keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare bun imobil. Care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: vanzare bun imobil, raportul de evaluare, tva, codul fiscal, reevaluare

In analiza de mai jos, dam ca exemplu o societate K care la data de 31.01.2008 a achizitionat un imobil constand in constructii si teren aferent la valoarea de 635.399 lei plus TVA (19%) - 120.726 lei. In perioada de la achizitie si pana in prezent imobilul a fost reevaluat la data de 31.12.2011 si la data de 31.12.2014, iar valoarea ramasa actuala fiind de 456.215 lei. La data de 28.03.2016 imobilul este vandut la valoarea de 245.000 lei fara TVA (operatiune scutita conform art. 292 alin. (2) lit f) din Codul fiscal), iar valoarea e determinata prin raport de evaluare.


Din punct de vedere al TVA, stabilim daca societatea K are obligatii declarative sau de plata fata de bugetul de stat in urma valorificarii imobilului.

In primul rand, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect trebuie sa verificati daca bunul imobil si terenul pe care este edificat este inregistrat la acelasi numar cadastral, fara ca cele doua bunuri imobile sa fie inscrise la numere cadastrale diferite. In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 55 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 292 alin. (2) lit. f)

"55. (1) In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei. "

In acest caz, daca cele doua elemente ale bunului imobil (constructie si teren) sunt inregistrate la acelasi numar cadastral raportul de evaluare trebuia sa cuprinda, separat, valoarea constructiei si separat valoarea terenului astfel incat sa se aplice fie regimul normal de taxare, fie regimul de scutire fara drept de deducere. Daca cele doua elemente ale bunului imobil sunt inregistrate la numere cadastrale diferite, se aplica urmatorul tratament fiscal:

- pentru constructie poate fi  aplicat regimul de scutire fara drept de deducere, dar cu obligativitatea ajustarii sumei TVA deduse la momentul achizitiei;
- pentru teren, se aplica, obligatoriu, regimul de taxare.

Avand in vedere faptul ca bunul imobil a fost achizitionat in anul 2008, s-a exercitat dreptul de deducere pentru suma de 120.726 lei si s-a vandut prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, aveti obligatia sa efectuati ajustarea sumei TVA deduse in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani calculata de la data de 1 ianuarie 2008. Ajustarea taxei deductibile, deduse, se efectueaza conform prevederilor  art. 305 alin. (4) lit. a) pentru suma TVA  aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, inclusiv  anul in care apare evenimentul care genereaza ajustarea (anul 2016). Deci, perioada de ajustare se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2008.

Un exemplu de ajustare se regaseste la pct. 79 alin.  (15)  "Exemplul nr. 2 - pentru situatia prevazuta la art. 305 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul fiscal:

 - O persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal
achizitioneaza un imobil in anul 2011 in vederea desfasurarii de operatiuni cu drept de deducere si deduce integral taxa pe valoarea adaugata la data achizitionarii in suma de 2.000.000 lei.
 - In anul 2016 inchiriaza 30% din suprafata imobilului in regim de scutire de taxa pe valoarea adaugata. Perioada de ajustare este de 20 de ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2011 si pana in anul 2030 inclusiv. Ajustarea trebuie sa se efectueze pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, respectiv 15 ani, si persoana respectiva trebuie sa restituie 15 douazecimi din TVA dedusa initial, proportional cu suprafata inchiriata in regim de scutire (2.000.000 x 30% / 20 x 15 = 450.000)."

Astfel, suma TVA ajustata la momentul vanzarii in regim de scutire a constructiei se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, la randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016