keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vezi ce modificari sufera Codul fiscal cu privire la impozitul pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: impozit, modificari codul fiscal, venit net, cheltuieli, impozit anual declarat

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.


Iata care sunt cele mai importante modificari aduse de acest act normativ regimului fiscal aplicat impozitului pe venit.

1. Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor prin centrele de colectare in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

2. Contribuabilii organizati ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), intreprindere Individuala (iI), intreprindere Familiala (iF) beneficiaza la calculul impozitului pe venit de o cheltuiala deductibila in procent de 50% din combustibil pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

3. S-a introdus obligatia completarii Registrului Jurnal de incasari si plati pentru partea de incasari, de catre contribuabilii care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.

4. S-a introdus obligativitatea determinarii venitului net anual in sistem real de catre contribuabilii impusi la norma de venit pentru veniturile din activitati: independente, agricole si cei care realizeaza venituri banesti din agricultura din valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare carora li se retine la sursa 2%, care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro.

Astfel, contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat” pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Atentie! Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul anului fiscal.

5. Incepand cu 1.01.2012, platitorii persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze la bugetul statului, impozit prin retinere la sursa sub forma platilor anticipate pentru urmatoarele categorii de venituri obtinute din: drepturi de proprietate intelectuala; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil precum si a contractelor de agent; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venit microintreprindere. Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Pentru veniturile obtinute de persoana fizica din asociere, calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia.

6. In categoria veniturilor din inchirieri se incadreaza:

- veniturile obtinute din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala in scop turistic, cu capacitate de cazare intre 1si 5 camere inclusiv pentru care impozitul se determina la norma de venit. Contribuabilii au posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real prin depunerea formularului 220 pana la 31 ianuarie inclusiv sau in 15 zile pentru cei care se infiinteaza in cursul anului. Pentru formularele 220 depuse in lunile noiembrie si decembrie nu se stabilesc plati anticipate, contribuabilii urmand sa depuna formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la 25 mai a anului urmator de realizare a venitului, iar impozitul va fi platit conform Deciziei de impunere anuala.

- veniturile obtinute din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala in scop turistic, cu capacitate de cazare mai mare de 5 camere, pentru care determinarea venitului net se face in sistem real, de la data depasirii numarului de camere si pana la sfarsitul anului respectiv. in acest caz, contribuabilii instiinteaza unitatea fiscala in termen de 15 zile de la producerea evenimentului prin depunerea formularului 220 si optiunea pentru sistemul real.

De retinut! Impozitul anual datorat este in cota de 16% si se vireaza la bugetul de stat in doua transe egale: 50% pana la 25 iulie inclusiv si 50% pana la 25 noiembrie inclusiv indiferent daca contribuabilii determina venitul net la norma sau in sistem real.

Formularul 200 se depune pentru contribuabilii care au depus declaratii estimative in lunile noiembrie si decembrie.

7. Contribuabilii care desfasoara venituri din activitati agricole pentru care venitul net se determina la norma sau in sistem real vor efectua platile anticipate la urmatoarele termene: 50% pana la 25 septembrie inclusiv si 50% pana la 25 noiembrie inclusiv.

8. Se modifica termenul de plata de la 15 la 25 a ultimei luni din fiecare trimestru pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente (comerciale, profesii libere, prestari de servicii), cedarea folosintei bunurilor.

9. Contribuabilii care realizeaza individual sau intr-o forma de asociere venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, care determina venitul net in sistem real si care obtin venituri din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea din patrimoniul afacerii datoreaza impozit in cota de 16% retinut si virat de platitorii de venituri, impozit care reprezinta plata anticipata in contul acestora.

10. S-a reglementat obligativitatea inregistrarii contractelor de arenda la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrati contribuabilii in termen de 15 zile de la incheierea acestora, deoarece pana la data de 30.12.2011 contractele de arenda se inregistrau numai la consiliul local in raza caruia se afla bunul dat in arenda.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul se vireaza la bugetul statului pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In situatia in care contribuabilii care obtin astfel de venituri opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real, sunt obligati sa mentioneze in scris in contractul/raportul juridic incheiat aceasta optiune.

Sursa: Directia Generala a Finantelor Valcea
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016