Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele care au cel putin 10 angajati au o noua obligatie din 25 decembrie 2022, conform Legii 367/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 23 Feb. 2023
Firmele care au cel putin 10 angajati au o noua obligatie din 25 decembrie 2022, conform Legii 367/2022
Tags: legea 367/2022 , obligatii pentru angajatori, negociere colectiva

Intrarea in vigoare, la datade 25 decembrie 2022,a Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, publicata in Monitorul Oficial nr.1238/22.12.2022,reprezinta momentul de la angajatorii care au cel putin 10 salariati trebuie sa aiba in vedere o noua obligatie, respectiv cea deinitiere a negocierilor colective.

Avand in vedere ca negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum ?i la nivel de sector de negociere colectiva, inseamna includerea in sfera obligatiei de a negocia colectiv si a angajatorilor care au intre 10 si 21 de angajati.

Aceasta obligatie nu inseamna doar disponibilitatea privind negocierea, ci tot ceea ce tine de buna desfasurare a negocierilor (elementele prevazute de art. 98 ), inclusiv alte aspecte care vizeaza dreptul angajatilor/lucratorilor de a infiinta un sindicat ori de a-si alege reprezentantii.

Termenul privind initierea negocierii colective care este prevazut in actul normativ se raporteaza la momentul expirarii contractelor existente ori a clauzelor stipulate in actele aditionale la acestea, nefiind precizat un termen in cazul angajatorilor care nu aveau aceasta obligatie pana acum, dar avand in vedere ca legea este deja in vigoare obligatia trebuie indeplinita cat mai curand.

Potrivit dispozitiilor actului normativ, initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali, insa asta nu elimina obligatia angajatorului in aceasta privinta, care isi poate anunta intentia de a negocia colectiv, prin mijloacele de comunicare stabilite in regulamentul intern.

Angajatorii vor informa angajatii/lucratorii din unitate cu privire la obligatia de a initia negocierea colectiva si vor preciza cele doua variante posibile pentru a incepe negocierea, respectiv infiintarea unei organizatii sindicale sau dreptul de a se inscrie intr-un sindicat infiintat la nivelul sectorului de negociere ori posibilitatea de a-si alege reprezentanti.

De retinut este faptul ca  persoanele care au functii de conducere in unitate nu pot fi alese ca reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor.

Angajatorul are obligatia de a transmite anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective cu cel putin 15 zile inainte de inceperea acesteia, care trebuie sa cuprinda data, locul si ora stabilite pentru demararea negocierilor. 

Durata negocierii este de cel mult 45 de zile, dar cu posibilitate de prelungire prin acordul partilor.

Ramane in continuare doar obligatia privind initierea negocierii colective, nu si incheierea unui contract colectiv de munca, acesta fiind practic rezultatul negocierii si acordul partilor.

In cazul in care negocierea se finalizeaza, contractul colectiv de munca se poate incheia numai pe o perioada determinata, cuprinsa  intre 12  ?i  24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul partilor, o singura data, cu cel mult 12 luni.

Contractele colective de munca la nivel de unitate ?i actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa, se depun ?i se inregistreaza  la inspectoratul teritorial de munca din raza sediului angajatorului.

Un aspect important pe care toti angajatorii ,la nivelul carora nu sunt infiintate sindicate, il vor avea in vedere este cel privind obligatia de a permite, cel putin o data pe an, organizarea unei sesiuni de informare privind drepturile individuale si colective ale angajatilor/lucratorilor, la cererea federatiilor sindicale din sectorul de negociere colectiva al unitatii respective, cu invitarea reprezentantilor acestora.  

 

Sursa: ITM Salaj

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele care au cel putin 10 angajati au o noua obligatie din 25 decembrie 2022, conform Legii 367/2022":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016