Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ...
Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
Potrivit Codului fiscal, in categoria cheltuielilor sociale sunt incluse si costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora.
• Din punctul de vedere al angajatorului
Potrivit art. 21 alin. (3) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste avantaje trebuie prevazute in contractele de munca, sub forma costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora.
Asadar, cheltuielile sociale sunt deductibile limitat. Per a contrario, ceea ce depaseste cota de 2% asupra fondului de salarii realizat anual reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.
• Din punctul de vedere al angajatului
Potrivit art. 55 alin. (4) litera a) din Codul fiscal, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil, in intelesul impozitului pe venit.
Acest beneficiu este acordat de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Desi prevederile art 12 din Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa au fost modificate de Legea 343/2006, numai prevederile referitoare la obligatiile fiscale stabilite potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare au fist abrogate.
In opinia noastra, abrogarea expresa a acestui articol nu conduce neaparat la concluzia ca aceste cheltuieli ar fi cuprinse in venitul impozabil al salariatilor. Aceasta intrucat la art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, cheltuielile sociale de genul celor specificate acolo nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit.
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial Operare SAGA Exemple practice si recomandari Cartea verde a Contabilitatii varianta online Examen Consultant Fiscal 2024
In baza punctului 11.2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006, asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator contributiile obligatorii de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile ulterioare.
Angajatorii nu datoreaza pentru sumele corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate angajatilor nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Consideram ca prevederile acestea sunt inca in vigoare deoarece, prin Legea 343/2006 au fost abrogate nmai prevederile referitoare la Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
NOU! Tichetele cadou care depasesc suma de 150 lei vor fi impozitate. Care sunt exceptiileTratament FISCAL pentru tichetele cadou acordate angajatilorNoutati Legislatie Fiscala 20 - 28 aprilie 2008Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilorSplit TVA. Care sunt regulile de aplicare?Ultimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cadouri de Craciun. Suma de 300 lei se acorda angajatilor pentru fiecare copil sau doar o singura data?Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"