Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tranzactiile comerciale intre intreprinderi in 2013. Solutia la care nu se astepta nimeni!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, intarzieri la plata, imm-uri, neplata facturi, plati, comisia europeana

Neregulile produse de intarzierea la plata facturilor in cazul tranzactiilor comerciale ar trebui sa isi limiteze numarul in perioada urmatoare datorita unor noi dispozitii inaintate de catre Comisia Europeana.



Potrivit datelor oficial, zi de zi in Europa dau faliment zeci de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), intrucat facturile pe care le emit nu sunt platite. Ca urmare, dispar locuri de munca si raman neexploatate oportunitati de afaceri, iar revenirea la crestere economica este amanata. Pentru a pune capat practicilor de intarziere a platilor, Uniunea Europeana a adoptat Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale. 16 martie 2013 este data pana la care statele membre sunt obligate sa integreze in legislatiile nationale textul revizuit al directivei privind intarzierea efectuarii platilor.

Conform directivei, autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile. intreprinderile trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat conditii diferite si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat pe aceasta tema: "IMM-urilor le este deosebit de greu sa-si apere dreptul de a fi platite la timp. Intarzierea platilor inseamna pentru ele timp si bani pierduti, iar disputele legate de facturi nu fac decat sa inrautateasca relatiile cu clientii. Aceasta cultura paguboasa a platilor intarziate trebuie sa ia sfarsit. Este timpul ca statele membre sa implementeze in legislatiile nationale directiva privind intarzierea in efectuarea platilor, oferind astfel IMM-urilor sprijinul vital de care au nevoie in aceste vremuri dificile si ajutandu-le sa-si indeplineasca astfel rolul esential pe care il joaca in crearea de locuri de munca pentru Europa."

Noile reglementari sunt simple:

-    Autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile calendaristice.

-    Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor: intreprinderile trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat alte conditii si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.

-    Intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si pot obtine automat o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.

-    Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate creste la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu au voie sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.

-    Intreprinderile pot contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile vadit injuste.

-    Mai multa transparenta si o campanie de informare mai intensa: statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
-    Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.

-    Statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei.

Noile masuri sunt optionale pentru intreprinderi intrucat acestea dobandesc dreptul de a actiona, dar nu sunt obligate sa o faca. in unele circumstante, o intreprindere poate dori sa prelungeasca termenul de plata cu cateva zile sau saptamani pentru a pastra relatii comerciale bune cu un anumit client. Noile masuri sunt insa obligatorii pentru autoritatile publice. Ele ar trebui sa dea exemplu si sa isi demonstreze seriozitatea si eficienta prin onorarea contractelor la care s-au angajat.

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tranzactiile comerciale intre intreprinderi in 2013. Solutia la care nu se astepta nimeni!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016