Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Accesul la finantare pentru IMM-uri este readus in discutie in aceasta perioada prin sesiuni de informare organizate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Astfel, la 24 octombrie a.c., a avut loc la Cluj cea de-a doua conferinta "Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente". Dezbaterile interactive intre reprezentantii mediului de afaceri si financiar vizeaza cresterea gradului de cunoastere si de accesare a finantarilor si a garantiilor, element esential in sustinerea si dezvoltarea sectorului IMM si conditie obligatorie a relansarii economice sustenabile. In Romania, ponderea finantarilor acordate IMM se situeaza la aproximativ 40% din totalul creditului neguvernamental, care se ridica la 223 miliarde lei la finele lunii septembrie 2013.
Intreprinderile Mici si Mijlocii au primit finantari suplimentare de la creditorii interni si externi in perioada decembrie 2011- august 2013, imprumuturile acordate de bancile autohtone inregistrand dinamica cea mai alerta de 2,5%, in conditiile in care numarul IMM cu credite a crescut cu 0,8% pana la 77.500, se arata in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Nationala a Romaniei.
Comunitatea financiar bancara considera necesara continuarea imbunatatirii cadrului legislatiei actuale, in special pe zona insolventei, in vederea cresterii disciplinei financiare. Volumul creditelor acordate de banci si IFN companiilor aflate in insolventa sau in faliment se cifreaza la 24,2 miliarde lei si ocupa o pondere de 18,9% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare.
Accesul la finantare al IMM ramane preocupant, strategiile nationale si europene incluzand si adoptarea de masuri in vederea reluarii cresterii economice sustenabile. Pe langa oferta actuala de garantii acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, reprezentantii FNGCIMM au prezentat antreprenorilor facilitatile de garantare disponibile prin noul Program de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, plafonul de garantare alocat de stat fiind in valoare de 2 miliarde de lei. In baza acestui program, aprobat prin Ordonanta de Urgenta nr. 92/2013, intreprinderile mici si mijlocii pot accesa credite pentru capital de lucru, garantate de catre stat in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, in valoare de pana la 5.000.000 lei/IMM, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni. Cu un numar de peste 46.000 de firme inregistrate, judetul Cluj se situeaza pe locul doi la nivel national dupa acest criteriu, fiind devansat doar de Bucuresti.
Programul ARB - FNGCIMM prevede organizarea unei serii de zece seminarii la nivel national, in perioada 2013 - 2014, in principalele orase ale tarii la care estimam ca vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai IMM-urilor si functionari bancari.
Asociatia Romana a Bancilor concentreaza intreaga industrie bancara din Romania, fiind vocea sectorului bancar in relatia cu autoritatile romane, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte organisme interne si internationale. Obiectivul principal consta in reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor membrilor, mai ales acum in perioada in care reglementarea gandita la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentara pe rolul bancilor de finantator al economiei. Sectorul bancar romanesc finanteaza preponderent economia romaneasca, asigurand aproximativ 92% din totalul finantarilor acordate de sistemul financiar romanesc. Sistemul bancar din Romania, care deserveste milioane de clienti, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru sustinerea acestuia.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a fost infiintat in decembrie 2001 si contribuie la dezvoltarea IMM-urilor, facilitand accesul acestora la finantari prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. In subsidiar, FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca. De la infiintare si pana in prezent, FNGCIMM a acordat un numar de peste 43.000 de garantii, in valoare de circa 3,2 miliarde EUR si a sprijinit pastrarea sau crearea de peste 400.000 locuri de munca.
Sursa: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prime reprezentand participarea salariatilor la profit. Tratament fiscalCum stabilim termenul de depunere a notificarii privind taxarea operatiunilor de inchiriere?Concluziile MFP dupa reuniunea Consiliului informal ECOFINAmenzi pentru declaratiile recapitulativeAlerta fiscalitate 10-14 noiembrie 2008Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
IMM-urile pierd o facilitate in fata SenatuluiVa fi majorat cu peste 10 miliarde de lei plafonul total al garantiilor acordate in cadrul Programului IMM INVEST PLUSProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabilePeste 90 la suta dintre IMM-uri se autofinanteazaProgramul „IMM Leasing de echipamente si utilaje†a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)Ultimele articole
IMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii Noua schema IMM Plus, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilorPlatitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeIMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateGuvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"