Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare mijloc fix incomplet amortizat. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: ajustare tva, vanzare mijloc fix

O societate comerciala achizitioneaza un utilaj (durata de amortizare 72 luni) la data de 07.12.2016, TVA deductibila = 6500 lei In data de 07.04 2020 vinde acel utilaj, incomplet amortizat (valoare ramasa neamortizata 12358 lei), la pretul de vanzare de 11378 lei, TVA colectata = 2162 lei. Se face ajustarea TVA la valoarea ramasa neamortizata (12358 lei - 11378 lei = 980 lei) sau in cazul vanzari mijlocului fix nu se face ajustarea TVA?

Raspunsul specialistului nostru, Olga Crevelescu:
 
Potrivit art. 305 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii:
1. bunul de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila.
 
Daca mijlocul fix a facut obiectul unei livrari, va incadrati la exceptia mentionata mai sus si nu aveti obligatia sa ajustati TVA in favoarea statului.
 
Potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
 
Vanzarea mijlocului fix reprezinta o operatiune taxabila (nu se aplica nicio scutire de TVA), deci nu aveti obligatia sa ajustati TVA, chiar daca pretul de vanzare este inferior valorii ramase neamortizate, deoarece codul fiscal si normele metodologice aferente nu impun o limitare in acest sens.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare mijloc fix incomplet amortizat. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016