Tags: oanaf 2661/2017, norme tehnice, reglementari vamale, zone libere
Regasiti mai jos Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2661/2017 pentru modificarea si completarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2759/2016 (M.Of. nr.750 din 19 septembrie 2017).
Avand in vedere prevederile art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
ART. I
Normele tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.759/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 778 din 4 octombrie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 5, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Titularul deciziei de aprobare a evidentei operative, eliberata de biroul vamal de supraveghere pentru desfasurarea activitatii de depozitare a marfurilor neunionale in zona libera, are urmatoarele responsabilitati:
a) sa se asigure ca marfurile plasate sub regimul de zona libera nu sunt sustrase de sub supraveghere vamala;
b) sa indeplineasca obligatiile care decurg din depozitarea marfurilor aflate sub regimul de zona libera;
c) sa notifice in scris biroului vamal de supraveghere al zonei libere orice disparitie de marfuri si sa depuna in acelasi timp evidentele operative completate cu lipsurile de marfuri constatate conform deciziei de aprobare a evidentei operative;
d) sa comunice biroului vamal emitent al deciziei orice modificare a obligatiei cuprinse in cererea de aprobare a evidentei operative."
2. La articolul 6 alineatul (2), literele c) si d) se abroga.
3. La articolul 6, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Cererea de aprobare a evidentei operative constituie notificare prealabila, prevazuta la art. 244 alin. 2 din Codul vamal al Uniunii."
4. Titlul sectiunii a 5-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"SECTIUNEA a 5-a
Modificarea, revocarea sau anularea deciziei de aprobare a evidentei operative"
5. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Decizia de aprobare a evidentei operative poate fi modificata, revocata sau anulata de biroul vamal de supraveghere al zonei libere in cazurile prevazute la art. 27 si 28 din Codul vamal al Uniunii."
6. La articolul 13, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Revocarea aprobarii evidentei operative poate avea loc in special daca supravegherea vamala a uneia sau mai multor activitati in zona libera nu poate fi exercitata in mod eficient sau in caz de lipsuri repetate si nejustificate de marfuri."
7. La articolul 17, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 17
(1) Biroul vamal de supraveghere revoca inregistrarea depozitului in cazul in care una sau mai multe dintre conditiile ce au stat la baza inregistrarii nu mai sunt indeplinite.
(2) Biroul vamal de supraveghere anuleaza inregistrarea depozitului cand inregistrarea s-a facut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar titularul avea cunostinta sau trebuia sa aiba cunostinta de acest fapt."
8. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 24
in cazul disparitiei/lipsei nejustificate sau sustragerii de marfuri, pentru care nu se poate stabili statutul vamal unional sau neunional, acestea se considera ca fiind consumate/utilizate in zona libera sau sustrase de sub supraveghere vamala, fiind aplicabile prevederile art. 79 din Codul vamal al Uniunii."
9. La articolul 41, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) inscrierea in evidenta operativa a mentiunilor referitoare la declaratia de export si, dupa caz, la documentul de transport aferente scoaterii marfurilor din zona libera."
10. Titlul capitolului IV se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"CAPITOLUL IV
Conditii de utilizare si consum al marfurilor neunionale fara nasterea datoriei vamale"
11. La articolul 50, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2) - (4), cu urmatorul cuprins:
"(2) Aprobarile de construire in zona libera, emise de birourile vamale conform prevederilor Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7.394/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 532 din 7 august 2007, isi pastreaza valabilitatea.
(3) Deciziile de aprobare a evidentei operative, emise de birourile vamale conform prevederilor Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7.394/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 532 din 7 august 2007, sunt supuse reevaluarii.
(4) in cazul prevazut la alin. (3), biroul vamal ia decizia de reevaluare inainte de data de 1 mai 2019. Reevaluarea deciziei de aprobare a evidentei operative are loc prin revocarea deciziei existente si, dupa caz, emiterea unei noi decizii. Revocarea se notifica fara intarziere titularului deciziei de aprobare a evidentei operative."
12. Anexa nr. 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 1
la normele tehnice
Biroul Vamal de Supraveghere .........................
DECIZIE DE APROBARE A EVIDENtEI OPERATIVE Nr. ..................../.....................
