Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OANAF 2661/2017: Completarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 06 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: oanaf 2661/2017, norme tehnice, reglementari vamale, zone libere

Regasiti mai jos Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2661/2017 pentru modificarea si completarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2759/2016 (M.Of. nr.750 din 19 septembrie 2017).

Avand in vedere prevederile art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
 
 ART. I
 Normele tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.759/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 778 din 4 octombrie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 5, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
 "(4) Titularul deciziei de aprobare a evidentei operative, eliberata de biroul vamal de supraveghere pentru desfasurarea activitatii de depozitare a marfurilor neunionale in zona libera, are urmatoarele responsabilitati:
 
 a) sa se asigure ca marfurile plasate sub regimul de zona libera nu sunt sustrase de sub supraveghere vamala;
 b) sa indeplineasca obligatiile care decurg din depozitarea marfurilor aflate sub regimul de zona libera;
 c) sa notifice in scris biroului vamal de supraveghere al zonei libere orice disparitie de marfuri si sa depuna in acelasi timp evidentele operative completate cu lipsurile de marfuri constatate conform deciziei de aprobare a evidentei operative;
 d) sa comunice biroului vamal emitent al deciziei orice modificare a obligatiei cuprinse in cererea de aprobare a evidentei operative."
2. La articolul 6 alineatul (2), literele c) si d) se abroga.
 
3. La articolul 6, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 "(3) Cererea de aprobare a evidentei operative constituie notificare prealabila, prevazuta la art. 244 alin. 2 din Codul vamal al Uniunii."
 
4. Titlul sectiunii a 5-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 "SECTIUNEA a 5-a
Modificarea, revocarea sau anularea deciziei de aprobare a evidentei operative"
5. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 "(2) Decizia de aprobare a evidentei operative poate fi modificata, revocata sau anulata de biroul vamal de supraveghere al zonei libere in cazurile prevazute la art. 27 si 28 din Codul vamal al Uniunii."
 
6. La articolul 13, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 "(3) Revocarea aprobarii evidentei operative poate avea loc in special daca supravegherea vamala a uneia sau mai multor activitati in zona libera nu poate fi exercitata in mod eficient sau in caz de lipsuri repetate si nejustificate de marfuri." 
 
7. La articolul 17, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
 "ART. 17
 (1) Biroul vamal de supraveghere revoca inregistrarea depozitului in cazul in care una sau mai multe dintre conditiile ce au stat la baza inregistrarii nu mai sunt indeplinite.
 (2) Biroul vamal de supraveghere anuleaza inregistrarea depozitului cand inregistrarea s-a facut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar titularul avea cunostinta sau trebuia sa aiba cunostinta de acest fapt."
 
8. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 "ART. 24
 in cazul disparitiei/lipsei nejustificate sau sustragerii de marfuri, pentru care nu se poate stabili statutul vamal unional sau neunional, acestea se considera ca fiind consumate/utilizate in zona libera sau sustrase de sub supraveghere vamala, fiind aplicabile prevederile art. 79 din Codul vamal al Uniunii."
 
9. La articolul 41, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 "b) inscrierea in evidenta operativa a mentiunilor referitoare la declaratia de export si, dupa caz, la documentul de transport aferente scoaterii marfurilor din zona libera."
 
10. Titlul capitolului IV se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 "CAPITOLUL IV
Conditii de utilizare si consum al marfurilor neunionale fara nasterea datoriei vamale"
11. La articolul 50, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2) - (4), cu urmatorul cuprins:
 "(2) Aprobarile de construire in zona libera, emise de birourile vamale conform prevederilor Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7.394/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 532 din 7 august 2007, isi pastreaza valabilitatea.
 
 (3) Deciziile de aprobare a evidentei operative, emise de birourile vamale conform prevederilor Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7.394/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 532 din 7 august 2007, sunt supuse reevaluarii.
 
 (4) in cazul prevazut la alin. (3), biroul vamal ia decizia de reevaluare inainte de data de 1 mai 2019. Reevaluarea deciziei de aprobare a evidentei operative are loc prin revocarea deciziei existente si, dupa caz, emiterea unei noi decizii. Revocarea se notifica fara intarziere titularului deciziei de aprobare a evidentei operative."
 
12. Anexa nr. 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 "ANEXA 1
 la normele tehnice
 Biroul Vamal de Supraveghere .........................
DECIZIE DE APROBARE A EVIDENtEI OPERATIVE Nr. ..................../.....................
 Ca urmare a Solicitarii nr. ................, in conformitate cu prevederile art. 244 din Codul
vamal al Uniunii, se aproba: 
.............................................................................. .............................................................................,
cu sediul/domiciliul in ...................................................... ..............................................................................
.............................................................................,
cod unic de inregistrare nr. ............................, certificat de inregistrare la registrul
comertului seria ........../nr. ................., pentru desfasurarea activitatii
.............................................................................. ..............................................................................
............................................................................................................................................................
..............................................................................  in zona libera ......................................................... .
 Aprobarea acordata pentru tinerea evidentei operative in forma prezentata in solicitarea de referinta face parte integranta din prezenta aprobare.
 
 De asemenea va aducem la cunostinta ca aveti urmatoarele obligatii:
 
 a) sa va asigurati ca marfurile plasate sub regimul de zona libera nu sunt sustrase de sub supraveghere vamala;
 b) sa indepliniti obligatiile care decurg din depozitarea marfurilor aflate sub regimul de zona libera;
 c) sa notificati in scris biroului vamal de supraveghere al zonei libere orice disparitie de marfuri si sa depuneti in acelasi timp evidentele operative completate cu lipsurile de marfuri constatate conform deciziei de aprobare a evidentei operative;
 d) sa comunicati biroului vamal emitent al deciziei orice modificare a obligatiei cuprinse in cererea de aprobare a evidentei operative.
 
 Semnatura si stampila"
 ART. II
 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Mirela Calugareanu
 Bucuresti, 11 septembrie 2017.
 Nr. 2.661.

 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "OANAF 2661/2017: Completarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016