Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plafonarea tarifelor la politele RCA a fost prelungita pana la finalul anului, anunta Min. Finantelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Oct. 2023
Plafonarea tarifelor la politele RCA a fost prelungita pana la finalul anului, anunta Min. Finantelor
Tags: plafonare polite rca, polite rca

Executivul a adoptat in sedinta de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, pana la data de 31 decembrie 2023,a duratei de aplicare a tarifelor de prima maxime de asigurare RCApracticate de asiguratori la data de 28 februarie 2023, anunta Min. Finantelor printr-un comunicat de presa.

„In contextul in care sute de mii de soferi raman fara polite la finalul anului, era vitala protejarea consumatorilor si mentinerea accesibilitatii asigurarilor auto. Tarifele RCA pot varia semnificativ de la o companie de asigurari la alta, iar uneori aceste tarife pot deveni prohibitiv de mari pentru soferii cu venituri mai mici. Plafonarea tarifelor asigura ca RCA ramane accesibila pentru toti soferii, ceea ce este esential pentru asigurarea sigurantei rutiere. Ganditi-va ca sunt aproximativ 800.000 de masini pentru care din 8 decembrie este nevoie de asigurare noua. Ce s-ar fi intamplat daca nu se lua aceasta decizie, de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023? Aceasta cu atat mai mult in contextul in care suntem tara care este pe primul loc in topul negativ al tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe accidente si cei mai multi morti pe sosele, pe cap de locuitor”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Contextul eliminarii riscului cresterii preturilor

Ca urmare a iesirii din piata asigurarilor RCA in ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cota de piata, asiguratori in portofoliul carora se aflau cea mai mare parte a asiguratilor RCA, a fost generat un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce a condus la o evolutie ascendenta a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA.

In aceste conditii, la 5 aprilie 2023 a fost emisa de catre Guvernul Romaniei Hotararea nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmand a fi valabile pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 10 octombrie 2023.

Dupa deschiderea procedurii de faliment pentru asiguratorul RCA cu cel mai mare portofoliu de asigurari RCA din Romania, a fost adoptata OUG 71/2023, prin care termenele de incetare de drept a contractelor incheiate cu societatea de asigurare pentru care s-a pronuntat hotararea de deschidere a procedurii de faliment au fost prelungite cu 90 de zile, pana la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurari generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurari de garantii. Dupa implinirea acestor termene, politele emise inceteaza de drept si, prin urmare, este necesara incheierea unor polite noi.

Finantele precizeaza ca numarul contractelor de asigurari obligatorii RCA incheiate de acesta, care mai sunt inca in vigoare, este de aproximativ 1,5 milioane de contracte, ceea ce reprezinta circa 15% din intregul parc auto la nivel national.

In conditiile in care prelungirea valabilitatii contractelor RCA se suprapune cu incetarea efectelor HG nr.298/2023, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2023 va exista un numar ridicat de asigurati RCA care vor solicita incheierea unor noi contracte, caz in care se va manifesta continuarea situatiei de dezechilibru intre cerere si oferta la nivel de piata, ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate in piata libera fie la o scadere a gradului de cuprindere in asigurarea RCA a parcului auto national.

Astfel, prin aplicarea acestei masuri se elimina potentialul impact negativ al cresterii preturilor.

Recuperarea diferentei de prima

Asiguratii care au platit integral sau in rate prima de asigurare pot denunta contractul de asigurare. Astfel, pot sa o recupereze din prima achitata proportional cu perioada neexpirata a contractului RCA, daca nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii.

Suma cuvenita reprezinta prima datorata de catre asiguratorul debitor, pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a incetarii contractelor de asigurare.




Sursa: MFP

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plafonarea tarifelor la politele RCA a fost prelungita pana la finalul anului, anunta Min. Finantelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016