Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Persoana impozabila in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2009
Tags: studiu de caz, tva, achizitii intracomunitare

Problema:O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, are perioada fiscala trimestrul. In trimestrul III va efectua o ...

Problema:
O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, are
perioada fiscala trimestrul. In trimestrul III va efectua o achizitie intracomunitara. Dupa efectuarea achizitiei intracomunitare va deveni persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA avand perioada fiscala luna?
 
Solutie oferita in iunie 2009:
Incepand cu data de 1 mai 2009, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 a fost modificat si completat art.
1561 din Codul fiscal cu doua alineate noi, care stabilesc modificarea perioadei fiscale de la trimestru la luna, in cazul persoanelor impozabile care depuneau decontul de TVA trimestrial si care vor efectua dupa 1 mai 2009 o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
 
Incepand cu data de 1 mai 2009, daca o persoana impozabila efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania,
perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
 
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in
aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui singur decont de TVA; 
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in
a treia luna a unui trimestru calendaristic.
 


In vederea modificarii perioadei fiscale de la timestru la luna, persoana impozabila trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala. 

Prin urmare, persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca si perioada fiscala si au realizat achizitii intracomunitare de bunuri anterior acestei date (de exemplu in luna aprilie a.c.), nu isi modifica perioada fiscala.

Noile prevederi se aplica numai persoanelor impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca si perioada fiscala si care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate intervine dupa data de 1 mai 2009.
 
Dupa efecuarea unei achizitii intracomunitare a carei exigibilitate intervine ulterior datei de 1 mai 2009, persoanele care
au depus deconturi de TVA trimestrial, vor depune deconturi lunare si nu mai au posibilitatea sa depuna deconturi trimestriale, chiar daca nu vor depasi in cursul unui an fiscal cifra de afaceri de 100.000 de euro.
 
Pentru achizitiile intracomunitare efectuate pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, nu se schimba perioada fiscala, decat
daca mai are loc o achizitie intracomunitara ulterioara acestei date.
 
Daca pana la 1 iulie 2009, persoana impozabila din exemplul nostru a depus decont de TVA trimestrial si efectueaza in
trimestrul III o achizitie intracomunitara de bunuri a carei exigibilitate intervine in prima luna a trimestrului III 2009, in luna iulie 2009, va depune decont de TVA lunar incepand cu aceasta prima luna a trimestrului, respectiv luna iulie, pentru care decontul se depune pana pe 25 august 2009, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.
 
Daca prima achizitie intracomunitara efectuata dupa data de 1 mai 2009 va fi in luna august 2009, va depune un decont de
TVA cumulat pe 2 luni, iulie si august, pana pe data de 25 septembrie, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.
 
Daca prima achizitie intracomunitara efectuata dupa data de 1 mai 2009 va fi realizata in ultima luna a trimestrului,
respectiv luna septembrie 2009, pana pe data de 25 octombrie 2009 va depune un decont cumulat pe 3 luni, iulie, august si septembrie, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.
 
Potrivit noilor prevederi, persoana impozabila care este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o
declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie. Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri se determina potrivit art. 135 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, aceasta intervenind in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator sau la data emiterii facturii de catre furnizor, daca aceasta este emisa anterior acestei date, inclusiv pentru avansuri.
 
In situatia in care, pana la data la care ar fi intervenit obligativitatea depunerii declaratiei de mentiuni prevazuta mai sus,
persoana impozabila nu dispune de informatiile relevante privind exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, precum si in orice alte situatii in care se constata ca din cauze independente de vointa persoanei impozabile, aceasta nu constata pana la respectiva data ca a intervenit exigibilitatea unei achizitii intracomunitare, obligativitatea modificarii perioadei fiscale intervine incepand cu luna in care se constata ca a intervenit exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
 
Pentru aplicarea prevederilor art. 1561 alin. (62) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, sunt emise urmatoarele: „Procedura de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania”, modelul “Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”, cod MFP:

14.13.01.11/a.i., modelul “Notificarii privind nedepunerea declaratiei de mentiuni, in vederea actualizarii datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare taxabile in Romania”, cod MFP: 14.13.07.11/a.i.”, modelul “Deciziei privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare taxabile in Romania", cod MFP: 14.13.02.11/a.i.” si instructiunile de completare. Acestea au fost aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1165/2009 si sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Persoana impozabila in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016