keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Consecinte neinregistrare provizioane | Obligatia societatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: constituire provizioane, omfp 3055/2009, principiul prudentei, omfp 3055/2009

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura este obligatorie constituirea de provizioane pentru creantele neincasate si cum se va proceda in cazul unei societati careia, daca i se constituie aceste provizioane, pentru respectarea principiului prudentei, nu i se va mai aproba prelungirea liniei de credit.


Solutia consultantului:

Potrivit pct. 218 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe, sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea. In acelasi sens, sunt efectuate referiri asupra naturii provizionului, in sensul descris anterior si in cuprinsul pct. 219 si 223 din acelasi act normativ, mentionat mai sus.

In acelasi timp, conform art. 56 alin. 3 din OMFP 3055/2009 evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creanaelor. Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.

Raportand prevederile generale cuprinse in Legea contabilitatii si cele de detaliu prevazute de OMFP 3055/2009 se poate constata ca nu exista consecinte in raport cu organele fiscale pentru neconstituirea provizioanelor ori a efectuarii ajustarilor. In cuprinsul art. 41 din Legea 82/1991 nu se regaseste o astfel de omisiune printre faptele care sunt retinute a reprezenta contraventii.

Cu toate acestea, principiul prudentei consacrat de pct. 41 din OMFP 3055/2009 instituie reguli speciale privind intocmirea situatiilor financiare anuale, mentionand in mod expres la lit. d) obligatia de a fi avute in vedere toate deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectueaza pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit si pierdere.

Din aceasta perspectiva se poate retine contraventia prevazuta de art. 41 pct. 2 lit. e) referitoare la nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea situatiilor financiare anuale, sanctionata cu amenda cuprinsa intre cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Avand in vedere prevederile discutabile mentionate mai sus care pot fi interpretate cu privire doar la neintocmirea situatiilor dar si circumstantele concrete ale situatiei existente la nivelul societatii raportate la prevederile paragrafului 2 al pct. 41 care statueaza ca exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile, consideram ca exista temeiuri consistente pentru nagajarea raspunderii contraventionale.

Trebuie insa sublinita obligatia generala de executarea cu buna credinta a contractelor astfel ca efectuarea cu buna stiinta a unor inregistrari ori omisiunea acestora care conduc la prejudicierea celeilalte parti poate angaja raspunderea contractuala sau poate chiar atrage raspunderea penala in conditiile art. 215 Cod penal privitoare la infractiunea de inselaciune. 

Asadar, decizia de interpretare si de aplicare a dispozitiilor legale mentionate mai sus este un proces complex de analiza punctuala a situatiei concrete. Numai astfel poate fi luata optima fara a expune societatea.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016