Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 06 Apr. 2020
Tags: formular 230, opanaf 147/2020, anaf, modificari in 2020, 5% din impozit pe profit

Agentia Nationala de Administrare FIscala a publicat un Proiect de Ordin care modifica Ordinul nr. 147/2020, pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit.

Proiectul de Ordin publicat vineri – 03 aprilie 2020 de ANAF prevede modificarea OPANAF nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii. De asemenea, se modifica si modelul si continutului unor formulare si se suspenda aplicarea unor dispozitii din Ordinul presedintelui ANAF nr.147/2020, cu modificarile ulterioare - publicat in data de 03.04.2020.
 
Modificarile sunt necesare in contextul evolutiei situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei si dat fiind evaluarea riscului de sanatate publica pentru perioada imediat urmatoare, care indica o crestere masiva a numarului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, se arata in Referatul de aprobare care insoteste proiectul de Ordin.

Astfel, pentru a preveni raspandirea virusului, ANAF propune ca pe perioada starii de urgenta, precum si in intervalul de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, organele fiscale sa nu emita si sa nu transmita contribuabililor notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, prevazuta in anexa nr.3 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. 

Asadar:
 
  • virarea sumelor in contul entitatilor nonprofit/unitatii de cult se va realiza fara notificarea contribuabililor, in termen de 90 de zile de la data depunerii cererii,
 
  • dupa expirarea termenului de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, organele fiscale vor emite si comunica notificarile pentru toate formularele 230 depuse pe baza de borderou de catre entitatile non-profit/unitatile de cult beneficiare.

In cazul in care, contribuabilii aduc la cunostinta organului fiscal competent, in scris, faptul ca nu si-au exercitat optiunea pentru virarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult mentionate in notificarea primita, iar viramentul sumelor in contul entitatilor beneficiare a fost realizat, organele fiscale vor efectua demersurile necesare in vederea recuperarii sumelor virate in mod necuvenit, potrivit procedurii prevazute la Capitolul VII ”Recuperarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult” din Anexa nr.1 la OPANAF nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. 

Astfel, prin aceasta masura, se va evita deplasarea contribuabililor la oficiile postale pentru primirea notificarilor comunicate de organul fiscal, precum si in vederea transmiterii raspunsului ca urmare a notificarii.

Extras din Proiectul de Ordin

pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare si pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare 

ORDIN 

Art.I –

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.44 din 22 ianuarie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 

1. La Anexa nr.1, capitolul II, pct.8 alin.(3), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f) cu urmatorul cuprins: 
”f) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, cu formularele 230, in format hartie, scanate.” 

2. In cuprinsul anexelor 1 si 7 sintagma ”in format hartie” se inlocuieste cu sintagma ”in format hartie sau in format hartie, scanat”. 

3. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezentul ordin. 
 
Art.II – 

(1) De la data publicarii prezentului ordin, pe perioada starii de urgenta si in intervalul de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, se suspenda aplicarea prevederilor capitolului III din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.44 din 22 ianuarie 2020, cu modificarile ulterioare. 

(2) In perioada prevazuta la alin.(1), organul fiscal central competent efectueaza virarea sumelor din impozitul anual datorat in contul entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, potrivit optiunii exprimate de contribuabili in formularul 230, cu respectarea termenului de 90 de zile de la data depunerii cererii. 

(3) Dupa expirarea perioadei prevazute la alin.(1), organul fiscal central competent aplica dispozitiile prevazute la capitolul III din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. 

(4) In cazul in care, contribuabilii aduc la cunostinta organului fiscal competent, in scris, faptul ca nu si-au exercitat optiunea pentru virarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult mentionate in notificarea primita, iar viramentul sumelor in contul entitatilor beneficiare a fost realizat, organele fiscale vor efectua demersurile necesare in vederea recuperarii sumelor virate in mod necuvenit, potrivit procedurii prevazute la capitolul VII din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. 
 
Art.III

Anexa face parte integranta din prezentul ordin. 
 
Art.IV -

Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. Art. V - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 26 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016