Ca urmare a Solicitarii nr. ................, in conformitate cu prevederile art. 244 din Codul
vamal al Uniunii, se aproba:
.............................................................................. .............................................................................,
cu sediul/domiciliul in ...................................................... ..............................................................................
.............................................................................,
cod unic de inregistrare nr. ............................, certificat de inregistrare la registrul
comertului seria ........../nr. ................., pentru desfasurarea activitatii
.............................................................................. ..............................................................................
............................................................................................................................................................
.............................................................................. in zona libera ......................................................... .
Aprobarea acordata pentru tinerea evidentei operative in forma prezentata in solicitarea de referinta face parte integranta din prezenta aprobare.
De asemenea va aducem la cunostinta ca aveti urmatoarele obligatii:
a) sa va asigurati ca marfurile plasate sub regimul de zona libera nu sunt sustrase de sub supraveghere vamala;
b) sa indepliniti obligatiile care decurg din depozitarea marfurilor aflate sub regimul de zona libera;
c) sa notificati in scris biroului vamal de supraveghere al zonei libere orice disparitie de marfuri si sa depuneti in acelasi timp evidentele operative completate cu lipsurile de marfuri constatate conform deciziei de aprobare a evidentei operative;
d) sa comunicati biroului vamal emitent al deciziei orice modificare a obligatiei cuprinse in cererea de aprobare a evidentei operative.
Semnatura si stampila"
ART. II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Mirela Calugareanu
Bucuresti, 11 septembrie 2017.
Nr. 2.661.

de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Aceasta societate a avut in 2022 o cifra de afaceri de 1.560.078 lei, are 2 angajati cu 8 ore fiecare si platitoare pe venituri micro. In 2023 este obligata sa ramana tot cu 1% pe venituri sau poate trece la impozit pe profit? Fiind activitate de comert este mult avantajos pentru ei, avand si cheltuieli pe masura. Daca nu poate in 2023, in 2024 exista vreo sansa? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea desfasoara activitate de transport marfa, deleaga angajatii in Germania pe o anumita perioada de timp, acorda diurna de 85 EURO/zi. Va rog sa-mi comunicati modul de calcul pentru diurna impozabila/neimpozabila ce trebuie notata in D112 pentru un angajat care are un salariu brut de 3.500 lei/luna, i s-a acordat in 15.02.2023 suma de 1.275 EURO ce reprezinta diurna pentru luna ianuarie 2023, iar in data de 28.02.2023 suma de 1.360 EURO ce reprezinta diurna luna februarie, deci un total...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un furnizor are decizie de la ANAF de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA incepand cu data de 28.02.23. In luna februarie a emis facturi cu TVA cota 19% si ni le-a dat. Precizez ca facturile au data calendaristica inainte de 28.02.23. Astazi ne-a trimis decizia, ce are data de 06.03.23, ca nu mai e platitor de TVA incepand cu 28.02.23. Este corect sa inregistram si sa deducem TVA-ul la aceste facturi in D300 pentru februarie 2023? Sau trebuie sa ii cerem sa le storneze si sa ni...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca o PFA, in Declaratia Unica la capitolul Venit estimat in sistem real, estimeaza un venit sub cele 12 salarii minime pe economie, prin urmare nu completeaza rubrica cu contributia de asigurari sociale, iar ulterior cand se depune Declaratia Unica cu venitul realizat se constata ca s-a depasit valoarea celor 12 salarii minime si se datoreaza CAS pentru anul anterior, aceasta plata constituie contributie la pensie chiar daca initial nu s-a optat pentru asta? Nu este similar contributiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O asociatie care desfasoara activitati economice de gradinita are venituri din aceste activitati care depasesc plafonul de 300.000 ron pentru TVA. Aceasta asociatie este in curs de acreditate din anul 2020 (la ARACIP - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar). 1) Trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA? 2) Este scutita de plata impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate platitoare de tva in Romania, pune la dispozitia unei firme din Germania platitoare de tva salariatii societatii. Nu doreste sa faca detasari. Doreste sa factureze in fiecare luna in functie de cate persoane are nevoie firma din Germania. Cat este de corect? Cum se inregistreaza in contabilitate factura? Cum se declara in D300 si 390? Monografie contabila? Daca se poate sa ne precizati ce cod CAEN avem obligatia sa autorizam? Ce alte obligatii avem in aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<