Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 114/2023. Noutati legislative aprobate in cazul acordarii alocatiei pentru copii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Mai. 2023
Legea 114/2023. Noutati legislative aprobate in cazul acordarii alocatiei pentru copii
Tags: legea 114/2023, alocatie copii, noutati legislative

Legea 114/2023 a adus mai multe noutati legislative cu privire la acordarea alocatiei pentru copii.

Legea 114/2023 privind completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, precum si pentru modificarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. nr. 402 din 10 mai 2023.

Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. 

 

Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.

 

 

Extras din Legea 114/2023:

Articolul I

 

La articolul 38 alineatul (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 948 din 15 octombrie 2020, cu modificarile ulterioare, dupa litera j)se introduce o noua litera, lit. k), cu urmatorul cuprins:

 

k) interdictia pentru agresor de a incasa alocatia de stat pentru copii si incuviintarea incasarii acesteia de catre parintele/persoana caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta acestuia. Interdictia se comunica, de indata, agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala sau a municipiului Bucuresti, dupa caz. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.

 

Articolul II

 

La articolul 4 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

Articolul 4(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atât timp cât i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.

 

Articolul III

 

In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernul actualizeaza normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2008, cu modificarile ulterioare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 114/2023. Noutati legislative aprobate in cazul acordarii alocatiei pentru copii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016