Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit celor mai noi informatii furnizate de Institutul National de Statistica, produsul intern brut in trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier).
Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier.
In perioada 1.I-30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.
Serie ajustata sezonier
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2013 a fost de 158,11 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,6% fata de trimestrul II 2013 si cu 4,1% fata de trimestrul III 2012.
Produsul intern brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2013 a fost de 467,1 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,7% fata de perioada 1.I-30.IX 2012.
Serie bruta
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2013 a fost de 175,37 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de trimestrul III 2012.
Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2013 a fost de 443,18 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,7% fata de perioada 1.I-30.IX 2012.
Contributia categoriilor de resurse la formarea si cresterea Produsului intern brut in perioada 1.I-30.IX 2013
Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, le-au avut urmatoarele ramuri:
Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%;
Agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,8%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%;
Tranzactiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%.
Reducerea volumului de activitate din administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala, cu 0,7% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia acestei ramuri la cresterea PIB fiind de -0,1%.
Contributia categoriilor de utilizari la formarea si cresterea Produsului intern brut in perioada 1.I-30.IX 2013
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in primele 9 luni ale anului 2013, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cresterea s-a datorat, in principal:
- exportului net (cu o contributie de +5,2%), consecinta a cresterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o majorare semnificativ mai redusa a volumului importurilor de bunuri si servicii cu 1,5%;
- cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei (+0,4%), cu o pondere de 60,4% in PIB, al carei volum s-a majorat cu 0,6%.
O contributie negativa au inregistrat:
- formarea bruta de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% in PIB, al carei volum s-a redus cu 3,9%;
- consumul final al administratiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% in PIB, al carei volum s-a redus cu 2,4%;
- variatia stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.
Sursa: Institutul National de Statistica
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce crestere a inregistrat PIB-ul in primele noua luni ale anului 2013?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noi prevederi pentru IMM-uri. Ce anunta MFPTAXE SI IMPOZITE la bugetul localReglementarile noi in 2013 privind contractele intre profesionistiAlerta fiscalitate 9-13 iunie 2008Fermele de familie sunt sprijinite prin microcrediteUltimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Propunere legislativa: CAS-ul scade cu 5 la sutaCum a simplificat Comisia legislatia fiscalaMFP ofera la rectificare doar 3,5 miliarde leiSocietatile de leasing continua razboiul pornit de la TVAStrainii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariatiUltimele articole
F. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiSecretarul de stat MEEMA: „Viitoarea strategie de redresare trebuie sa fi axata pe IMM-uri”MFP: Agentia Fitch Ratings a modificat perspectiva de tara din stabila in negativaReducerea treptata a deficitului bugetar propusa de MFP, acceptata de Comisia Europeana
Mai multe articole despre PIB
Articole similare
Studiu de caz: Import de bunuriInvestitii efectuate asupra unui drum de acces. Ce tratament contabil aplicam?Speta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specificOG nr. 3 din 2013: Sinteza modificarilor privind imprumuturileOperatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabileUltimele articole
Situatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Teambuilding. Tratament fiscal al CHELTUIELIlor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorAu fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteReguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independente
Mai multe articole despre cheltuieli
Articole similare
Cresterea economica a Romaniei e semnificativa. PIB estimat la 710,267 miliarde de leiINS-ul a gresit datele privind cresterea economicaOUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetarePlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiFMI-ul si-a revizuit estimarile cu privire la situatia SUAUltimele articole
Programul „IMM Leasing de echipamente si utilaje” a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)Analiza: Frauda masiva de TVA la nivelul UE costa tarile pana la 60 de miliarde de euro anualMFP a publicat Proiectul de rectificare bugetara. Deficitul a urcat la 4,3%Guvernul a adoptat rectificarea bugetara pe 2019. Teodorovici: Cetatenii nu trebuie sa isi faca grijiRomania, in topul tarilor din UE cu cea mai redusa rata de colectare a taxelor din PIB
Mai multe articole despre produsul intern brut
Articole similare
TVA - Registrul bunurilor primiteImport de marfuri cu tranzit intracomunitar T1 intr-un stat membru. Regim TVA, declarativ si contabilCe tratament fiscal TVA se aplica pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membru?Export de bunuri. Aflati cum sa nu platiti TVA din buzunarul propriu!Tratament fiscal TVA pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membruUltimele articole
Regim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UE
Mai multe articole despre exporturile de bunuri

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"