Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Legea 114/2023 a adus mai multe noutati legislative cu privire la acordarea alocatiei pentru copii.
Legea 114/2023 privind completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, precum si pentru modificarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. nr. 402 din 10 mai 2023.
Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului.
Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.
Extras din Legea 114/2023:
Articolul I
La articolul 38 alineatul (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 948 din 15 octombrie 2020, cu modificarile ulterioare, dupa litera j)se introduce o noua litera, lit. k), cu urmatorul cuprins:
k) interdictia pentru agresor de a incasa alocatia de stat pentru copii si incuviintarea incasarii acesteia de catre parintele/persoana caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta acestuia. Interdictia se comunica, de indata, agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala sau a municipiului Bucuresti, dupa caz. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Articolul II
La articolul 4 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 4(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.
Articolul III
In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernul actualizeaza normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2008, cu modificarile ulterioare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Precizare MFP privind majorarea alocatiilor copiilor de la 1 ianuarie 2021Articole similare
Buletin informativ ANAF. NOUTATI LEGISLATIVE din perioada 22 iunie-2 iulieNoutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie fiscala 22-26 iunie 2009 - Monitorul OficialSPV: Noul canal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabilii persoane fizice cu termen 25 mai 2016Informare ANAF: NOUTATI LEGISLATIVE privind esalonarea la plataUltimele articole
NOUTATI LEGISLATIVE referitoare la casele de marcat, conform OUG 69/2024ANAF ofera contribuabililor 4 tipuri de servicii electroniceScutirea de taxa pe valoarea adaugata. Cand se aplica si reguli generale de aplicareDocumentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA la exporturiAchizitia intracomunitara: ce inseamna, NOUTATI LEGISLATIVE si documente necesare pentru scutirea de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"