Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura servicii IT. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Apr. 2010
Tags: servicii it, factura, codul fiscal, redevente

Intrebare: Am primit o factura de servicii it (un fel de abonament pentru accesarea unui site) de la o firma cu sediul in Israel. Cum se inregistreaza aceasta factura in contabilitate si ce ...

Intrebare: Am primit o factura de servicii it (un fel de abonament pentru accesarea unui site) de la o firma cu sediul in Israel. Cum se inregistreaza aceasta factura in contabilitate si ce declaratii trebuie sa depunem?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI 

Raspuns: Din punctul nostru de vedere ar putea fi incidente prevederile art. 115 din Codul fiscal, ce stabilesc ca fiind impozabile in Romania redeventele.

Deoarece din descrierea intrebarii "un fel de abonament pentru accesare site" nu se identifica exact serviciul informatic achizitionat prezentam cele mai relevante situatii privind impozitarea redeventei in cazul softului/site ului, reglementari aferente normelor metodologice de la art. 115 alin. (1) lit d) privind redeventele:

"(3) In cazul transferului unui drept partial dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie platita este o redeventa daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestui drept constituie o incalcare a copyright-ului. Exemple de astfel de tranzactii sunt transferurile de drepturi de a reproduce si distribui catre public orice software, precum si transferurile de drept de a modifica si a face public orice software.

(4) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Acelasi rezultat se aplica si pentru "drepturi de retea sau site", in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului"

Avand in vedere experienta cu acest tip de tranzactii, recomandam sa identificati exact serviciul platit. In cazul in care se identifica un drept de redeventa, la oricare plata a facturii, aveti obligatia conform art. 116 lit. d) din codul fiscal, sa retineti, sa declarati prin intermediul declaratiei 100, impozitul pe venitul nerezidentilor, in procent de 16% aplicat asupra venitului brut (total factura) Acesta are termen de plata si declarare, lunar pana in data de 25 a lunii urmatoare.

Se retine ca intre Romania si Israel este semnata conventie de evitare a dublei impuneri aprobata prin, Legea 39/1998.

Astfel in baza art. 118 din Codul fiscal, in cazul in care furnizorul va prezenta certificatul de rezidenta fiscala in Israel, puteti beneficia la impunere de un procent mai favorabil stabilit in conventia de evitare a dublei, impuneri.

 In cazul redeventelor, conform art. 12 din conventie, impozitul asupra redeventelor este de 10%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura servicii IT. Inregistrari contabile ":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016