Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri plasate in regim de tranzit vamal extern. Cum se aplica scutirea de TVA la transport?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: transport, tva, cod fiscal, vama, livrare bunuri, scutire tva, tranzit vamal

In contextul unor bunuri in regim de tranzit vamal extern, analiza se constituie avand la baza cazul unei societati care transporta marfa din Romania pana in Hamburg, de unde marfa este urcata in vapor, si transportata de alt furnizor in China.Atat prestatorul (firma romana), cat si clientul sunt persoane impozabile din punct de vedere TVA in Romania. Avand in vedere prevederile din normele la Codul fiscal ((5) Scutirea de taxa pentru transporturile de bunuri prevazute la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se aplica si in cazul transporturilor combinate) vom vedea care sunt documentele necesare pentru vanzarea fara TVA pentru transportul rutier pe care il efectueaza firma romana pe ruta Romania-Germania (firma romana transporta doar pe teritoriu comunitar).

Clientul firmei romane deschide tranzit in Romania pentru marfa ce urmeaza a fi exportata.

In conformitate cu prevederile art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 6 sunt scutite de TVA livrarea de bunuri care urmeaza sa fie plasate in regim de tranzit vamal extern.

In conformitate cu prevederile art. art. 144 alin. (1) lit. c) sunt scutite de TVA prestarile de servicii aferente livrarilor prevazute la lit. a) sau efectuate in locatiile prevazute la lit. a), pentru bunurile aflate in regimurile sau situatiile prevazute la lit. a).

In aplicarea acestor scutiri au fost emise Normele  de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, aprobate prin OMFP 2218/2006.

Potrivit art. 1 din norma mentionata, prestarile de servicii mentionate la art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal asupra bunurilor aflate inca in unul dintre regimurile mentionate la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1-7 din Codul fiscal sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata in masura in care prestarea acestor servicii este autorizata de legislatia vamala.

Scutirea de taxa in ceea ce priveste livrarea de bunuri plasate in unul dintre regimurile mentionate la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4-7 din Codul fiscal va fi justificata cu:

   a) contractul incheiat cu titularul regimului sau cu beneficiarul;

   b) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;

   c) documentele din care sa reiasa ca bunurile in cauza se aflau in unul dintre regimurile mai sus mentionate la momentul livrarii sau prestarii.

Scutirea de taxa prevazuta la art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru serviciile de transport de bunuri, se justifica de persoana impozabila care factureaza transportul, in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa. Documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:

   a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal
sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;

   b) contractul incheiat cu beneficiarul;

   c) documentele din care sa rezulte ca transportul este aferent livrarilor de bunuri prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4-7 din Codul fiscal sau este efectuat in locatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4-7 din Codul fiscal, pentru bunurile aflate in regimurile sau in situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4-7 din Codul fiscal;

   d) documentele specifice de transport in functie de tipul transportului sau copii de pe aceste documente, dupa caz.

In cazul prezentat, din informatiile furnizate intelegem ca bunurile sunt plasate in regim de tranzit extern.

In acest caz, serviciile de transport pentru bunurile aflate in regim de tranzit vamal extern sunt scutite de TVA conform art. art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal in masura in care prestarea acestor servicii este autorizata de legislatia vamala. Scutirea se justifica de persoana impozabila care factureaza transportul, in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscalsi daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa. Documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:

   a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
   b) contractul incheiat cu beneficiarul;
   c) documentele din care sa rezulte ca transportul este efectuat pentru bunurile aflate in regimul de tranzit vamal extern prevazut la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 6 din Codul fiscal;
   d) documentele specifice de transport in functie de tipul transportului sau copii de pe aceste documente, dupa caz.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Bunuri plasate in regim de tranzit vamal extern. Cum se aplica scutirea de TVA la transport?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016