Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea tichetelor de masa in Revisal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: tichete de masa, inregistrare in revisal, legea 165/2018

Administratorul unei societati cu 90 de salariati decide sa acorde tichete de masa pe suport electronic in valoare de 15,18 lei/tichet, pentru fiecare zi lucrata. In acest caz, se inregistreaza in Revisal valoarea tichetelor (in baza carei prevederi legislative)?

Pornind de la aceasta intrebare, specialistul nostru ne va explica mai multe aspecte, cum ar fi:
- In cazul in care se inregistreaza in Revisal valoarea tichetelor lunare, avand in vedere ca zilele lucratoare in luna sunt diferite de la luna la luna (20, 21, 22 sau 23 zile) ce valoare se inregistreaza in Revisal;
- Daca valoarea in Revisal se modifica lunar;
- Daca se reia inregistrarea acestora in Revisal la noua valoare, in cazul in care legislatia prevede marirea valorii unui tichet;
- Ce document se intocmeste pentru a instiinta salariatii (Act aditional, Decizie).
 
Asadar, iata ce spune Gabriela Dita, consilierul nostru juridic:
 
Dreptul la tichete de masa este reglementat de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in M. Of. nr. 599 din 13 iulie 2018 si HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in M. Of. nr. 24 din 9 ianuarie 2019.

Angajatorii, impreuna cu partenerii de dialog social (organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii salariatilor) au posibilitatea sa stabileasca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana.

Biletele de valoare se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.

Asadar, angajatorii care acorda tichete de masa salariatilor evidentiaza in bugetele proprii aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita Tichete de masa,Tichete cadou, Tichete de cresa, Tichete culturale sau Vouchere de vacanta, dupa caz, sumele destinate acoperirii valorii nominale a biletelor de valoare, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Astfel, daca la nivel de unitate nu exista sindicat, sumele destinate pentru tichete de masa vor fi stabilite de angajatori impreuna cu reprezentantii salariatilor si evidentiate in bugetele proprii pentru aceasta cheltuiala.
 
Salariatii beneficiaza lunar, numai la functia de baza, de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
 
Asadar, daca angajatorul acorda tichetele de masa asfel cum acestea sunt reglementate in Legea nr. 165/2018 nu este necesara incheierea de acte aditionale la contractele individuale de munca ci numai daca angajatorul acorda salariatilor tichete de masa diferit, atunci criteriul de acordare diferita a tichetelor de masa trebuie sa fie stabilit impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor si inregistrat in contractual de munca.
In situatia in care tichetele de masa fac obiectul contractului individual sau colectiv de munca acestea se inregistreaza in Revisal.
 
Astfel, conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii inregistreaza in registru salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca;
 
In concluzie, tichetele de masa inregistrate in contractul individual de munca vor fi inregistrate in Revisal la alte adaosuri. Daca tichetele de masa se acorda potrivit legii, ele nu vor fi inregistrate in contractul de munca si nici in Revisal.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea tichetelor de masa in Revisal":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016