratia." in vigoare incepand cu data de 1 mai 2019.

ART. V .............................................................. (5) Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. II intra in vigoare dupa cum urmeaza: a) pct. 1 si 2, incepand cu veniturile lunii mai 2019; b) pct. 3 - 7, incepand cu data de 1 mai 2019. *ORDONANtA DE URGENta 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial 309 din 19 aprilie 2019 .

Sursa: DGRFP Brasov
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Oficial de la ANAF: Despre MODIFICARILE aduse de OUG 26/2019 Legii 227/2015 privind Codul fiscal":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016