Tags: legea 28/2020, comercializare produse alimentare, modificari in 2020, legislatie fiscala
Legea privind comercializarea produselor alimentare s-a modificat prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea I nr. 274 din 01.04.2020 a Legii nr. 28/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009.
Noile prevederi ale legislatiei, pe care le vom reda in cele ce urmeaza vor intra in vigoare de la 16 mai 2020.
Una dintre modificari interzice oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare.
Operatorii economici vor avea la dispozitie un termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru a modifica corespunzator contractele in desfasurare, potrivit prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata, astfel cum aceasta a fost modificata si completata prin prezenta lege.
Extras din Legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare
Art. I. -
Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 761 din 29 septembrie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. -
(1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare."
2. La articolul 2 alineatul (2), punctele 3, 6, 11, 12 si 18 se abroga.
3. La articolul 2 alineatul (2), punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"10. contract comercial - document care stabileste conditiile colaborarii dintre furnizor si comerciant, cu respectarea prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare;".
4. La articolul 2 alineatul (2), dupa punctul 18 se introduce un nou punct, punctul 19, cu urmatorul cuprins:
"19. parteneriat direct - relatia comerciala directa dintre comerciant si cooperativele agricole, asociatiile de producatori agricoli, societatile comerciale agricole de productie, producatori agroalimentari si distribuitori, intre care se incheie un contract comercial pentru minimum 12 luni."
5. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. -
(1) Serviciile privind extinderea retelei de distributie a comerciantului, amenajarile spatiilor de vanzare ale comerciantului sau operatiunile si evenimentele de promovare a activitatii si imaginii comerciantului nu sunt legate de actul comercial.
(2) Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii, altele decat cele legate de actul comercial. Serviciile legate direct de actul comercial sunt incluse in contractul dintre parti.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) serviciile solicitate de cumparator de la furnizor pentru operatiunile de promovare, de marketing si de publicitate daca acestea au fost convenite anterior de catre furnizor si cumparator printr-un acord clar si lipsit de ambiguitate, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Directiva (UE) 2019/633 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar."
6. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. -
Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare."
7. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. -
(1) Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului, conform prevederilor legislatiei in vigoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege, la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 14
zile lucratoare de la data receptionarii marfii de catre beneficiar."
8. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. -
Comerciantul poate acorda, prin intelegerea partilor, spatii distincte de expunere si semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, in functie de tara de origine."
9. Articolul 11 se abroga.
10. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. -
(1) Comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare poate, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, lapte si produse de panificatie, sa dispuna ca produsele din cantitatea de marfa intrata sa corespunda gradual fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.
(2) Metodologia de desfasurare a parteneriatelor directe se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale."
11. Articolul 13 se abroga.
12. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. -
Comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare poate organiza evenimente de promovare a produselor alimentare, cu respectarea legislatiei sanitar- veterinare in vigoare."
13. La articolul 16 alineatul (1), literele a) -c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) nerespectarea dispozitiilor art. 3-6 se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 7 alin. (1) si (2), art. 8 si art. 18 alin. (2) se sanctioneaza cu amenda de la 150.000 lei la 200.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) nerespectarea dispozitiilor art. 12 se sanctioneaza cu amenda de la 200.000 lei la 250.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
14. Articolele 20 si 21 se abroga.
15. Dupa articolul 21 se introduce o anexa, al carei continut este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
Art. II. -
In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, contractele in desfasurare vor fi modificate corespunzator prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata, astfel cum aceasta a fost modificata si completata prin prezenta lege.
Art. III. -
Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. IV. -
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decontare costuri transport participanti la curs
Intrebare:
S-a castigat o licitatie la un client prin care ne obligam sa asiguram transportul participantilor la curs, sau sa il decontam. Dupa indelungi discutii, participantii vor sa le decontam transportul. Cum le putem restitui banii fiecaruia dintre ei, in contul bancar? Ce fel de documente ne trebuie? Trebuie sa facem un borderou si ei trebuie sa declare suma sau sa ne ofere documente justificative? Avem nevoie de documentele originale? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajutoare acordate salariatilor
Intrebare:
Salariat al societatii - sofer - in anul 2014 a avut un accident de munca cu autoturismul in urma caruia a avut traumatism toracic, luxatie posterioara genunchi drept, fractura-luxatie baza metatarsian picior drept si mai multe astfel de probleme medicale. In prezent este stabil, lucreaza la aceeasi societate, dar lunar de 11 ani trebuie sa faca kinetoterapie in baza unui contract medical care, incepand cu anul 2025 este de 700 ron/luna.
Intrebare: Cum se poate incadra...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pensie din Spania. Declaratia unica
Intrebare:
O persoana fizica a lucrat in Spania si obtine pensii din acesta tara. Ulterior s-a intors in Romania si incaseaza pensia intr-un cont din Spania. A primit notificare de la ANAF-ul din Romania ca trebuie sa-si declare aceste venituri. In acest caz, fiind rezident in Romania, este obligat la plata impozitului pe venituri din strainatate, respectiv pensii obtinute din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA.
Multumesc, o zi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<