Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor continua masurile de protejare a populatiei si mediului de afaceri si propune prin proiect de hotarare de guvern, elaborat in colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, limitarea temporara, pentru 6 luni, a tarifelor de prima de asigurare RCA practicate de asiguratori.
„Asa cum am promis, solutiile care protejeaza populatia si companiile sunt principala noastra preocupare! Avand in vedere situatia dificila cu care se confrunta milioane de persoane fizice si juridice, din cauza cresterii foarte ridicate a preturilor la politele de raspundere civila auto, am decis, impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si in urma dialogului cu transportatorii si Consiliul Concurentei, promovarea unei hotarari de guvern pentru stabilirea de tarife de prima maxime, plafonate pentru o perioada de 6 luni, potrivit art.4 alin.3 din Legea Concurentei nr.21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Am convingerea ca va fi adoptat in regim de urgenta de catre Guvern, astfel incat efectele sa se reflecte rapid in piata de asigurari RCA si sa conduca la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguratilor” , a declarat dl Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Prin proiect se propune o diferentiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice si cele juridice. Legiuitorul a luat masura tinand cont atat de diferenta de putere de cumparare intre cele doua categorii, cat si de factorul de risc al fiecareia.
Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificata prin plafonarea la nivelul tarifului de referinta publicat de catre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la incheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adica tariful de referinta publicat de ASF inmultit cu factorul N. In aceasta situatie, asiguratii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la acest mecanism si isi vor putea alege asiguratorul RCA fara intârziere.
Tarifele de prima maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale. in prezent, 98,5% dintre asigurati se afla in clase de bonus si restul in clase de malus.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Aceasta solutie temporara vine in sprijinul tuturor categoriilor de asigurati, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pietei de asigurari si poate contribui la o mai buna functionare a acesteia pana la momentul la care portofoliul de asigurati ai Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alti asiguratori din domeniu.
Sursa: MFP
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Plafonarea tarifelor la politele RCA a fost prelungita pana la finalul anului, anunta Min. FinantelorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"