keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Noi obligatii pentru agentii de plasare a fortei de munca in strainatate. Amenzile ajung pana la 30.000 de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: plasarea fortei de munca in strainatate, obligatii angajatori, sanctiuni contraventionale itm

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad reaminteste,printr-un comunicat de presa, ca exista noi obligatii pentru agentii de plasare a fortei de munca in strainatate si a furnizorilor de servicii de profil, pentru protectia suplimentara a cetatenilor romani care lucreaza in afara tarii.

Guvernul a aprobat, miercuri, noi masuri pentru a creste gradul de protectie a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

“Din pacate, experientele de pana acum ne-au aratat ca inca exista vulnerabilitati in momentul in care lucratorii din Romania pleaca sa munceasca in alte tari. Insuficienta reglementare a modului de plasare a fortei de munca in strainatate poate avea consecinte negative asupra sigurantei, sanatatii si chiar asupra vietii lucratorilor. Situatiile cu care ne-am confruntat in perioada pandemiei au evidentiat problemele de care lucratorii romani se lovesc constant si pe care avem datoria sa le indreptam”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.

Astfel, pentru asigurarea aceluiasi grad de protectie a cetatenilor romani, indiferent daca acestia apeleaza la serviciile unui agent de plasare a fortei de munca roman sau la serviciile unui furnizor de servicii de plasare din alt stat membru al Uniunii Europene care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati de mediere si plasare a fortei de munca, sunt stabilite aceleasi obligatii:

-efectuarea in mod gratuit a activitatii de mediere a cetatenilor romani in vederea angajarii in strainatate, fara perceperea de comisioane, tarife sau taxe;

-incheierea contractelor de mediere in forma scrisa si asigurarea incheierii contractului individual de munca sau a documentului echivalent din statul de destinatie atat in limba statului in care se afla stabilit sau isi desfasoara activitatea angajatorul, cat si in limba romana;

-punerea contractului la dispozitia lucratorului roman inainte de plecarea acestuia din tara.

Actul normativ aprobat de Guvern introduce si o serie de obligatii suplimentare si inaspreste sanctiunile aplicate in cazul nerespectarii legii.
 
De exemplu, pentru a evita situatiile in care lucratorilor romani nu li se permite intrarea in statul de destinatie, agentii si furnizorii de servicii de plasare de forta de munca trebuie sa se asigure, anterior deplasarii, ca acestia detin informatiile si documentele necesare.
 
Pentru grupurile mai mari de 10 lucratori, transportul va fi asigurat prin intermediul firmelor autorizate sa efectueze transport international de persoane.
 
Totodata, agentii de plasare si furnizorii de servicii au obligatia de a notifica inspectoratul teritorial de munca din Romania cu cel putin cinci zile lucratoare anterioare plecarii din tara a lucratorilor, pentru a facilita astfel verificarea conditiilor in care acestia sunt plasati la munca in strainatate.
 
In plus, atat contractul de mediere, cat si copia contractului individual de munca sau a documentului echivalent vor fi pastrate obligatoriu la sediul social/sediul permanent din Romania al furnizorului de servicii de plasare/agentului de plasare a fortei de munca in strainatate, pentru o perioada de trei ani de la data incetarii acestora si vor fi puse la dispozitia inspectorilor de munca in cazul unui control.
 
Ordonanta de urgenta stabileste si obligatia transmiterii, lunare, pana la data de 5 a lunii urmatoare, a unei situatii privind contractele de mediere incheiate si persoanele angajate in strainatate, pentru identificarea in timp util a cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale ori a unor posibile tratamente inadecvate. Pana acum, aceasta raportare era facuta trimestrial.

Sanctiunile prevazute a fi aplicate furnizorilor de servicii de plasare si agentilor de plasare a fortei de munca in strainatate in cazul nerespectarii prevederilor legale sunt cuprinse intre 5.000 si 30.000 de lei.


Sursa: ITM
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016