Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ORDONANTA DE URGENTA nr. 38 din 22 aprilie 2009 pentru modificarea art. 39 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre ...
ORDONANTA DE URGENTA nr. 38 din 22 aprilie 2009
pentru modificarea art. 39 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale
Emitent: GUVERNUL ROMANIEI
Publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 24 aprilie 2009
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza persoanele care desfasoara activitati economice sub forma de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
Important!
Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei ordonante de urgenta pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Pana la implinirea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (2) vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Dispozitiile cap. II se aplica in mod corespunzator.
=============================
HOTARARE nr. 437 din 8 aprilie 2009
pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1.211/2001 privind infiintarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - IFN
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Emitent: GUVERNUL ROMANIEI
Publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 270 din 24 aprilie 2009
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. – IFN care emite garantii pentru credite si a alte instrumente de finantare ce pot fi obtinute de intreprinderile mici si mijlocii.
Important!
F.N.G.C.I.M.M. - S.A. - IFN are ca activitate principala emiterea de garantii si asumarea de angajamente pentru garantarea creditelor si a altor instrumente de finantare care pot fi obtinute de intreprinderile mici si mijlocii, definite potrivit legii, de la banci sau din alte surse, clasa CAEN 6492.
Activitatile secundare care pot fi desfasurate de Fond sunt:
a) finantarea tranzactiilor comerciale incheiate de intreprinderile mici si mijlocii pentru realizarea obiectului lor de activitate, CAEN 6492;
b) servicii de informare si consultanta pentru intreprinderile mici si mijlocii, legate de realizarea activitatilor de garantare si finantare, CAEN 7022;
c) activitati auxiliare intermedierilor financiare care nu au fost clasificate in alte clase - administrarea programelor de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii, CAEN 6619.
Fondul poate presta servicii conexe si de consultanta legate de realizarea activitatilor prevazute la alin. (1) si la alin. (2) lit. a).
Activitatile secundare prevazute la alin. (2) lit. b) si c) vor fi efectuate numai in masura in care sunt legate de activitatile de garantare si finantare.
F.N.G.C.I.M.M. - S.A. - IFN este administrat de un consiliu de administratie format din 9 administratori, cu un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit. Unul dintre membri este desemnat din partea autoritatii administratiei publice centrale cu atributii in domeniul finantelor publice. Majoritatea membrilor consiliului de administratie va fi formata din administratori neexecutivi.
=============================
HOTARARE nr. 468 din 22 aprilie 2009
pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.470/2007
Emitent: GUVERNUL ROMANIEI
Publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 270 din 24 aprilie 2009
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza Ministerul Finantelor Publice care contracteaza, cu aprobarea Guvernului si Presedintelui Romaniei, imprumuturi de la Uniunea Europeana.
Important!
1. Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si supune aprobarii Guvernului si Presedintelui Romaniei, dupa caz, un memorandum privind acordul de principiu pentru contractarea de asistenta financiara de la Uniunea Europeana in baza Regulamentului Consiliului Uniunii Europene nr. 332/2002 si imputernicirea ministrului finantelor publice pentru semnarea scrisorii de intentie, prin care se solicita Comisiei Europene acordarea de asistenta financiara pentru sustinerea unui set de masuri de politica economica.
2. Semnarea si transmiterea scrisorii de intentie, prin care se solicita Comisiei Europene acordarea de asistenta financiara pentru sustinerea unui set de masuri de politica economica, care va cuprinde si descrierea conditionalitatilor negociate cu Comisia Europeana.
3. Dupa adoptarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) privind acordarea asistentei financiare, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si supune aprobarii Guvernului un memorandum cu tema: Aprobarea notei-mandat de negociere a conditiilor de acordare a imprumutului si a conditionalitatilor atasate transei/transelor aferente asistentei financiare. Documentul va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere; negocierea imprumutului se va face in limitele mandatului aprobat.
