keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce obligatii au angajatorii pentru a asigura sanatatea salariatilor a locul de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 17 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: sanatatea in munca pentru angajati, obligatii pentru angajatori

Sanatatea si conditiile de munca sunt un obiectiv primordial al angajatorului pentru cresterea calitatii vietii salariatilor si de aceea Inspectia Muncii reaminteste care sunt obligatiile angajatorilor in acest sens.

Angajatorul are obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii. 

Medicul specialist de medicina muncii efectueaza controlul medical al salariatilor atat la angajarea in munca cat si pe durata executarii contractului individual de munca si are ca prioritate prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, supravegherea efectiva a conditiilor de igiena si sanatate in munca.

Potrivit prevederilor H.G. nr.355/2007  angajatorii, din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din cel privat, au urmatoarele obligatii privind sanatatea angajatilor sai:
 
  • sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor, actualizata periodic atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun;
  • sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor.
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.

Examenul medical la angajarea in munca este un control medical profilactic efectuat la solicitarea angajatorului de catre medicul specialist de medicina muncii inainte de angajarea lucratorilor in orice loc de munca pentru:
   
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
   
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
   
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Scopul acestei evaluari a sanatatii este de a determina daca o persoana este apta din punct de vedere fizic si psihologic pentru a efectua munca pentru care se angajeaza  la locul de munca unde  isi va desfasura activitatea.

Important! Orice salariat nou trebuie sa fie supus unui control medical obligatoriu avand in vedere ca, potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 Codul Muncii,  o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Contractul individual de munca incheiat in lipsa unui certificat medical  avizat de  medicul de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.

Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare avand ca scop: completarea examenului medical la angajarea in munca, in conditiile concrete noilor locuri de munca; ajuta organismul celor angajati sa se adapteze noilor conditii; determina depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si recomanda masuri de inlaturare a acestora.

Periodic se efectueaza un examen medical pentru toti angajatii care are ca scop: confirmarea sau infirmarea aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea; depistarea unor boli care constituie contraindicatii; diagnosticarea bolilor profesionale; diagnosticarea bolilor legate de profesie; diagnosticarea bolilor ce constituie risc pentru sanatatea salariatului; depistarea bolilor ce constituie risc pentru securitatea unitatii. Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform prevederilor H.G. nr.355/2007 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.

La reluarea activitatii, dupa o intrerupere de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, se efectueaza un examen medical avand ca scop: confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei avute anterior sau noii profesii la locul de munca respectiv; stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca; reorientarea spre alt loc de munca.

Examenele medicale se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine care trebuie sa contina concluzia examenului medical.

Prin supraveghere speciala se intelege examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucratorii care se incadreaza in urmatoarele categorii: persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, persoane cu varsta de peste 60 de ani, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, persoane cu diverse boli cronice.

Pentru promovarea masurilor privind adaptarea la munca a lucratorilor si pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de mediu, medicii de medicina muncii desfasoara activitati de consiliere a lucratorilor si a reprezentantilor acestora din unitate si din comitetul de sanatate si securitate in munca, dupa caz.

Potrivit dispozitiilor legale lucratorii sunt obligati sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.

Sanatatea si conditiile de munca constituie un obiectiv important al angajatorului pentru cresterea calitatii vietii salariatilor.


Sursa: Inspectia Muncii
 
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016