keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Firme cu salariati care lucreaza in fata calculatoarelor. Cerinte minime OBLIGATORII pe care trebuie sa le respecte angajatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 13 Oct. 2022
Firme cu salariati care lucreaza in fata calculatoarelor. Cerinte minime OBLIGATORII pe care trebuie sa le respecte angajatorii
Tags: obligatii angajatori, salariati , calculatoare, dispozitive electronice 

ITM Salaj a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la cerintele pe care trebuie sa le asigure in mod OBLIGATORIU firmele cu salariati care lucreaza in fata calculatoarelor si a altor dispozitive electronice.

vosturile de lucru ce cuprind echipamente cu ecran de vizualizare (calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice) trebuie amenajate astfel incat sa ofere lucratorilor confort si libertate de miscare. 


Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.

De asemenea, angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Potrivit dispozitiilor H.G. nr.1028/2006  angajatorul are obligatia sa ia masurile corespunzatoare pentru ca posturile de lucru sa indeplineasca cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, privind:

Ecranul de vizualizare - caracterele trebuie sa fie bine definite si distincte, de dimensiuni corespunzatoare si cu spatiu suficient intre caractere si intre randuri. Imaginea de pe ecran  sa fie stabila, stralucirea si/sau contrastul dintre caractere si fondul ecranului  sa poata fi usor de reglat si de adaptat conditiilor ambiante, sa nu prezinte straluciri suparatoare sau reflexii care ar putea deranja utilizatorul. Pentru a se adapta nevoilor operatorului, ecranul trebuie sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta si sa fie posibila utilizarea unui postament separat.

Tastatura - sa fie inclinabila si separata de ecran, astfel incat sa permita lucratorului gasirea unei pozitii de lucru confortabile, care sa evite oboseala bratelor. Spatiul din fata tastaturii trebuie sa fie suficient pentru a permite sprijinirea  bratelor operatorului. Simbolurile  tastelor sa prezinte contrast suficient si sa fie lizibile din pozitia normala de lucru. Pentru a evita reflexiile, suprafata tastaturii trebuie sa fie mata.

Masa sau suprafata de lucru - sa fie putin reflectanta, sa aiba dimensiuni suficiente si sa permita o amplasare flexibila a ecranului, tastaturii, documentelor si echipamentului auxiliar. De asemenea, suportul pentru documente  sa fie stabil si usor de reglat.

Scaunul de lucru - sa fie stabil si sa asigure operatorului libertate de miscare, o pozitie confortabila, sa poata fi reglat pe vertical, iar spatarul sa poata fi inclinat si reglat pe vertical.

Mediul de munca - prin dimensiunile si amenajarea sa, postul de lucru trebuie sa asigure utilizatorului un spatiu suficient, care sa ii permita sa isi schimbe pozitia, sa varieze miscarile, si conditii optime de iluminat, caldura, umiditate.

Referitor la interfata operator-computer angajatorul va tine seama ca programul sa fie adaptat sarcinii de munca, usor de folosit si  adaptat nivelului de cunostinte sau experientei lucratorului.

Lucratorii beneficiaza de  examene oftalmologice periodice sau ori de cate ori apar tulburari de vedere, iar in cazul in care este necesar, angajatorul trebuie sa le asigure dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective. 

Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor  in cadrul sistemului national de sanatate, astfel ca masurile luate de catre angajator nu implica costuri financiare pentru lucratori.



Sursa:ITM
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016