4. Dupa negocierea documentelor juridice ce vor guverna imprumutul, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si supune aprobarii Guvernului si Presedintelui Romaniei, dupa caz, Memorandumul cu tema: Aprobarea rezultatului negocierilor si acordarea deplinelor puteri in vederea semnarii documentelor juridice ce guverneaza imprumutul: Memorandumul de intelegere si Acordul de imprumut.
5. In baza aprobarii memorandumului de la paragraful 4, daca finantatorul solicita in mod expres, Ministerul Afacerilor Externe emite deplinele puteri in vederea semnarii documentelor juridice ce guverneaza imprumutul de catre reprezentantul autorizat al Romaniei.
=============================
ORDIN nr. 230 din 16 aprilie 2009
privind modificarea si completarea anexei "Modul de implementare, conditiile specifice si criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in acord cu reglementarile comunitare in domeniu" la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 295/2007 pentru stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in acord cu reglementarile comunitare in domeniu
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR ŞI DEZVOLTARII RURALE
Publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 274 din 28 aprilie 2009
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza producatorii agricoli din sectorul zootehnic care primesc finantare din partea statului in cadrul schemelor de plati.
Important!
Pentru anul 2009, prima pe exploatatie se acorda producatorilor agricoli mentionati la art. 1 o singura data pe an, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) exploatatia sa fie de minimum 3 capete de bovine;
b) varsta bovinelor sa fie de minimum 6 luni;
c) exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei;
d) sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local, la data solicitarii primei.
Pentru a beneficia de prima prevazuta la alin. (1), solicitantii trebuie sa depuna o cerere la centrul local/judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, dupa caz, in perioada 25 aprilie-31 mai 2009, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, insotita de urmatoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de inregistrare/certificatul de inregistrare;
b) declaratie pe propria raspundere ca nu au datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local, la data solicitarii primei.
Pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli, asa cum sunt mentionati la art. 1, o singura data pe an, pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2008-31 ianuarie 2009, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2009, care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) exploatatia sa fie de minimum 3 capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009;
b) varsta bovinelor sa fie de minimum 6 luni la data de 31 ianuarie 2009;
c) exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei;
d) sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local, la data solicitarii primei.
Pentru a beneficia de prima prevazuta la alin. (1), producatorii agricoli trebuie sa detina un efectiv de animale pentru care nu s-a solicitat prima in anul 2008.
Pentru a beneficia de prima prevazuta la alin. (1), solicitantii trebuie sa depuna o cerere la centrul local/judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, dupa caz, in perioada 25 aprilie-31 mai 2009, cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 1, insotita de urmatoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de inregistrare/certificatul de inregistrare;
b) copie de pe documente care atesta provenienta animalelor;
c) declaratie pe propria raspundere ca animalele pentru care se solicita prima nu au fost eligibile la plata pentru prima in anul 2008;
d) declaratie pe propria raspundere ca nu au datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local, la data solicitarii primei.
Pentru efectuarea verificarii administrative a cererilor depuse pentru prima pe exploatatia de bovine, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor permite accesul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura la baza nationala de date in vederea verificarii efectivelor de bovine inregistrate in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008 pentru situatia prevazuta la art. 2^3 alin. (1), respectiv la data de 31 ianuarie 2009 pentru situatia prevazuta la art. 2^4 alin. (1), precum si in vederea verificarii inregistrarii exploatatiilor de bovine in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura verifica in baza nationala de date, pentru prima pe exploatatia de bovine cu minimum 3 capete de bovine si varsta de minimum 6 luni, urmatoarele date:
a) denumirea exploatatiei;
b) CUI/CNP;
c) codul exploatatiei;
d) numarul de identificare al bovinei;
e) rasa;
f) data nasterii bovinei.
Dupa finalizarea verificarii in baza de date a existentei exploatatiilor de bovine in anul 2009, conform procedurii elaborate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, va fi intocmit un proces-verbal de control administrativ care va fi atasat la dosar.
=============================
ORDIN nr. 714 din 22 aprilie 2009
privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont si ale obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii mai 2009
Emitent: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 281 din 29 aprilie 2009
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza persoanele care achizitioneaza certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark.
Important!
Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor depune oferte atat in cont propriu, cat si in contul clientilor persoane fizice si juridice.
Ofertele de cumparare sunt competitive si necompetitive.
In cadrul ofertei de cumparare competitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 7 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Numarul de transe valorice la rate diferite ale randamentului nu este restrictionat.
Ofertele de cumparare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice si juridice, cu exceptia institutiilor de credit, astfel cum sunt acestea definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de clienti ai dealerilor primari.
In cadrul ofertei de cumparare necompetitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 5 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Se admit oferte de cumparare necompetitive intr-o pondere de 25% din totalul emisiunilor anuntate. Executarea acestora se va efectua la nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-au adjudecat ofertele competitive.
Fiecare transa a ofertei de cumparare competitive sau necompetitive va fi de minimum 10.000 lei.
Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 lei.
Dobanda (cuponul) se plateste anual la datele specificate in prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.756/2008 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii ianuarie 2009 pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 5 ani, si la datele specificate in prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 351/2009 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii martie 2009 pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 3 ani, fiind determinata conform formulei:
*T*
D = VN* r/frecventa anuala a cuponului (1),
in care:
D= dobanda (cupon);
VN= valoarea nominala;
r = rata cuponului.
*ST*
Articol realizat in colaborare cu CTCE Piatra Neamt.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati LEGISLATIE FISCALA 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialLiderul PSD vrea sa puna ANAF-ul pe capul multinationalelor: Ministrul de Finante sa faca o analiza!Noutati LEGISLATIE FISCALA 04-08 august 2008 - Monitorul OficialConfederatie patronala: Legislatia fiscala este din ce in ce mai greu de inteles si aplicat, incurajeaza evaziuneaNoutati LEGISLATIE FISCALA 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Evitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFCum poate fi REFUZATA in mod legal primirea unei facturi?Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETANoutati fiscale! Au fost reglementate anumite aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor juridice straineMonitorul Contabil: au aparut ultimele modificari contabileArticole similare
Buletin informativ ANAF: Acte normative noi cu incidenta fiscala din perioada 23-29 aprilie 2016Noutati Legislatie Fiscala 12-18 mai 2008 - Monitorul OficialCum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020Ce beneficii au persoanele fizice prin Spatiul privat virtual si Buletinul informativ fiscal?Din 1 martie 2022 inrolarea contribuabililor in SPV va fi obligatorieUltimele articole
NOUTATI LEGISLATIVE referitoare la casele de marcat, conform OUG 69/2024ANAF ofera contribuabililor 4 tipuri de servicii electroniceScutirea de taxa pe valoarea adaugata. Cand se aplica si reguli generale de aplicareDocumentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA la exporturiLegea 114/2023. NOUTATI LEGISLATIVE aprobate in cazul acordarii alocatiei pentru copiiArticole similare
Luni, 7 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleAlerta FISCALITATE 14-18 iulie 2008Nu toti angajatii IT sunt scutiti de la plata impozitului pe venitMicrointreprinderi – modificarea sistemului de impozitareCe firme intra in sistemul Split TVA de la 1 martie 2018Ultimele articole
Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAPosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAArticole similare
Nu uita de lista declaratiilor cu transmitere electronicaCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul I - DefinitiiANAF: proiect nou privind formularele pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVAMONITORUL OFICIAL: Lista conturilor in care se plateste TVA de catre cei care aplica Split TVAModificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Persoanele care NU au depus D212 pentru 2023 vor primi Notificari de la ANAF. Cat timp au pentru a indrepta situatiaAmenzile ajung pana la 100.000 lei pentru nerespectarea unor dispozitii introduse prin OUG 125/2024Articole similare
TVA la incasare. Care sunt modificarile aplicabile dupa 1 ianuarie 2014?Servicii electronice pentru beneficiar din stat membru. Cum se evidentiaza operatiunea in contabilitate si in jurnalele de TVA?Plati in favoarea asociatilor. Cum facem monografia utilitatilor in baza contractului de comodat?Livrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?Declaratia 300. Ce modificari contine noul Decont TVA 2017?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"