Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, vineri - 14 februarie - proiectul de ordin pentru modificarea OPANAF nr.147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Extras din proiectul de Ordin
ORDIN
Art.I – Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.44 din 22 ianuarie 2020, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
2. Articolul 2 alin.(2) lit.a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul continut:
4. Anexa nr.2 se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr.1 la prezentul ordin.
5. Anexa nr.3 se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr.2 la prezentul ordin.
Art.II - Anexele nr.1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art.III -
Art.IV - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.V - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I
Articol initial:
Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publica si un formular simplificat pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 – care nu va afecta optiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente pana la data publicarii noului formular simplificat.
MFP si ANAF lucreaza la elaborarea unui formular simplificat pentru directionarea, catre entitatile non-profit sau unitatile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019. Noua versiune va fi publicata saptamana viitoare si va putea fi utilizat, optional, pana la termenul de 25 mai, de catre contribuabilii care nu si-au exprimat deja optiunile.
Noul formular simplificat vine ca urmare a faptului ca, in prezent, se folosesc doua modele ale formularului 230. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, se utilizeaza F230 aprobat prin OPANAF nr.50/2019, in timp ce pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019, se foloseste F230, aprobat prin OPANAF nr.147/2020, care corespunde reglementarilor legale in vigoare in perioada mentionata.
Asadar, MFP si ANAF vin in intampinarea cererilor exprimate de o parte a societatii civile prin acest unic formular – care nu va afecta in niciun fel sumele deja directionate prin cele doua formulare alternative, care vor putea fi utilizate in continuare, in functie de optiunile fiecaruia.
Citeste si:
Este OFICIAL - Ordinul nr. 147/2020. NOUL model de Formular 230
MFP subliniaza faptul ca cele doua formulare de care vorbeam mai sus se utilizeaza numai de catre contribuabilii care au realizat, in anul 2019, venituri din salarii si din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva.
“Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, la nivelul MFP si ANAF, se afla in curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele doua perioade, fara ca acesta sa afecteze optiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente pana la data publicarii noului formular simplificat”, se arata in comunicatul de presa remis luni, 10 februarie, de Finante.
Sursa citata arata ca, desi vorbim de un nou formular - “simplificat”, contribuabilii vor putea utiliza si depune, in continuare, la organul fiscal, formularele initiale, dedicate celor doua perioade aferente anului 2019. Astfel, vom vorbi de trei variante acceptate ale formularului 230, fata de doua variante – cat se utilizeaza in prezent.
Asadar, persoanele fizice isi pot exprima optiunea privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, pana la data de 25 mai 2020, utilizand oricare dintre formulare, respectiv:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia 230 actualizata in 2020: Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anualDoar pana la 26 mai puteti redirectiona impozitul pe salariiCalendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013Cum va puteti inscrie in Spatiul Privat Virtual si care sunt beneficiile utilizatorului!Noi prevederi referitoare la Spatiul Privat VirtualUltimele articole
Formularul 230 trebuie transmis de entitatile care beneficiaza de suma de 3,5% din impozit pana pe 25 mai 2022ANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)Modificari aduse de OPANAF 614/2020 Formularului 230 (informare OFICIALA)Cum putem redirectiona sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 – Formularul 230OFICIAL ANAF: Ghid de completare a Declaratiei 230Articole similare
Dizolvare societate. Impozit dividendeComunicat nou referitor la Spatiul privat virtualAchizitie intracomunitara fara inregistrarea in ROISe modifica formularul 300 Decont de TVACare este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?Ultimele articole
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleArticole similare
ANAF: Rezultatele actiunilor de inspectie fiscala din luna octombrie 2022ANAF: Firmele pot testa Declaratia 394 inainte de 1 august 2016Raportarea achizitiilor intracomunitare. Cum procedam privind TVA-ul?Firme cu cifra de afaceri sub 500.000 euro. Poate trece prin optiune la impozit pe profit?Ghid ANAF: Impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati agricole, silvicultura si pisciculturaUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"